26. februar 2021
Nanna Mørkegaard er faglig koordinator for Børsterne, og Steffen Nielsen er pensioneret tandlæge og en af de frivillige, der hjælper udsatte og sårbare borgere med deres tænder. Foto: Stina Felby Egerup
Nanna Mørkegaard er faglig koordinator for Børsterne, og Steffen Nielsen er pensioneret tandlæge og en af de frivillige, der hjælper udsatte og sårbare borgere med deres tænder. Foto: Stina Felby Egerup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Børsterne« sørger for sårbares tænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

»Børsterne« sørger for sårbares tænder
Taastrup - 29. november 2019 kl. 20:42
Af Stina Felby Egerup

Mundhygiejne står sjældent høj på listen over gøremål, hvis man har ondt i livet. Men det er faktisk vigtigt for livskvaliteten, og derfor blev den ene af årets handicappriser i Høje-Taastrup Kommune fredag tildelt »Børsterne«.

arrow Læs også: Gør en forskel: Medarbejdere i flexjob giver god mening

Det er en gruppe frivillige tandlæger og klinikassistenter og en enkelt tandtekniker, som én gang om ugen tilbyder tandpleje for særligt udsatte borgere, som ikke er i stand til at benytte almindelig tandpleje eller omsorgstandpleje, for eksempel misbrugere, hjemløse og psykisk syge.

Kan være en udfordring

Borgerne ledsages til »Børsterne« af deres hjemmevejleder eller en anden kontaktperson, og det betyder rigtig meget for dem, at det frivillige personale tager sig god tid til at skabe tryghed om dem, og at skam og frygt for at åbne munden elimineres - de ved godt selv, at tænderne ikke har det så godt.

FAKTA
De var indstillet til Handicappriserne 2019 i kategorien institutioner/virksomheder:
  • Børsterne, Tandplejen på Borgerskolen
  • Regnbuehuset, et socialt arbejdsfællesskab for voksne psykisk sårbare mennesker

- At komme til tandlæge kan for mange af vores borgere være forbundet med mange forskellige udfordringer og problematikker - både af økonomiske og personlig art. Derfor er Børsterne et fantastisk tilbud. De frivillige hos Børsterne giver sig god tid til at forklare borgerne, hvad der skal ske i forbindelse med tandbehandlingen, og hvordan borgeren efterfølgende skal passe på og pleje deres tænder - på en måde, der er til at forstå, lyder det i indstillingen af Børsterne, der kommer fra Socialområdet for Voksne - Socialpsykiatrien.

I gør en kæmpe forskel

Og den indstilling faldt i god jord hos Handicaprådet, som valgte at tildele Børsterne den ene af årets to handicappriser.

- Handicaprådet har lagt vægt på, at I gør en kæmpe forskel for mange af de socialt udsatte borgere. Det betyder meget for hver enkelt, at de kan få et bedre tandsæt og dermed lettere kan komme ud af en eventuel social isolation, lød det fra Hugo Hammel (S), da han fredag eftermiddag overrakte prisen ved et større arrangement i Taastrup Teater & Musikhus.

Børsterne holder til i kommunens tandpleje på Borgerskolen, og de frivillige tandlæger, klinikassistenter og tandteknikeren kommer både fra kommunens tandpleje og fra de lokale tandlægeklinikker - to af de frivillige er pensionister.

arrow I år uddeles to handicappriser - men hvem skal have dem?
02. juli 2019 kl. 13:51 Opdateret: kl. 09:36
arrow Kirsten får pris: Hun har øje for den enkelte
09. december 2017 kl. 13:36 Opdateret: kl. 16:39

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?