24. oktober 2021
Politikerne i Høje-Taastrup Kommune er enige om, at forældre bør sikre, at deres børn får de anbefalede vaccinationer. Foto: Thomas Olsen
Politikerne i Høje-Taastrup Kommune er enige om, at forældre bør sikre, at deres børn får de anbefalede vaccinationer. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byrådet tager debatten: Må børn uden vacciner komme i børnehave?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådet tager debatten: Må børn uden vacciner komme i børnehave?
Taastrup - 20. september 2017 kl. 16:23
Af Stina Felby Egerup

Det er problematisk og helt uacceptabelt, at nogle forældre vælger ikke at vaccinere deres små børn mod sygdomme som mæslinger, forårssyge og røde hunde (MFR-vaccinen).

Det mener Dansk Folkeparti i Høje-Taastrup, som derfor har foreslået, at kommunens daginstitutioner skal kunne afvise at optage børn, som ikke er vaccineret efter de anbefalede vaccinationsprogrammer.

Det skriver DAGBLADET Roskilde
- Dansk Folkeparti finder det uacceptabelt, at nogle forældre ikke får sine børn vaccineret og derved udsætter alle andre børn for at blive smittet med sygdomme, som i uheldigste fald kan medføre tragiske dødsfald, sagde Lars Prier (DF), da han præsenterede forslaget for det øvrige byråd tirsdag aften.

- Vi er helt på det rene med, at vi skal søge at overtale eller overbevise de ikke-vaccinerede børns forældre om, at de skal få deres børn ind i de anbefalede programmer - at vi ad frivillighedens vej skal forsøge at få så mange som muligt med. I midlertidig er der en lille gruppe tilbage, som har en nærmest religiøs holdning til, at deres børn ikke skal vaccineres. Der mener vi, at hensynet til flertallet skal veje tungt, således at forældre ikke risikerer, at deres børn smittes af ikke-vaccinerede børn i kommunens daginstitutioner, sagde Lars Prier.

- Jeg er klar over, at der muligvis skal en lovændring til nationalt, før forslaget kan vedtages og føres ud i livet. Derfor er det også vores håb og ønske, at man ved behandling i rette udvalg dels vil afdække lovligheden, dels er parat til at rette henvendelse til både den ansvarlige minister og folketingets partier. Det synes jeg, vi skylder børnene, sagde Lars Prier på byrådsmødet.

Og netop lovligheden ved forslaget var der flere af de øvrige partier, der stillede spørgsmålstegn ved, skriver DAGBLADET Roskilde.

- Det vil kræve en lovændring, før vi som kommune overhovedet kan gøre det her, lød det fra Venstres Flemming Andersen, som påpegede, at der derfor må være et nationalt anliggende, der skal løses i folketinget.

- Og problemet med forældre, der ikke vaccinerer deres børn, er måske heller ikke helt så graverende, som vi politikere gerne vil tale det op til. Faktisk anslår Statens Seruminstitut, at den primære grund til, at børn ikke bliver vaccineret, er fordi forældrene glemmer det. Og Venstre kommer ikke til at støtte et forslag, som vil udelukke vores børn fra daginstitutionerne, og slet ikke på grund af forældrenes glemsomhed i en travl hverdag, sagde Flemming Andersen, som dog gerne ville sende forslaget til videre til udvalgsbehandling.

SF påpegede, at mere oplysning må være vejen frem.

- Det er en udfordring, når forældre søger oplysninger på facebook og smalltalk i stedet for at søge oplysninger hos Sundhedsstyrelsen eller følge med i lidt mere seriøse medier. Selvfølgelig er man som forældre bekymret for sine børn, men hvis man får de rigtige oplysning, så kan de godt lade sig gøre at få flere til at vaccinere sine børn, sagde Conny Trøjborg Krogh (SF) med henvisning til, at der efter en stor kampagne er sket en stigning i antallet af unge piger, der får HPV-vaccinen.

De øvrige partier i byrådet var enige i, at det er problematisk, at nogle forældre vælger ikke at få vaccineret deres børn, men der var også bred enighed om, at problemet sandsynligvis skal løses nationalt og ikke af det lokale byråd.

Forslaget fra Dansk Folkeparti lagde op til, at byrådet skal vedtage en politik på området, men åbner også for, at det kan være op til den enkelte forældrebestyrelse.

Det skal nu diskuteres nærmere i institutions- og skoleudvalget.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?