21. marts 2019
Det er i området her mellem jernbanen og springcentret, at det kommende læringshus skal bygges. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Det er i området her mellem jernbanen og springcentret, at det kommende læringshus skal bygges. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der er fuld fart på Nærheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er fuld fart på Nærheden
Taastrup - 18. september 2018 kl. 11:49
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det går rigtig godt med udviklingen af Nærheden. Overraskende godt, hvis man spørger projektdirektør Ole Møller, der har fået opgaven med at omdanne et tidligere industriområde og grønne marker til en levende ny bydel i Hedehusene.

- Vi er blevet meget positivt overraskede over, hvor godt gang der er i salget. Lige nu er vi forud for tidsplanen, og det havde vi ikke regnet med for bare halvandet år siden, siger Ole Møller, der er direktør i byudviklingsselskabet NærHeden P/S, som blev oprettet i 2013 og er ejet af Realdania By & Byg og Høje-Taastrup Kommune.

NærHeden P/S sælger storparceller med byggeretter - altså retten til at bygge i Nærheden - og det er således ikke dem, der sælger eller udlejer de enkelte boliger til dem, der skal bo i dem. Men lige nu er der solgt byggeretter til cirka 850 boliger, og der er gang i forhandlinger om salg til yderligere 200 boliger. Så forventningen er, at der ved årsskiftet er solgt byggeret og jord til 1000-1100 boliger ud af de i alt 3000, der skal bygges i området på sigt.

- I begyndelsen handlede vores arbejde meget om at gøre os kendte og få investorer interesserede i projektet. Vi fik lavet en udviklingsplan for området, og så har vi ellers banket på en masse døre. Men nu kan vi mærke, at flyveren er ved at lette, og der er stor interesse for området, fortæller Ole Møller.

En stor del af succesen skyldes konjunkturerne, renten er lav, folk flytter ud af København og det er blevet attraktivt for eksempelvis investeringsfonde og pensionsselskaber at investere i fast ejendom. Men Ole Møller mener også, at Nærhedens grundtanke om en nem hverdag og fællesskab er en medvirkende faktor.

- Det er meget efterspurgt for tiden, og vi får direkte at vide, at det spiller en rolle. Alt det her med deleøkonomi og mulighed for gode fællesskaber er efterspurgt af almindelige mennesker, der skal bosætte sig, og så bliver det også efterspurgt af investorerne, siger Ole Møller og peger på, at flere byggerier i Nærheden også får egne fælleshuse.

- Det betyder typisk, at man så skærer lidt af boligkvadratmeterne og bruger pladsen på fælleshus, men det er alligevel noget, man prioriterer, siger han.

Og netop fællesskab er noget af det, Nærheden har slået sig op på. Her er der eksempelvis fælles byhaver, den kommende skole skal også have fælleshus-funktioner indbygget eller som nabo, og NærHeden har skaffet to delebiler til de første beboere i bydelen.

Også den kommende skole - eller læringshus, som det kaldes - har haft betydning for den positive udvikling.

- Det er noget, både investorerne og de kommende beboere lægger vægt på. Det betyder meget, at man kan se, at der er konkrete planer for skolen, hvis man skal investere, og at det ikke bare er luftige tanker engang ude i fremtiden, siger Ole Møller.

Lige nu er der kun solgt byggeretter til ejer- og lejeboliger i Nærheden, men det er også planen, at der på sigt kan blive plads til almene boliger i bydelen.

- Det er en politisk beslutning, hvor mange og hvornår der kommer almene boliger, men der går nok nogle år endnu, og det bliver i mindre klynger blandet med andre boliger, siger Ole Møller.

Senest er det offentliggjort, at der kommer et bofællesskab til 50+årige, Bovieran, et koncept med 55 andelslejligheder, der bygges omkring en overdækket vinterhave. 24 børnefamilier fra København er også langt med deres planer om at oprette et bofællesskab i Nærheden, og så er der kommet konkrete byggeplaner for en række byggerier i Søparken i den østlige del af området nord for Sejlbjerg Mose. I den vestlige del af området er der desuden planer om en bebyggelse med et stort fælleshus og 138 lejeboliger, hvoraf en del bliver reserveret til seniorboliger. I øjeblikket sælges der lejligheder og rækkehuse i bebyggelsen Green Garden og Søparken samt ejerlejligheder i Oasen over den kommende SuperBrugsen midt i Nærheden.

Lige nu er der seks lokalplaner for Nærheden på vej, herunder en for det kommende læringshus.

Der bliver i år byggemodnet for cirka 55 millioner kroner, herunder etablering af 2 kilometer veje i området. Der forventes et større byggeniveau i de kommende år, efterhånden som bydelen vokser.

- Det er utrolig spændende at se, at det lykkes. Nu er visionerne ved at blive til virkelighed, siger Ole Møller.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk