6. marts 2021
Postkort forestillende købmand L. Nielsen ved »Anna Lyst«, Hedehusene. Foto: Byhistorisk Samling og Arkiv
Postkort forestillende købmand L. Nielsen ved »Anna Lyst«, Hedehusene. Foto: Byhistorisk Samling og Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Byens første købmand: Ved du noget om Anna Lyst?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byens første købmand: Ved du noget om Anna Lyst?
Taastrup - 21. maj 2017 kl. 07:36
Af Ib Sandahl, Byhistorisk Samling og Arkiv, Blaakildegaard

Selv om Hedehusene siden 1847 var en stationsby, kunne man jo have forventet at der blev oprettet nye forretninger, købmandshandel med videre.

arrow Læs også: På skolebænken med lærer Lynge: Hvorfor hedder det Lyngevej?

Dette var imidlertid ikke tilfældet, for Roskilde Købstad havde fra gammel tid, eneret på handel, herunder købmandshandel i en afstand af halvanden mil, hvilket svarer til cirka 11,3 kilometer fra byens torv, der var Stændertorvet i Roskilde.

Dette blev bekræftet i en ny lov: »Lov om Haandværks- og Fabriksdrift samt Handel og Beværtning m. m.« af 29. december 1857, kendt som Næringsloven, med ikrafttræden 1862.

Her står der i paragraf 54: »Groshandel, Kjøbmandshandel og Detailhandel tilstedes ikke efter sædvanligt Næringsbeviis i mindre end 1½ Miils Afstand fra nærmeste Kjøbstad« (Roskilde).

Disse regler for »læbæltet«, forstået som beskyttelsesområde, ophæves først endeligt i 1920.

Der havde dog været mulighed siden 23. maj 1873, for at mindre høkere og lukkede forbrugsforeninger (brugsforeninger) kunne etablere sig.

Dette sker for eksempel i 1892, hvor Brugsforeningen Hedehusene oprettes på adressen Fabriksvej 3.

Ny Fløng

Området omkring Skjørrings Vænge, Hedelykken og »Anna Lyst« er nu beliggende i Hedehusene, eller helt korrekt Ny Fløng.

Ved kommunesammenlægningen pr. 1. april 1970 blev Hvedstrup-Fløng Kommune, Roskilde Amt nedlagt, og Fløng Sogn, herunder Skjørrings Vænge med videre blev fremover en del af Høje-Taastrup Kommune, Københavns Amt.

Vejen kan føre sine rødder mere end 100 år tilbage i tiden, idet området eller vænget - der jo betyder et »afgrænset stykke jord« - ifølge lokalhistorikeren Martin Hansen, i 1876 blev købt af Rasmus Pedersen Skørringe fra Atterup, Grevinge, sammen med yderligere et par jordstykker på Flyng Hede, som landområdet mellem landsbyen Fløngs marker og Roskildevejen (Københavnsvej) den gang blev kaldt.

Vænget blev i årenes løb udstykket til parcelhuse, og vejen blev navngivet efter Skjørring.

»Anna Lyst«

På hjørnet af den daværende Fløngvej (nu Hedelykken 1) og Københavnsvej (nu Hovedgaden 546) lå der dog allerede et hus, idet der i 1870 blev grundlagt en købmandsforretning med navnet »Anna Lyst«, som handlede med kolonial og grovvarer.

På denne måde fik man omgået reglerne om førnævnte læbælte, da huset jo lå inden for Roskilde Købstads beskyttelsesområde.

Hvem der fra starten er indehaver af forretningen, har det i skrivende stund ikke været mulig at få rede på, men i 1897, får Anna Lyst telefon nr. 7 indlagt, som et af de første steder i Hedehusene.

Formentlig på nogenlunde samme tidspunkt bliver købmand L. Nielsen indehaver af forretningen, i alle tilfælde er det ham, vi ser på et postkort af Anna Lyst fra omkring 1909.

I 1913 bliver Anna Lyst overtaget af købmand H. C. Agerskou, der var født 1862 i Salling, og tidligere havde været købmand i Struer og vingrosserer i København.

Forretningen skiftede atter ejer i 1929, hvor købmand P. Weiss fra Sorø tog over.

I 1962 overlader hans enke forretningen til sønnen Jørgen Weiss, som 1973 nedlægger kolonialafdelingen og satser på hårde hvidevarer.

Senere har nye ejere benyttet huset og bygningerne til mange forskellige formål, men de ligger her stadig og minder os om dengang da den første købmandsbutik i Hedehusene blev åbnet i Anna Lyst.

Efterlysning

Skulle der blandt læserne være en eller flere, der har oplysninger om Rasmus Pedersen Skørringe eller hvem Anna fra Anna Lyst var, er man meget velkomne til at kontakte arkivet på telefonnummer 43353612.

arrow Billedserie: 128 år med Brugsen
10. oktober 2020 kl. 19:28 Opdateret: kl. 14:21
arrow Historien om en iværksætter: Øl var indmuret i stationsbygning
17. september 2020 kl. 20:03 Opdateret: kl. 09:39
arrow Historien om en driftig mand
30. maj 2020 kl. 20:12 Opdateret: kl. 09:29

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?