25. juni 2021
Byrådsmedlem Thomas Bak (S) mener, at der skal sættes ind over for manglen på faglært arbejdskraft.
Byrådsmedlem Thomas Bak (S) mener, at der skal sættes ind over for manglen på faglært arbejdskraft.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Danmark vil mangle 99.000 faglærte i 2030 - flere skal tage erhvervsuddannelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Danmark vil mangle 99.000 faglærte i 2030 - flere skal tage erhvervsuddannelse
Taastrup - 18. maj 2021 kl. 06:09
Af Thomas Bak (S), byrådsmedlem i Høje-Taastrup Kommune

Ny fremskrivning af det danske arbejdsmarked fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der vil være en betydelig mangel på faglærte i 2030. Samtidig vil der være et overskud af ufaglærte og akademikere. Ubalancerne kan medføre flaskehalse, højere ledighed. Det kan begrænse virksomhedernes udviklingsmuligheder og samfundets samlede vækst.

Det er i min verden ikke en holdbar løsning, at vi skal importere mere udenlands arbejdskraft, når vi har arbejdskraften herhjemme.

Vi skal have flere til at tage en erhvervsuddannelse, og vi skal overbevise kommunerne om at hurtigst muligt vej til arbejdsmarked, ikke nødvendigvis er den bedste vej til arbejdsmarkedet, nogen gange er det fornuftigt at kigge på efteruddannelse for at fastholde folk på arbejdsmarkedet

Vi bliver nødt til at lave en samlet plan for, hvordan vi får flere faglærte arbejdere

Vi skal lave en meget mere enkel opbygning af erhvervsskolerne uden stopprøver.

På flere teoretiske uddannelser er det muligt at tage et semester i udlandet, lad os undersøge, om det er muligt, at gøre det samme inden for erhvervsuddannelserne, evt. i EU regi.

Tag udgangspunkt i nærhedsprincippet, der ligger næsten et gymnasium i hver by, mens der er meget længere mellem erhvervsskolerne.

Styrk kontakten mellem virksomheder er erhvervsskolerne, evt. ved at ansætte mentorer. Det skal være folk, der kender til erhvervsuddannelserne og kan rådgive unge og virksomheder, hvis der er ved at gå galt.

Det vil også være fornuftigt at sætte de forhandlingsberettigede parter sammen med de unge, der er ikke brug for flere konsulentrapporter, lyt til eksperterne. Og lad os give en økonomisk gulerod til de virksomheder, der ansætter elever og lærlinge.

Og i stedet for meningsløs aktivering for arbejdsløse, så lad os bruge værktøjer som efteruddannelse, revalidering eller en helt ny uddannelse. Det vil kunne afhjælpe manglen på faglært arbejdskraft i 2030.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?