23. marts 2019
Der er fundet pesticidrester i vandboringer, der ender ud i at være drikkevand. Foto: Jens Wollesen
Der er fundet pesticidrester i vandboringer, der ender ud i at være drikkevand. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der er fundet pesticid-rester i flere drikkevandsboringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er fundet pesticid-rester i flere drikkevandsboringer
Taastrup - 17. november 2018 kl. 11:58
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er fundet for højt indhold af en række giftstoffer i det grundvand, der bliver til drikkevand for en lang række borgere i Høje-Taastrup Kommune og resten af Storkøbenhavn.

På nuværende tidspunkt har tre af de 13 private almene vandforsyninger analyseret for de nye pesticidrester. Heraf er der fundet én type pesticidrester i to af de tre analyser og en anden type i én af de tre prøver, som ligger over den tilladte grænseværdi, skriver DAGBLADET Roskilde.

Men der er ikke grund til alarm af den grund, lyder det fra Peter Faarbæk (S), formand for plan- og miljøudvalget, som fik en redegørelse fra kommunens embedsfolk om sagen ved det seneste udvalgsmøde.

- Vi er bekymrede for den forurening, der bliver fundet i boringerne, og vi ønsker at sætte mere fokus på sikringen af det rene drikkevand. Men på nuværende tidspunkt er der ikke grund til bekymring, for der er ikke noget alarmerende i det her. Niveauerne i det drikkevand, der sendes ud til borgerne, holder sig nemlig under de fastsatte grænseværdier, da vandet fra de forskellige boringer bliver blandet, forklarer Peter Faarbæk.

Han understreger også, at kommunen har indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, som sikrer et overblik over, hvordan man bedst beskytter den nuværende og fremtidige drikkevands- og grundvandsressource.

- Så det er et område, vi har stor opmærksomhed på, siger han.

Udover borgernes sundhed er politikerne også bekymrede for konsekvenserne, hvis flere vandboringer må lukke.

- Det kan betyde stigende grundvand i områderne ved kildepladserne, og det kan give risiko for flere våde kældre hos borgerne i området, siger Peter Faarbæk.

De nye pesticidrester

De nye fund er kommer, fordi vandforsyningerne i Danmark sidste år begyndte at finde flere nye pesticidrester, som man ikke tidligere havde analyseret for. Det drejer sig om desphenyl-chloridazon, methyl-desphenyl-chloridazon, 1.2.4-Triazol og dimethylsulfamid (DMS).

I en screening af grundvandsboringer foretaget af Miljøstyrelsen er der gjort mange fund af de nye pesticidrester. Fundene har vakt stor bekymring, og det har betydet, at de fire nye pesticider nu er tilføjet som obligatoriske analyseparametre i Drikkevandsbekendtgørelsen. Mange vandforsyninger i Danmark har sidenhen påvist så høje koncentrationer af de nye pesticidrester, at de har måtte lukke indvindingen.

I Høje-Taastrup Kommune har p.t. tre af de 13 private almene vandforsyninger analyseret for de nye pesticidrester. Heraf er der fundet DMS i to af de tre analyser og Chloridazon-rester i én af de tre prøver.

På kommunes største kildeplads Snubbekors Værket, er der fundet Chloridazon-rester i en boring over den tilladte grænseværdi på 0,1 µg/l. Fundet af DMS ligger dog fortsat under grænseværdien. Da Snubbekors Værket har fem boringer, er det fortsat muligt at overholde kvalitetskriteriet for drikkevand, da vandet bliver blandet, inden det sendes ud til forbrugerne.

Værre ser det ud på HOFORs to Kildepladser Katrinebjerg og Nybølle Øst. Her er der gjort fund af DMS i stort set samtlige indvindingsboringer. I en af indvindingsboringer er indholdet over den tilladte grænseværdi. I tre af Katrinebjergs ni indvindingsboringer er der påvist Chloridazon-rester. To af disse ligger over den tilladte grænseværdi.

Kan komme flere

Det er først blevet obligatorisk at analysere for de fire pesticidrester i 2018. Derfor vides det endnu ikke, hvor mange af de resterende 10 vandforsyninger, der kan have problemer med stofferne.

Som det ser ud på landsplan, må det dog forventes, at pesticidresterne også vil blive fundet i flere af de 10 øvrige vandforsyninger i Høje-Taastrup Kommune.

I Miljøstyrelsens screening for rester af de stadig godkendte svampemidler blev pesticidresterne fundet i knap hver tredje prøve fra det danske drikkevand. Kun i to ud af de i alt 148 prøver var grænseværdien i drikkevandet overtrådt, mens to prøver lå på grænseværdien, som er 0,1 µg/l. På den baggrund mener Miljøstyrelsen, at de nuværende restriktioner om anvendelse af de godkendte pesticider, er tilstrækkelige.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk