6. juni 2020
Thomas Iversen bor i Kraghave i Høje-Taastrup og er modstander af en ny Ring 5 motorvej gennem Høje-Taastrup Kommune. Han havde taget initiativ til tirsdagens demonstration foran Høje-Taastrup Rådhus. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Thomas Iversen bor i Kraghave i Høje-Taastrup og er modstander af en ny Ring 5 motorvej gennem Høje-Taastrup Kommune. Han havde taget initiativ til tirsdagens demonstration foran Høje-Taastrup Rådhus. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere i demonstration mod Ring 5: - Vi oplever det som et ondt mareridt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere i demonstration mod Ring 5: - Vi oplever det som et ondt mareridt
Taastrup - 20. maj 2020 kl. 13:43
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kæmpe støjproblemer, mere trafik og øget luftforurening.

arrow Læs også: Debat: Motorvej i baghaven - nej tak

Det er nogle af de skrækscenarier, modstandere af en ny Ring 5 motorvej ser for sig i fremtiden, hvis den nye motorvej bliver en realitet.

Derfor var flere af dem tirsdag aften mødt op foran rådhuset i Høje-Taastrup til en demonstration, fordi politikerne på aftenens byrådsmøde skulle bevillige 1,2 millioner kroner til en forundersøgelse af Ring 5.

En af initiativtagerne til demonstrationen er Thomas Iversen, der bor i Kraghave.

- Vi demonstrerer mod det helt absurde i, at Høje-Taastrup Kommune skal bruge borgernes egne skattekroner på et statsligt vejprojekt, der helt åbenlyst vil medføre store afledte gener for kommunens egne borgere, hvis motorvejen kommer til at gennemskære kommunen. Mange borgere vil blive væsentligt berørt af støj fra den påtænkte Ring 5 motorvej, hvor støjniveauet fra motorvejen vil være så højt, at det er klart sundhedsskadeligt, siger han.

Trafikstøj dræber

Thomas Iversen er medlem af foreningen »Nej til Ring 5«, der - som navnet antyder - er modstandere af en Ring 5 motorvej. Foreningen prøver gennem spørgsmål til politikere, læserbreve og sociale medier at gøre borgerne og politikere i de berørte kommuner opmærksom på de gener, de mener, en ny motorvej gennem området vil få.

- Trafikstøj kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser. Vi borgere oplever det som et ondt mareridt. Mens flere Vestegnskommuner klager deres nød til politikere på Christiansborg og Vejdirektoratet om blot at få reduceret toppen af støjen fra de eksisterende motorveje, så fremstår mange politikere i Høje-Taastrup som enten arrogante eller naive, når de taler for mere motorvej tværs gennem kommunen ud fra et spinkelt håb om, at det måske kan kaste et par arbejdspladser af i det lange løb. Vi mener simpelthen ikke, det kan stå mål med de gener, en gennemgående motorvej gennem kommunen vil få for de nuværende og kommende borgere, siger Thomas Iversen.


Demonstrationen foran rådhuset var anmeldt til politiet, og eftersom det var en anmeldt, politisk demonstration var den undtaget fra det forsamlingsforbud, der ellers er indført som følge af coronaudbruddet. Foto: Jørgen C. Jørgensen

Han fortæller, at han allerede nu er plaget af støj fra Holbækmotorvejen, som ligger 1,3 kilometer fra hans hjem. En ny Ring 5 vil ligge 300-400 meter derfra.

- Vi kan ikke sove med vinduet åbnet i soveværelset, fordi vi allerede fra ved 5-tiden om morgenen kan høre støjen. Jeg frygter, hvordan det vil blive, hvis der kommer endnu en stor motorvej gennem kommunen, ikke bare for os, men for rigtig mange borgere, siger Thomas Iversen og påpeger, at en Ring 5 kan have negative konsekvenser for hele kommunen.

- En motorvej tværs gennem kommunen med et kilometerbredt bælte af støj vil gøre det uattraktivt for potentielle tilflyttere til kommunen på den lange bane. Kommunens virksomheder har allerede nem adgang til overordnet vejinfrastruktur, siger han.

Politisk udmelding

Thomas Iversen håber derfor, at de lokale politikere vil stoppe med at arbejde for en Ring 5. Han ønsker ligeledes, at de vil melde klart ud, hvor de står i sagen, så borgerne i Høje-Taastrup Kommune har fået klar besked, inden de skal stemme til kommunalvalget næste år.

Thomas Iversen erkender, at der er problemer med trængsel i hovedstadsområdet, men at løsningerne skal findes andre steder, eksempelvis i bedre offentlig transport.

- Det er hovedløst at spille med på Vejdirektoratets melodi om mere asfalt og motorvej, mener han.

arrow Debatten om Ring 5 blusser op igen
20. maj 2020 kl. 10:43 Opdateret: kl. 22:33
arrow Forslag om at droppe Ring 5 falder ikke i god jord
13. december 2019 kl. 13:58 Opdateret: kl. 11:22
arrow Ziegler: Beslutning om Ring 5 er ikke taget
30. august 2019 kl. 11:14 Opdateret: kl. 09:21
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk