18. juni 2021
Der har været bump på vejen, men nu er byggeriet af den nye skole i Nærheden nået endnu en milepæl: Fredag den 7. august bliver der holdt rejsegilde på byggeriet. Foto: Høje-Taastrup Kommune
Der har været bump på vejen, men nu er byggeriet af den nye skole i Nærheden nået endnu en milepæl: Fredag den 7. august bliver der holdt rejsegilde på byggeriet. Foto: Høje-Taastrup Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter forsinkelser og budgetskred: Ny skole når endnu en milepæl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Efter forsinkelser og budgetskred: Ny skole når endnu en milepæl
Taastrup - 31. juli 2020 kl. 13:43
Af Stina Felby Egerup

Det har både været forsinket, ændret undervejs og er blevet dyrere end forventet, men nu er byggeriet af det nye Læringshus Nærheden nået en milepæl: Fredag den 7. august kan der nemlig fejres rejsegilde på byggeriet af den ambitiøse skole, der som den første folkeskole i Danmark fra første streg til sidste sten er designet til undervisning i det 21. århundredes kompetencer, som det hedder i kommunens præsentation af skolen.

arrow Læs også: Elever imponerede minister med ideer mod madspild

Læringshuset skal rumme 0.-9. klassetrin og har fokus på innovation og science, og til skolen hører også en integreret daginstitution.

Satte skub i tingene

Byggeriet af den nye skole er dog ikke gået fuldstændig gnidningsfrit gennem tiden.

Det har i mange år været planen at bygge en ny skole i den nye bydel, og i 2014 besluttede det daværende byråd at sætte penge af til projektet i 2018. Den nye skole skulle blandt andet hjælpe med at kickstarte udviklingen af den nye bydel ved at vise mulige investorer, at kommunen troede på projektet og var villige til at investere i det.

I 2016 kom Lego Education med ombord i projektet med at udvikle skolen, der som scienceskole skal sikre eleverne kompetencer til fremtidens samfund.

FAKTA
  • Læringshuset forventes at stå klar i august 2021 og skal indeholde både daginstitution og skole med cirka 1400 børn i alt. Den skal både huse elever fra den nuværende Hedehusene Skole og Charlotteskolen samt tilflyttere til Nærheden.
  • Det er den første folkeskole i Danmark, som fra streg til sidste sten er designet med fokus på fremtidens kompetencer: kreativitet, kommunikation, kritisk tænkning og samarbejde.
  • Læringshuset bliver en science-orienteret skole, hvor eleverne arbejder tværfagligt i projekter med særligt fokus på naturvidenskab, teknologi, innovation og entreprenørskab. Skolen er udviklet i samarbejde med lærere og pædagoger samt et advisery board med repræsentanter fra blandt andre LEGO Education, Microsoft og Teknologisk Institut.
  • Bygningen er tegnet af Arkitektfirmaerne Christensen og Co. og Kjaer & Richter og bryder på alle måder med en traditionel skole.

Og grebet virkede. Der kom langsomt salg i grundsalget i bydelen, og ifølge Nærheden P/S' direktør, Ole Møller, var byrådets beslutning om at afsætte penge til skolen med til at skubbe gang i udviklingen.

Også mange af de nye beboere i Nærheden har haft den nye skole med i deres begrundelse for at flytte til bydelen, har han fortalt.

Udbud måtte gå om

Som med mange andre store byggeprojekter er Læringshuset dog flere gange blevet ramt af forsinkelser, og den oprindelige tidsplan med åbning i 2019 holdt som bekendt ikke.

I 2018 blev BAM Danmarks A/S udpeget som entreprenør på skolebyggeriet efter en udbudsrunde, men det måtte kommunen aflyse. MT Højgaard A/S gjorde nemlig indsigelser over for den pointtildeling, der var sket i udbuddet, og det blev derfor aflyst. Kommunen vurderede nemlig, at der var en betydelig risiko for en klage, hvilke kunne medføre, at kontrakten måtte ophæves, selvom byggeriet var gået i gang.

I 2019 kom der så et nyt udbud, og også denne gang blev BAM Danmark valgt som entreprenør. Og så kunne byggeriet gå i gang.

Økonomien skred

Her stoppede trængslerne dog ikke. Undervejs i processen har økonomien bag byggeriet nemlig ændret sig flere gange, og tilbage i december sidste år stod det klart, at budgettet ikke holdt.

Der blev i første omgang afsat 442 millioner kroner til at bygge den nye skole, men i december 2019 måtte byrådet afsætte yderligere 25 millioner kroner til byggeriet. Overskridelsen skyldtes blandt andet prisudviklingen i markedet samt ændringer og tilføjelser til projektet. Også Nærheden P/S skød ekstra penge i projektet.

Men det viste sig ikke at være nok, for i april 2020 måtte byrådet endnu engang afsætte flere penge til byggeriet, nemlig 26,5 millioner kroner, så den samlede pris for byggeriet nu er oppe på 506,2 millioner kroner.

- Det er jo rigtig skidt. Det er selvfølgelig ærgerligt, at byggeriet bliver dyrere end forventet, men når det er sagt, så er prisen for det endelige byggeri egentlig i orden i forhold til, hvad vi får. Så det er ikke fordi, at byggeriet bliver alt for dyrt sammenlignet med andre skolebyggerier - problemet er, at det indledende prisestimat var for lavt, forklarede borgmester Michael Ziegler (K) dengang.

Den seneste prisstigning skyldtes blandt andet, at detaljeringen af projektet havde vist, at det var håndværks- og materialemæssigt mere kompliceret end forventet, hvilket gør det dyrere.

Holder planen

Trods udfordringerne undervejs er byggeriet skredet planmæssigt frem, og nu er man altså så langt, at der kan fejres rejsegilde på den nye skole.

Den forventes klar til åbning i august 2021, hvor også eleverne fra Hedehusene Skole og Charlotteskolen skal begynde på den nybyggede skole.

Oprindeligt var det også planen at integrere et Byens Hus i skolen, men den ide blev droppet sidste år, da det ifølge borgmesteren viste sig for kompliceret med den dobbelte funktion, hvor det var svært at skelne mellem, hvad der var privat ejendom, og hvad der var skolens ejendom.

arrow Rane Willerslev til lærerne: Lad os sammen turde turde
07. august 2020 kl. 19:49 Opdateret: kl. 14:11
arrow Skole i helt nye rammer: - Vi smider de gamle skoleskemaer ud
07. august 2020 kl. 14:14 Opdateret: kl. 14:10
arrow Skole får eget logo - inspireret af tårnfalken
17. februar 2020 kl. 15:47 Opdateret: kl. 11:47

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?