26. april 2019
Køb CE-mærkede solbriller, som beskytter mod UV-stråler. PR-foto
Køb CE-mærkede solbriller, som beskytter mod UV-stråler. PR-foto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børns øjne bør beskyttes mod solen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børns øjne bør beskyttes mod solen
Taastrup - 14. juli 2018 kl. 10:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Foråret og sommeren har indtil videre vist sig fra sin bedste side med masser af sol og varme. De fleste danskere ved, at det er vigtigt smøre deres børn ind i solcreme, når de opholder sig i solen. Men det er ikke kun huden, der kan tage skade af solens skarpe stråler. Vores øjne er også udsatte.

Verdenssundhedsorganisationen WHO angiver, at op til 80 procent af en persons livstidseksponering for UV-stråling allerede er opnået, når børn fylder 18 år. Og selvom soleksponeringen ikke nødvendigvis kan mærkes lige nu, kan den være med til at fremkalde komplikationer og øjensygdomme senere i livet.

- Jeg oplever jævnligt patienter med komplikationer som for eksempel skader på de fine slimhinder i øjet, som er opstået, efter de har været eksponeret for UV-stråling igennem et helt liv. Du skal ikke være bange for at sende dine børn ud i solskin, men følg samme tankegang, som du bruger i forhold til huden. Du skal tænke dig om, siger Maria Voss Kyhn, der er øjenlæge på Øjenklinikken på Rigshospitalet.

Børns øjne er mere følsomme for solens UV-stråler end voksnes. Det betyder, at hos børn under ti år, transmitterer linsen omkring 75 procent af UV-strålingen ind i øjet, mens det kun er ti procent hos en person over 30 år. UV-strålingen går helt klart igennem børns øjne, men der findes måder at beskytte øjnene på.

- Børns øjne er mere modtagelige over for solens stråler, da deres pupiller er større, og deres linser er mere klare. Det er derfor en god idé at beskytte børns øjne med enten solhat eller solbriller og bruge solcreme i hele ansigtet, også i øjenomgivelserne. Går rejsen til lande med højt UV-indeks, er det ekstra vigtigt at beskytte børnenes øjne, siger Maria Voss Kyhn.

Når øjne udsættes for UV-stråling, kan det sammenlignes med, at huden bliver branket af solen. Typisk vil det ikke genere øjnene, mens man er ung, men når man bliver ældre, kan der opstå problemer som følge af for megen stråling. Det kan blandt andet være medvirkende til hornhindeskader, grå stær, nethindeskader og »surfer's eye«, som oftest forekommer hos personer, der opholder sig meget ved vand, sol og strand.

Øjnene er rustede til at blive eksponeret for UV-stråling i kortere perioder, og øjnene tager heller ikke skade af en cykeltur i solskin. Men skal familien en tur på stranden, ud i sneen eller opholde sig tæt ved vand, skal øjnene beskyttes. Især når det drejer sig om børn. Her er det vigtigt at få solhat eller solbriller på, da solens stråler reflekteres og virker forstærkende. Og det er ikke ligegyldigt, hvordan øjnene bliver beskyttet. De CE-mærkede solbriller beskytter børnenes øjne bedst.

- CE-mærket er din garanti for, at solbrillerne indeholder et godt filter. Mange tror, at et mørkt glas automatisk beskytter bedre mod solens stråler end et lyst, men sådan forholder det sig ikke. Det er glassets materiale, der indeholder UV-filter,« siger Simon Rasmussen, som er butikschef hos Synoptik i Taastrup, hvor man har et udvalg CE-mærkede solbriller til både børn og voksne, som giver øjnene 100 procent beskyttelse mod solens UV-stråler.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk