21. marts 2019
FOF, der blandt andet tilbyder kurser, undervisning og vinsmagning på aftenskoler, er lukningstruet, hvis Høje-Taastrup Kommune vedtager at skære tilskuddet den Folkeoplysende Voksenundervisning.
FOF, der blandt andet tilbyder kurser, undervisning og vinsmagning på aftenskoler, er lukningstruet, hvis Høje-Taastrup Kommune vedtager at skære tilskuddet den Folkeoplysende Voksenundervisning.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Budget: Aftenskoler er lukningstruet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Budget: Aftenskoler er lukningstruet
Taastrup - 20. september 2018 kl. 11:26
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jamen, vi er lukningstruet.
Så kontant lyder udmeldingen fra den lokale skoleleder for FOF, Karina Waage-Jensen.

Hendes udmelding kommer på baggrund af et spareforslag om at reducere tilskuddet til Folkeoplysende Voksenundervisning med 865.000 kroner årligt. De penge skal findes ved at halvere det kommunale tilskud til aftenskolerne, så de fremover kun får dækket en sjettedel frem for en tredjedel af de samlede udgifter til blandt andet lønninger til ledere og lærere. For FOF, der er den største lokale udbyder af aftenskoler og foredrag, vil det betyde en besparelse på 500.000 kroner årligt.

- Det kan i værste fald betyde, at vi må lukke aftenskolerne i Høje-Taastrup. Hvis vi mister så stor en del af vores tilskud, så må enten hæver priserne med 100 procent, eller også må vi sige farvel til en række af vores dygtige undervisere og måske helt stoppe. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at det vil forringe det lokale kulturtilbud væsentligt, forklarer Karina Waage-Jensen, der også er formand for Voksenundervisningens Samråd under Høje-Taastrup Kommunes Folkeoplysningsudvalg.

Hvert år deltager mere end 5000 borgere i en aktivitet i aftenskolen i Høje-Taastrup Kommune. De to største aktører er FOF og AOF, men med den foreslåede besparelse frygter samrådet, at en eller begge vil forsvinde fra kommunen.

- Så ved jeg godt, der er tilbud i andre kommuner, men det er eksempelvis nok ikke mange ældre, man kan få til at tage til en anden kommune for et hold. De vil gerne gå hos den underviser, de kender og er glad for, siger Karina Waage-Jensen.

Hun påpeger samtidig, at aftenskolerne også er ramt af konkurrence fra andre kommunale enheder som eksempelvis bibliotekerne, der tilbyder gratis foredrag og arrangementer.

- Det er svært at konkurrere mod, så det er også med til at presse vores tilbud, siger hun og forklarer, at aftenskolerne er meget mere end blot kulturelle tilbud til borgerne.

- Det sociale fællesskab fylder utroligt meget for deltagerne. Eksempelvis er flere kursister enlige, som i lige så grad kommer for samværet med andre mennesker og for at være en del af et hold. De vil få frataget et vigtigt tilbud, hvis den her besparelse gennemføres, siger Karina Waage-Jensen.

Folkeoplysningspolitikken i Høje-Taastrup har ellers en målsætningen om, at alle borgere uanset udgangspunkt har mulighed for at opleve glæde, fordybelse, udfordring og fællesskab gennem aktiviteter og samvær med andre.

Besparelsesforslaget er kun et blandt mange forslag, som politikerne netop nu sidder med i arbejdet med at få næste års budget til at gå op. Der skal som udgangspunkt spares 69 millioner kroner, hvis kommunen ikke skal overskride den såkaldte serviceramme, som er loftet for, hvor mange penge kommunerne må bruge på drift.

Der er dog et håb om, at borgmester Michael Ziegler (K) via forhandlinger med de andre kommuner kan få sænket det tal, da servicerammen skal overholdes for alle kommuner under ét. Så hvis nogle kommuner bruger færre penge, så kan Høje-Taastrup måske få lov til at bruge flere.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk