25. oktober 2021
Høje-Taastrup har fået flere end 2000 flere borgere siden sidste kommunalvalg, og mange af dem er flyttet til den nye bydel Nærheden, hvor de første flyttede ind i Solrækkerne i 2018. Det betyder, at der nye vælgere, og det kan få betydning for valgresultatet. Foto: Kenn Thomsen
Høje-Taastrup har fået flere end 2000 flere borgere siden sidste kommunalvalg, og mange af dem er flyttet til den nye bydel Nærheden, hvor de første flyttede ind i Solrækkerne i 2018. Det betyder, at der nye vælgere, og det kan få betydning for valgresultatet. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Danmarks største befolkningsvækst: Er der et mandat i Nærheden?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Danmarks største befolkningsvækst: Er der et mandat i Nærheden?
Taastrup - 13. oktober 2021 kl. 15:59
Af Kasper Ellesøe

Knap to procent flere indbyggere fik Høje-Taastrup Kommune i 2020. Det var den største befolkningsvækst i nogen kommune i hele Danmark.

arrow Læs også: Stemmer i udsatte boligområder kan skaffe mandater

Det er blot kulminationen på en kraftig stigning i antallet af borgere de senere år.

Fra tredje kvartal i 2017 til tredje kvartal 2021 er der ifølge Danmarks Statisk sket en befolkningsvækst på 4,17 procent. I rene tal er der altså 2103 borgere mere i Høje-Taastrup Kommune, hvoraf en del selvfølgelig er under 18 år og ikke kan stemme.

Men det er vel realistisk, at det svarer til omkring halvandet mandat, selvom et mandat nok vil kræve lidt mere end 1200 stemmer, som ellers har været almindeligt.

Mange af de nye beboere er flyttet til Nærheden, som har rundet over 1400 indbyggere, siden de første flyttede ind i bydelen i 2018.

Et af de helt store valgspørgsmål er, hvem de nye borgere i Nærheden og kommunen stemmer på til kommunalvalget.

Hvem er flyttet til?

Tanken med Nærheden var at lokke familier og andre fra København ud til fremtidens forstad Nærheden, og er det typiske københavner-vælgere, stemmer de traditionelt set i høj grad på røde partier som Socialdemokratiet, Enhedslisten eller SF.

Hvis man antager, at de fleste er nytilflyttere til kommunen, så har de af gode grunde ikke haft det store fokus på den politik, der har været ført i kommunen, og har måske ikke kendskab til de politiske mærkesager, som Michael Ziegler og De Konservative har haft fokus på de sidste mange år. Og det kan tale imod, at de gør som flertallet og stemmer på Ziegler og De Konservative.

På den anden side har noget jo tiltrukket dem til kommunen. Om det er den korte afstand til København, grønne områder og en ny skole, eller om det er de politiske visioner fra borgmesterpartiet, kan man kun gisne om, men er det sidstnævnte, ser det positivt ud for Michael Ziegler.

Det bliver interessant at følge, for med over 1400 nye borgere i Nærheden, er der cirka et mandat at hente i den nye bydel, for et mandat i byrådet svarer cirka til 1200 stemmer.

arrow Valganalyse: Borgmesterkandidater gør sig klar til kamp
13. oktober 2021 kl. 15:02 Opdateret: kl. 19:44

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?