26. februar 2021
Byrådspolitikerne i Høje-Taastrup Kommune sendte i tirsdag aften budgettet for 2020 i høring til første behandlingen af budgettet. Foto: Kasper Ellesøe
Byrådspolitikerne i Høje-Taastrup Kommune sendte i tirsdag aften budgettet for 2020 i høring til første behandlingen af budgettet. Foto: Kasper Ellesøe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Budget sendt i høring: Håb om bred budgetaftale trods besparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budget sendt i høring: Håb om bred budgetaftale trods besparelser
Taastrup - 25. september 2019 kl. 18:47
Af Kasper Ellesøe

- Skåret ind til benet, har vi »kun« tre udfordringer.

arrow Læs også: Indtog byrådssalen med skilte: Kæmper for at bevare Familiens Hus

Sådan sagde borgmester Michael Ziegler (K), da han i aftes som den første præsenterede de Konservatives tilgang til årets budgetforhandling.

De tre udfordringer er, at kommunen skal holde sig inden for servicerammen, så er der en udfordring på likvideten, da kassebeholdningen vil nå et lavpunkt på fire millioner kroner i 2022 på grund af de store anlægsprojekter med nye skoler og nyt rådhus, og så er der en udfordring på anlægsrammen netop på grund af de mange byggeprojekter.

Går efter 21-0

Der skal findes besparelse for i alt 10 millioner kroner, og der er indstillet forslag til 16,2 millioner, som der arbejdes videre med. De er ikke indarbejdet i budgettet, men kan komme i spil.

- Vi ser nu frem til gode budgetforhandlinger, og uden at udstyre nogle med en egentlig vetoret, går vi naturligvis efter, at vi kan vedtage budgettet med stemmerne 21-0, sagde borgmesteren, inden Socialdemokratiets gruppeformand Peter Faarbæk (S) tog over.

- Det bliver en stor udfordring at få enderne til at nå sammen. Vi så gerne, at vi havde midler, vi kan prioritere. Vi ser gerne, at vi får styrket folkeskolen og kan få to-lærerordning i folkeskolen. Vi har også en klar forpligtigelse til at indtænke miljørigtige og bæredygtige løsninger i drift og anlæg. Vi skal leve op til forpligtelser og strømninger, som vi kan se i samfundet på miljø- og klimaområdet, så det vil vi prioritere højt, sagde han, mens Dansk Folkeparti ser en svær opgave forude.

- I mange år har vi måtte spænde livremmen ind, hver gang vi skulle lave budget. Der er ikke mere fedt at tage af, så at undgå at ramme serviceniveauet er en udfordring. Jeg synes, det er svært. Vi har fokus på børn og ældre og vil gøre, hvad vi kan, så kerneområderne friholdes, siger Lars Prier (DF).

Sikre basisdriften

Emil Viskum fra Enhedslisten er heller ikke begejstret for opgaven

- Vi vil gå ind til forhandlingerne med håbet om at indgå et budgetforlig. Der er skåret så hårdt, at vi er helt inde ved benet. Vi skal prioritere rugbrødsarbejdet og driften i hverdagen i stedet for nye store, fluffy udviklingsprojekter. Derudover skal vi arbejde seriøst med klima, og her er Miljø- og Energicenteret. For meget få penge er de et stærkt aktiv i kommunen, sagde Emil Viskum.

Omer Ayub for Lokallisten var sidste år med i budgetforligskredsen, og det satser han også på, at Lokallisten er i år.

- Jeg vil gå konstruktivt til forhandlinger og fjerne besparelser, der gør mest ondt. Vi vil beholde besparelser, der giver mening, selvom de kan være upopulære. Jeg har mine egne forslag til besparelser, som jeg vil tage med til forhandlingerne, og jeg håber på et bredt forlig, sagde Omer Ayub (L), inden De Radikale rundede af:

- Vi skal ud og finde penge. Men det er langt fra sidste års niveau. Vi er meget optaget af, at det ikke rammer de normale velfærdsområder som skoler, plejehjem og børne og ungeinstitutioner og vi vil ikke finde lappeløsninger, der får konsekvenser i fremtiden, sagde Esat Sentürk (R).

arrow Se listen: Disse besparelser er i spil - men ikke vedtaget
25. september 2019 kl. 15:30 Opdateret: kl. 13:32
arrow Budget: Disse besparelser er med i forslaget
25. september 2019 kl. 15:30 Opdateret: kl. 13:32
arrow Debat: Hvorfor spare et sted, som giver så god mening at beholde?
25. september 2019 kl. 14:17 Opdateret: kl. 15:50

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?