22. oktober 2019
Borgmester Michael Ziegler (K) synes, det er frustrende, at der står særlige psykiatriske pladser tomme. Foto: Thomas Olsen
Borgmester Michael Ziegler (K) synes, det er frustrende, at der står særlige psykiatriske pladser tomme. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester: Tomme pladser er frustrerende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester: Tomme pladser er frustrerende
Taastrup - 04. december 2018 kl. 11:38
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter flere drab og voldsomme episoder på bosteder, har regeringen valgt at afsætte 400 millioner kroner til blandt andet nogle særlige psykiatriske sengepladser, som kommunerne kan visitere til.

arrow Læs også: Særlige pladser i psykiatrien giver en ny chance

I alt åbnes 150 pladser i Danmark, hvoraf 47 af dem er i Region Hovedstaden. De forventes alle at være åbnet i løbet af november.

Det er kommunerne, der visiterer til pladserne, men det er også kommunerne, der betaler størstedelen af udgifterne til de pladser, der ikke bliver brugt. Ifølge borgmester i Høje-Taastrup Michael Ziegler (K) bliver pladserne ikke fyldt ud, og derfor betaler blandt andet Høje-Taastrup Kommune penge til ingenting.

- Det er ikke særligt brugte pladser, og det kan godt være lidt frustrerende, siger Michael Ziegler.

Han anerkender behovet for pladserne, der er beregnet til de mest udsatte borgere, og han frygter, at der i værste tilfælde skal ske et drab på et bosted mere, før der sker noget. Samtidig er pladserne dyre at have stående tomme.

- Derfor er det jo i alles interesse, at pladserne bliver fyldt, siger borgmesteren.

Han mener, at en af grundene til, at pladserne ikke er fyldte, er på grund af lovgivningen, da de særlige pladser hører under serviceloven, og derfor skal borgerne give samtykke, for at de kan visiteres til pladserne.

Kommunernes Landsforening og Danske Regioner er enig i kritikken og har for nylig offentliggjort et forslag hvor parterne opfordrer regeringen til at skrotte modellen og konvertere pladserne til sengepladser i psykiatrien.

- Vi må erkende, at de nye særlige pladser ikke løser den opgave, de var tiltænkt. Opgaven med at forebygge vold og skabe større sikkerhed for medarbejderne og beboere i socialpsykiatrien er der fortsat, og der er stadig et behov for at skabe mere stabile rammer for behandlingen af gruppen af de mest udsatte borgere. Men når pladserne står tomme, bliver opgaven ikke løst. Derfor må vi ændre konstruktionen, siger Stephanie Lose (V), der er formand for Danske Regioner.

KL-formand Jacob Bundsgaard (S) bakker op.

- Nu er det på tide, at vi sørger for en løsning, der sikrer den fornødne behandling og støtte til de mennesker, der så hårdt har brug for den og samtidig skaber ordentlige vilkår for medarbejdere og beboere i socialpsykiatrien, siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S).

Ifølge KL's og Danske Regioners forslag var det pr. 15. oktober under halvdelen af de 83 pladser, der indtil videre er åbnet, der var i brug.

arrow Organisationer vil skrotte særlige pladser i psykiatrien
28. oktober 2018 kl. 12:07 Opdateret: kl. 12:08
arrow Succes for de særlige pladser til psykisk syge
26. oktober 2018 kl. 05:35 Opdateret: kl. 19:26
arrow Sjælland får 23 særlige psykiatri-pladser
15. august 2017 kl. 11:37 Opdateret: kl. 16:29

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk