17. oktober 2019
Foto: Hans-Jørgen Johansen
Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Åbent brev til vores borgmester om affaldsbeholdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Åbent brev til vores borgmester om affaldsbeholdere
Taastrup - 26. april 2019 kl. 18:22
Af Marianne Dam, Sthensvej 42, 2630 Taastrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For mange år siden fik vi udskiftet vores affaldsbeholdere med nogle ret så dyre, hvor vi kan samle husholdningsaffald, glas og aviser. Vi fik dengang lovning på, at vi ville få penge retur, når vi afleverede dem til jer, men det skete der ikke noget ved. Ingen var interesseret i dem.

I den forbindelse blev vi pålagt en rigelig stor udgift i forbindelse med de affaldsstativer, vi har nu. Og de nye bliver ikke billigere. Skal de gamle, der findes, bare skrottes?

Ifølge BT's hjemmeside sorterer man ikke affaldet i Vordingborg Kommune, og det, tror jeg, heller ikke sker her. Der findes også husejere, som ikke har plads til affaldsbeholderene. Vi kan lige til nød have dem stående hos os. Der ryger bare en altankasse blandt andet, men det er du vel ligeglad med.

Derudover er der lugtgener, mider m.m., hvad med dem, der har småbørn, bleer, bind m.m. som ikke må komme i toilettet? Kloakmestrene vil sikkert glæde sig, de får travlt.

Hvordan skal det i givet fald finansieres? Svar udbedes.

Svar fra Michael Ziegler (K), borgmester i Høje-Taastrup Kommune

Kommunernes affaldsordninger er forbrugsfinansierede. Den enkelte kommune opkræver gebyrer hos borgerne, og indtægterne herfra skal svare til omkostningerne til at drive ordningerne. Der må ikke være sammenblanding af denne økonomi med kommunens øvrige skattefinansierede økonomi.

De gamle affaldsstativer for haveboligerne er ikke noget værd, og der er ingen penge at sende retur. De vil blive samlet ind og bortskaffet på en bæredygtig måde, når de nye plasticcontainere leveres ud til boligerne.

Der sorteres allerede i dag i alle kommuner, også i Vordingborg, men vi skal sortere mere, og vi er bagud i Høje-Taastrup Kommune, hvor vi kun genanvender 27 procent af husholdningsaffaldet via vores udsortering af papir og glas. Vi skal inden 2022 op på 50 procent, og det kræver, at vi sorterer madaffald, papir, glas, metal og plast fra det, vi så kalder restaffaldet, der brændes på VestForbrænding. I min optik giver det mening. Jordens ressourcer er begrænsede, og vi kan ikke bare fortsætte med at forbruge på en ikke bæredygtig måde. I øvrigt er min personlige holdning underordnet, for der er vedtaget lovkrav, som pålægger kommunerne den øgede sortering.

I Vordingborg er der sket det, at renovatøren har blandet sorteret affald. Der kan være tale om fejl, egentlig snyd, eller også har affaldet ikke været sorteret ordentligt, og for ikke at forurene en ellers ren fraktion, har skraldemanden valgt at hælde sorteret affald i beholderen til restaffald, som brændes. Selvom det fra tid til anden sker, så er der i det store billede tale om meget små mængder, og det skal ikke afholde os fra at sortere affaldet.

Der er ikke tale om nyt affald fra husholdningerne. Det er stadig samme affald, men det skal sorteres anderledes. Skraldemanden vil udlevere plasticposer til madaffaldet, og det vil ikke lugte mere, fordi det kommer ned i en anden beholder end i dag, hvor det kommer i en papirsæk. Jeg kan oplyse, at Byrådet vil tage stilling til et forslag om, at plasticcontaineren med restaffald og bioaffald bliver tømt hver uge i sommermånederne af hensyn til lugtgener.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk