19. oktober 2019
En busfuld elever fra produktionsskolen, som netop har overværet en politisk paneldebat, blev kørt til rådhuset for at stemme. Foto: Filippa Hedemann Jind
gallery icon

Se billedserie

En busfuld elever fra produktionsskolen, som netop har overværet en politisk paneldebat, blev kørt til rådhuset for at stemme. Foto: Filippa Hedemann Jind
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bustur får unge til at stemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bustur får unge til at stemme
Taastrup - 21. maj 2019 kl. 16:01
Af Søren Schaadt Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Unge mennesker er dårligere til at komme til valgurnerne end resten af danskerne. Især unge mennesker på produktions- og erhvervsskoler.
Det fortæller Rasmus Kjær Slot fra Dansk Ungdoms Fællesråd. Organisationen havde derfor tirsdag samlet en flok ungdomspolitikere på Produktionsskolen i Taastrup til en paneldebat, og efterfølgende havde de arrangeret en bus, som efterfølgende kunne køre godt 30 unge mennesker til Høje-Taastrup Kommunes rådhus, hvor de kunne brevstemme.

- Jeg ville ikke få stemt, hvis ikke vi havde gjort det i skoletiden, forklarede Betin Ismaili, som var en af knapt 30 elever, som havde valgt at stige på valgbussen.

- Jeg synes, det var et fedt arrangement. De snakkede om nogle vigtige emner, forklarede han, men ærgrede sig over, at man ikke diskuterede Rasmus Paludan mere:

- Han kommer til at splitte os og have indflydelse på fremtiden, lød det fra Betin Ismaili.

Stemte til begge valg

Eleverne brevstemte både til Europaparlamentsvalget og til Folketingsvalget, og på rådhuset havde de gjort klar til, at de unge mennesker kunne udfylde deres valgkort i en valgboks og efterfølgende smide stemmesedlerne gennem sprækken i to valgbokse - præcist som det vil være på valgdagene:

- Det er fedt, at de har stillet bordene frem. Det havde de ikke sidst, vi lavede det her arrangement, forklarede Rasmus Kjær Slot.

Kommunen bød de unge mennesker velkommen, forklarede kort, hvordan de skulle gøre, og efterfølgende kunne produktionseleverne gå hen til tre valgtilforordnede, hvor de fik udleveret stemmesedler.

- Det er fedt, fordi vi har fået en masse at vide om de forskellige partier. Jeg går op i politik, men mest til valg, og jeg kan godt lide at debattere - især LBTQ og miljø, siger Eva Perhson, elev fra produktionsskolen, som netop havde benyttet chancen til at stemme.

Ville stemme uanset

Oliver Mortensen, som også kom med bussen, ville have stemt, uanset om han var taget med.

- Jeg følger også med, så godt jeg kan. Det er vores fremtid, det gælder, så alt andet ville være idioti, forklarede han.

Simone Lerche fra produktionsskolen ville også have stemt, hvis ikke hun var med på bussen. Men det ville hun kun, fordi hun var med på bussen, da Dansk Ungdoms Fællesråd havde arrangeret en lignende tur i 2017 til kommunalvalget:

- Sidste gang anede jeg ikke, hvordan jeg skulle stemme. Nu er jeg blevet klogere, og jeg regner med, at jeg vil stemme hver gang frem over, siger hun.

Torsdag er sidste chance for at brevstemme til Europaparlamentsvalget, mens det er 1. juni, det sidste stemmebrev kan sendes i forbindelse med Folketingsvalget. Og skulle de unge mennesker fortryde, hvor de har sat deres kryds, så skal de indsende en ny stemme inden brevstemme-forløbet udløber.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk