19. august 2019
Hanne og Henrik Folmar viser en ny variation af trin for holdet. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Hanne og Henrik Folmar viser en ny variation af trin for holdet. Foto: Per Christensen
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Chasséer og hygge hos Hannes Dans

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Chasséer og hygge hos Hannes Dans
Taastrup - 18. februar 2019 kl. 11:56
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et chassé, to chassé og gå, stå. En håndfuld par har indtaget det røde linoleumsgulv i Hedehus Hallens selskabslokaler og gennemgår hjemmevant grundtrinene i de standard- og latindanse, de har lært af danselærerinde Hanne Folmar. Heriblandt jive.

Det er torsdag aften og voksenholdet »Vild med Dans - rutinerede« er i fuld gang. I dansefatning bevæger parrene sig henover gulvet akkompagneret til musik og Hanne Folmars stemme, der med korte præcise ord, angiver hvilke trin de skal danse.

- Drej, to, tre. Rundt, to, kryds. Et, kryds, to, kryds, tre, lyder det blandt andet fra danselærerinden under den engelske vals.

Når de tager hul på en ny dans, er det først uden musik, fordi de nyeste lærte trin lige skal genopfriskes. Så kommer musikken på. Få gange undervejs kalder Hanne Folmar sin mand Henrik ind på gulvet. Han springer elegant hen til sin hustru og de to viser sammen rutineret en serie trin for parrene, som skal gøres efter.

Bevidst nedtrapning

Selvom Hannes Dans stadig lever i bedste velgående efter 34 år, så har Hanne Folmar helt bevidst valgt at drosle lidt ned på antallet af hold og turneringsdans de seneste år. Denne sæson har skolen udelukkende forskellige hold med voksendansere.

- At vi har været her i Hedehusene i 34 år betyder, at vi har gjort noget rigtigt. Vi har altid været med på det nye, om det så har været disco, rock'n'roll, zumba eller argentinsk tango. Men vi er ikke nær så udadvendte, som vi var før. Man skal kende sin besøgstid, og vi har droslet ned med vilje, siger hun.

På danseskolen undervises der dels i pardans på forskellige niveauer, hvor man kender de klassiske standard- og latindanse fra tv-programmet Vild med Dans.

Nogle af kendetegnende ved danseskolen er ifølge Hanne selv hyggen og genkendeligheden.

- Hannes Dans er et hyggeligt sted at være som danser. Mange ses også privat, og vi har et par fester hvert år. Det er også den samme underviser hver gang. Andre steder er det typisk unge mennesker, der underviser, men de bliver måske kun et par sæsoner. Jeg kan huske en dreng, der gik her, som et år kom ind ad døren og udbrød: Shit, det er hende igen, da han så mig. Det vidste han udmærket, at det ville være, husker hun med et smil.

Hanne Folmar er heller ikke bleg for at indrømme, at der stadig er lidt »kæft, trit og retning«, som hun kalder det, over danseundervisningen, præcis som at der aldrig har været sat en seddel på døren til undervisningslokalerne i de 34 år med aflysning på grund af sygdom.

Skal kunne begå sig

Om holdene siger Hanne Folmar.

- Det vigtigste for mig, er at danserne får noget god motion samtidig med at de har det rart, og så selvfølgelig at de lærer at danse og at de kan begå sig på et dansegulv, når de er til fest, siger hun.

Udover klassisk pardans tilbydes der undervisning jitterbug, argentinsk tango og line dans. Ligesom der er et aerobic-inspireret hold kaldet funky mamas og et old boys hiphop-hold for mænd på plus 40, hvor der virkelig bliver gået til makronerne i tempo og trin.

Udover at være en veletableret danseskole kan Hannes Dans også bryste sig af i sin tid at have undervist hele to af tv-programmet Vild med Dans sæsonvindere, nemlig Sara Marie Franch-Mærkedahl og Simon Stenspil, der er vokset op i Hedehusene og Fløng.

- Det er da udmærket at have undervist to vindere derfra, som hun siger.

Mandens 45 minutter

Flere af parrene på holdet har gået til dans hos Hanne Folmar i omkring 10 år. Eksempelvis ægteparret Ketty Christophersen og Birger Løndahl fra Hedehusene.

- Vi begyndte til dans for at have noget at gå til sammen. Heldigvis er vi på et hold, hvor man også laver noget sammen socialt, siger Birger Løndahl.

Det er blandt andet middage og weekendture, parrene mødes om.

Med et glimt i øjet fortæller Birger Løndahl også om en anden fordel ved at gå til dans en gang om ugen med sin hustru.

- En sidegevinst er, at manden får lov at bestemme 45 minutter en gang om ugen, lyder det fra ham med henvisning til, at det er manden, der traditionelt fører damen på et dansegulv.

Faktisk var det hans hustrus idé, at de skulle gå til dans, da deres børn flyttede hjemmefra.

- At gå til dans giver nogle gode venskaber, god motion og gode grin, siger Ketty Christophersen.

Parret har også gået til argentinsk tango sammen hos Hannes Dans, men nu er det altså standard og latin, det drejer sig om. Og parret har en klar favorit.

- Det er valsen. Den synes vi er god, siger Birger Løndahl.

Et af de andre par på holdet er Christa og Erik Hald fra Hedehusene, der danser deres 11. sæson hos Hannes Dans.

- Da vi gik på pension, talte vi om, at vi skulle ud og røre os, så vi ikke faldt helt ned, og så begyndte vi til dans, siger Erik Hald.

- Jeg har gået til dans før. Det er god motion og glæde, siger Christa Hald.

- Ja, og godt socialt samvær, tilføjer hendes mand.

Man kan læse mere om alle holdene hos Hannes Dans på hjemmesiden www.hannesdans.dk under fanebladet »program«.

En dansesæson minder om et forkortet skoleår med begyndelse i september og afslutning i april. Men hos Hannes Dans er der desuden kortere danse-forløb i maj og juni måned.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk