23. oktober 2021
Det er kærligheden til denne maskine, en 125 ccm crosser, der i den grad er vokset frem i Albert Riishede den seneste håndfuld år, hvor han har dyrket sin passion i Crossklubben i Hedeland. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Det er kærligheden til denne maskine, en 125 ccm crosser, der i den grad er vokset frem i Albert Riishede den seneste håndfuld år, hvor han har dyrket sin passion i Crossklubben i Hedeland. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bidt af cross og motorer: Vi har et virkelig godt fællesskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Bidt af cross og motorer: Vi har et virkelig godt fællesskab
Taastrup - 03. maj 2021 kl. 19:18
Af Lisbeth Jansen

Da 16-årige Albert Riishede, hans forældre og søster flyttede fra Vridsløsemagle til Hedehusene for omtrent to og et halvt år siden, var en særlig motorsportsgren en klar medvirkende faktor for at valget faldt på postnummer 2640. Albert Riishede dyrker nemlig motocross med udgangspunkt i Crossklubben i Hedeland, der hører under fritidsklubben Klub 5'eren.

arrow Læs også: Se billederne: Fart på, motorstøj og masser af sjov

- Vi flyttede for to og et halvt år siden. Jeg går til cross i Hedeland fire gange om ugen (når covid-19-restriktionerne tillader, red.), og jeg begyndte at få mange venner i Hedehusene. Så jeg synes, det er fedt at bo her. For så er det hele lidt tættere på, siger Albert Riishede.

Han fortæller, at han blandt andet lærer at tage ansvar, når han skal passe sin egen maskine og vedligeholde den. Han bruger utallige timer hver eneste uge på sin sport og på sin maskine, og det er gennem denne interesse, han har fået et netværk af venner, der betyder meget for ham.

Artiklen fortsætter under billedet...

Billede

Albert Riishede på kværnen med nummer 91
og en håndfuld af cross-vennerne. Interessen
for cross var en medvirkende årsag til, at Alberts
familie flyttede til Hedehusene for et par år siden.
Privatfoto


- Det er super fedt at være i crossklubben, for det er virkelig et godt fællesskab, vi har, fordi vi bruger så meget tid sammen, som han udtrykker det.

Han har dyrket motocross i fire år og faktisk har Albert Riishede præsteret at vinde DM for ungdomsringsklubber i september 2020 i klassen 125B, hvor også en anden kører fra hans klub fik en andenplads.

Albert forklarer tålmodigt, at 125 ccm er motorstørrelsen på den crosser, han kører, og at B er den klasse, han kørte i ved mesterskabet. Ved at vinde B-klassen, skal han nu prøve kræfter med A-klassen, og det er han spændt på.

- Man lærer virkelig meget om mekanik ved at dyrke cross. Det er fedt at have noget at gå op i. Med motorsport skal du virkelig bruge meget tid på det. Det er en krævende sport. Det er ikke bare at køre på banen. Dagen efter vasker du crosseren, så den er HELT ren. Og du går den efter og ser, om noget er gået i stykker - og det er der tit, fordi du maxer ud, lyder det energisk fra Albert.

Artiklen fortsætter under billedet...

Billede

Det er ikke kun i sin fritid, at Albert Riishede
dyrker sin passion for motorer via denne
motocross-maskine. Han er også
automekanikerlærling hos Vallensbæk Autoservice.
Og når han kører cross er det med god støtte
fra en stribe sponsorer. Tidligere var det Rema1000
i Taastrup (2018) og fra 2019 og frem til nu har han
fået sponsorstøtte af Weiss Isolering i Hedehusene.
Privatfoto


Han tilføjer, at der i Crossklubben i Hedeland er tre flinke og dygtige mekanikere, der gerne hjælper de unge kørere, men at det samtidig er en fordel at kunne eller lære sig en del selv.

Og det har Albert også gjort.

En beslægtet uddannelse

Da Albert Riishede afsluttede folkeskolen fra Sengeløse Skole, valgte han en uddannelsesmæssig vej, der har et nært slægtsskab til motocross. Han går nemlig på Roskilde Tekniske Skole, hvor han uddanner sig til automekaniker. Hans læreplads ligger i Vallensbæk.

- Da jeg begyndte på teknisk skole, overvejede jeg lidt at blive murer, men en af mekanikerne i crossklubben kendte min nuværende chef Mathias, som skulle bruge en lærling, så nu har jeg en læreplads hos ham som automekaniker. Hvis jeg nu ikke kørte motocross i Hedeland, så havde jeg ikke fået den læreplads, så det er jeg glad for, lyder det fra Albert Riishede.

På hans læreplads har de også et motorcykelværksted, som han snuser til, selvom det er bilerne, han selv uddanner sig indenfor.

Artiklen fortsætter under billedet...

Billede

Det er efterhånden blevet til en del præmier
for Albert Riishede. Blandt andet har han
vundet et danmarksmesterskab sidste år for
klubber på sin crosser. Privatfoto


Adspurgt hvad han synes er mest spændende, så kommer svaret med det samme:

- Motorer. Der er meget mere i det, når man sætter sig ind i, hvordan en motor er bygget op. I en motor kan der være hundredevis af dele, som bare SKAL fungere, ellers virker maskinen ikke. Alle delene har en funktion. Men en gearkasse er også ret spændende at åbne og kigge ned i - alle de tandhjul, som sidder sammen. Så forstår man lidt mere af det, siger han.

Er lidt rundt omkring

Når man spørger Albert, hvor i Hedehusene, han bruger sin tid, er det således allermest på crossbanen. Men det er også med vennerne, der bor lokalt.

- Når man er i en vennegruppe, så foregår tingene meget rundt omkring, siger han.

Om selve det at være ung i Hedehusene siger han:

- Det er meget fedt. Når jeg ikke kører eller træner, så er jeg sammen med mine venner. Ikke hjemme hos hinanden her under corona, men vi ses udenfor. Mange af mine venner bor i Fløng, så det er ofte det område, vi er i. Blandt andet spiller vi fodbold på banerne ved skolen. Og så har tre af mine venner og jeg været ude at køre mountainbike i Hedeland for at lave noget andet. Jeg kan også godt lide at køre knallert med mine venner. Det er sjovt og noget andet at køre med knallerten ude i trafikken i forhold til at jeg kører cross på en lukket bane, siger han.

Billede

Omtrent sådan ser det ud, når Albert kører
rundt i sit lokalområde på sin knallert. For
ham er det en helt anden følelse end at
køre cross på en lukket bane. Privatfoto


Generelt er han godt tilfreds med at bo i Hedehusene.

- Jeg synes, at Hedehusene ligger meget tæt på det hele. Jeg kan især godt lide hele Hedeland. Det er ligesom også det første sted, jeg lærte at kende i Hedehusene. Da jeg var helt lille, boede vi nemlig i Valby, men kørte ud til Hedeland og gik ture, husker han.

- Det jeg godt kan lide ved Hedehusene er, at det ikke er en mega lille by, men den er heller ikke kæmpe, så efterhånden lærer man den godt at kende, lyder det fra Alberts Riishede.

arrow Fuld fart fremad i Hedeland
24. juli 2017 kl. 15:38 Opdateret: kl. 11:12
arrow Sille crosser derudaf
17. oktober 2016 kl. 16:06 Opdateret: kl. 14:23

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?