19. maj 2019
Lise Jensen har i 40 år arrangeret julemarkedet i Hedehusene og hendes barnebarn Henriette Bjerregaard er nærmest flasket op med nisser. Flasken med nissepynt er en gave til borgmester Michael Ziegler, som denne gang åbner markedet. Foto: Pernille Rohde
gallery icon

Se billedserie

Lise Jensen har i 40 år arrangeret julemarkedet i Hedehusene og hendes barnebarn Henriette Bjerregaard er nærmest flasket op med nisser. Flasken med nissepynt er en gave til borgmester Michael Ziegler, som denne gang åbner markedet. Foto: Pernille Rohde
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byens største julemarked fylder 40 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byens største julemarked fylder 40 år
Opdateret 07. november 2018 kl. 14:26
Taastrup - 07. november 2018 kl. 14:00
Af Pernille Rohde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hver anden tirsdag mødes 12 kreative kvinder hos Lise Jensen i Hedehusene for at strikke, hækle og lave andre former for håndarbejde. Tirsdagsmøderne er noget af det hyggeligste de ved, for udover at være kreative, får de også vendt verdenssituationen, drukket kaffe, spist kage og hygget.

Det er dog ikke bare for deres egen skyld, at kvinderne mødes. De udgør Hedehusene Humanitære Arbejdsgruppe, som hvert år holder et stort julemarked i Hedehusene og derefter donerer en stor sum penge til gode formål.

Årets marked bliver holdt søndag den 11. november kl. 10-15 i festsalen på Hedehusene Skole og da det i år er 40 år siden, at det første marked blev holdt, bliver det denne gang ekstra festligt.

- Borgmester Michael Ziegler kommer og åbner markedet, fortæller Lise Jensen, som er formand for foreningen.

- Desuden kommer Hornuglerne og spiller og denne gang kommer der også en ung mand fra Høje-Taastrup Musikskole, Christoffer Vejlsted, og spiller på guitar, fortæller Lise.

Lotteri og tombola samt et stort loppemarked kan man også opleve på markedet, men hovedattraktionen er alt det håndarbejde, som kvinderne har fremstillet i løbet af året. Mere end 1000 nisser venter på at finde deres nye hjem, men der er også mange andre former for julepynt, blandt andet engle og mus.

Vera Anker-Møller, der med sine 91 år er foreningens ældste, har syet fine juleforklæder, grydelapper og dækkeservietter. Hun er ikke så glad for at strikke og hækle, men elsker at sy. Hun og formand Lise har været med i længst tid og nyder stadig at arbejde for den gode sag.

- Vi gør det jo fordi, vi kan lide det, siger Lise og smiler. Hun vil dog gerne indrømme, at tiden omkring det store julemarked kan være stressende. Men når det efterfølgende er muligt at donere store beløb til gode formål, er det det hele værd, synes Lise Jensen.

Sidste år indbragte julemarkedet 35.000 kroner. Indtil videre er rekorden på 42.000 kr.

Støtter nu også lokalt

I mange år støttede foreningen den internationale børneorganisation Terre des Hommes, men i de senere år har de valgt at støtte både lokalt og ude i verden.

- Vi har 21 børn i Indien, Thailand og Tanzania, som vi støtter økonomisk, men vi har valgt også at støtte lokale projekter.

Vi har for eksempel doneret sækkestole, cykler og symaskiner til Julemærkehjemmet Kildemose. TIC i Taastrup har vi doneret juleposer til. Jesper Fuchs, som driver TIC arbejder med hjemløse og misbrugere og de har ikke brug for julekurve med flæskesteg og kartofler. De får i stedet en pose med kold mad, som de kan spise uden at have et køkken. Sidste år donerede vi 36 poser, fortæller Lise Jensen.

Også unge mødre, som kommer i Familiens Hus i Taastrup og som har en stram økonomi, har fået hjælp fra Hedehusene Humanitære Forening.

- Vi gav sidste år 5.000 kr. som blev brugt til gavekort til mødrene, som så både kunne købe mad og gaver til jul, fortæller Lise.

- Det er en lidt større tilfredsstillelse for os, at vi er begyndt også at donere pengene lokalt, for det er rart at se, at de gør gavn, siger Aase Hansen, som er en af de kreative kvinder i foreningen.

Flasket op med nisser

Henriette Bjerregaard er yngste medlem af foreningen. Hun er Lise Jensens barnebarn og derfor nærmest flasket op med strikkede nisser. Hun har været med på julemarkedet siden hun var helt lille og er i dag kasserer og webmaster i foreningen, som både har en webbutik og en facebookprofil.

Henriette kan bedre lide at hækle end at strikke og hun fremstiller nogle fine dyr i stærke farver, som småbørn elsker at putte og lege med.

Tøj til de helt små strikker kvinderne også. Der er fine små cardigans, bluser, huer, vanter og babytæpper med på julemarkedet.

Det er ikke kun på julemarkedet på Hedehusene Skole, at foreningens håndarbejder sælges. Kvinderne er også med, når der er julemarked i Taastrup Kulturcenter, på høstmarkedet i Hedehusene og på et marked i Jyllingecentret.

Der skal store mængder garn til for at kunne frembringe så mange fine ting og foreningen er så heldig ofte at få doneret garn og de tager meget gerne imod garn og andre hobbymaterialer.

Hvis man har lyst til at få lidt motion, inden julemarkedet på søndag, kan man slutte sig til Gangforeningen Taaspidserne, som har planlagt en særlig vandretur denne dag. Kl. 8.30 mødes man ved Medborgerhuset og går herfra i samlet flok til julemarkedet på Hedehusene Skole.

Både Lise Jensen og Henriette Bjerregaard går ofte tur med Taaspidserne og har fået gode venner der. Og julemarkedet kommer også til at bære præg af, at de har fået nye venner der.

- En fantastisk kvinde ved navn Ruth har lovet at bage 800 æbleskiver til julemarkedet. Det er vi meget taknemmelige for, siger Lise Jensen med et stort smil. Hun håber, at der igen i år kommer rigtig mange til julemarkedet.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk