24. oktober 2020
Flemming Ellingsen, der er centerchef Institutions- og skolecentret, fortæller, at man stringent følgerne Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Foto: Kasper Ellesøe
Flemming Ellingsen, der er centerchef Institutions- og skolecentret, fortæller, at man stringent følgerne Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Foto: Kasper Ellesøe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter forbud mod mundbind for lærere: Kommunen følger stringent retningslinjerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter forbud mod mundbind for lærere: Kommunen følger stringent retningslinjerne
Taastrup - 15. oktober 2020 kl. 14:40
Af Kasper Ellesøe

I denne uge kom det frem, at Høje-Taastrup Kommunes skoleforvaltning har sendt en besked ud til lærerne i folkeskolerne, om at de ikke må bære mundbind eller visir, når de underviser.

arrow Læs også: Politisk uenighed: Lærere bør kunne bruge mundbind

Det skriver www.folkeskolen.dk

Ifølge sitet har flere lærere henvendt sig for at få lov til at bruge mundbind eller visir. Men svaret er nej, lyder det fra Flemming Ellingsen, der er centerchef Institutions- og skolecentret.

- Vi har helt fra starten fulgt sundhedsmyndighedernes retningslinjer og anbefalinger og har fået ros for at gøre det. Det gør vi også i denne sag, og her er det ikke anbefalingen, at man bruger mundbind og visir, siger Flemming Ellingsen.

Han fortæller, at i hele perioden med coronavirussens udbredelse har man haft et godt samarbejde med de faglige organisationer som blandt andet BUPL, og den lokale lærerforening Kreds 16.

I artiklen på www.folkeskolen.dk har den lokale lærerformand opfordret til, at de der vil bruge mundbind eller visir skal have mulighed for det, og at det ikke er okay.

Sagen ærgrer Flemming Ellingsen.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at man slår ned på kommunen, når vi bare følger retningslinjerne fra dem der rådgiver os, som er de ypperste på området, nemlig Sundhedsstyrelsen. Jeg ville have ønsket, at læreforeningen havde taget fat i Sundhedsstyrelsen og hørt om det nu også kunne være rigtigt og fået en lægelig vurdering, og jeg synes, det skulle være tacklet på en anden måde, siger Flemming Ellingsen.

Men hvad er problemet med at en meget utryg lærer får lov til at bruge visir eller mundbind?

- Problemet er, at vores linje i kommunen er, at vi stringent følger retningslinjerne. Da kommunens medarbejdere havde været lukket ned i lang tid, var der nogle, der rigtig gerne ville på arbejde. Det sagde vi også nej til, fordi sundhedsmyndighedernes retningslinjer var, at de skulle være hjemsendt for at arbejde, siger Flemming Ellingsen.

Der er dog undtagelser. Det pædagogiske personale på Mølleholmskolens Heltidstilbud må gerne bruge egne mundbind eller visir »grundet arbejdet med særligt udsatte børn pg kommunens høje smittetryk«, lyder det i en besked til pædagogiske personale i Høje-Taastrup Kommune.

Derudover har Borgerskolens personale også haft tilladelse til det på grund af et smitteudbrud, hvor flere årgange var hjemsendt.

Mangler "Skal-bestemmelser"

Hos Danmarks Lærerforenings Kreds 16, der dækker Høje-Taastrup Kommune sender formand Heidi Yoma Rasmussen ikke en direkte kritik efter Høje-Taastrup Kommune.

I stedet er det retningslinjerne og anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen og Børne- og Undervisningsministeriet, der ikke hænger sammen.

- Sundhedsstyrelsen har nogle retningslinjer og afstandskrav, som vi ikke kan leve op til, og ministeriet undtager de regler, ved at sige, at »de såvidt muligt« skal overholdes. Der mangler nogle »skal-bestemmelser«, der gør, at både børn og voksne er sikret et forsvarligt miljø med de rette pladsforhold, siger Heidi Yoma Rasmussen.

Hun fortæller, at flere lokalformænd i forskellige lærerkredse har taget fat i Danmarks Lærerforenings Hovedforening, som har henvendt sig til at regeringen og regeringsparterne.

- De har fortalt Børne- og Undervisningsministeriet, at det ikke er holdbart, siger Heidi Yoma Rasmussen.

Om sagen med et forbud mod visir og mundbind fortæller den lokale lærerformand, at et generelt forbud er ærgerligt, fordi det ikke er muligt at sikre sig tilstrækkeligt under de nuværende retningslinjer og anbefalinger.

- Der er ingen af os lærere, der ønsker at bruge visir og slet ikke mundbind, da det er vigtigt at børnene kan se vores mimik. Men så længe vi ikke kan leve op til kravene om afstand, så bør utrygge lærere som minimum få mulighed for at bære visir eller mundbind for at beskytte sig selv og eleverne, når Høje-Taastrup Kommune har været en af kommunerne med et generelt højt smittetryk, siger Heidi Yoma Rasmussen.

arrow På privatskolerne må lærere godt bruge mundbind eller visir
23. oktober 2020 kl. 18:42 Opdateret: kl. 19:58
arrow Politiker: Skoleledere bør vurdere om lærere kan bruge mundbind
20. oktober 2020 kl. 14:53 Opdateret: kl. 14:32
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk