15. oktober 2021
Mere skovrejsning og bedre forhold for cyklister er bare nogle af de indsatser, der bliver sat fokus på i Klimaplan 2030, som netop nu er i høring. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Mere skovrejsning og bedre forhold for cyklister er bare nogle af de indsatser, der bliver sat fokus på i Klimaplan 2030, som netop nu er i høring. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ambitiøs plan: Om 30 år skal der ikke udledes CO2

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ambitiøs plan: Om 30 år skal der ikke udledes CO2
Taastrup - 06. januar 2021 kl. 20:19
Af Stina Felby Egerup

Ambitionerne er store: Inden 2030 skal CO2-udledningen i Høje-Taastrup Kommune halveres, og når vi når 2050, skal den helst være helt nede på 0.

arrow Læs også: Gravearbejde: Grøn energi på vej til borgerne

Det kan man læse i den store Klimaplan 2030, som netop nu er i høring.

Og selvom en klimaplan måske kan virke noget flyvsk og luftig, så består den af 50 konkrete indsatser, der sammen skal sikre opfyldelsen af de store ambitioner. De handler blandt andet om at udfase olie- og naturgas opvarmede ejendomme, tilbyde gratis energigennemgang til borgere, etablere solcelleanlæg på kommunale bygninger, genbruge flere byggematerialer, få flere biler på grønne drivmidler som el og brint samt sikre mere skovrejsning.

To scenarier

Klimaplan 2030 arbejder med to scenarier.

De ene, Business-as-usual scenariet, forudser, hvordan CO2-udledningen vil være i fremtiden, hvis man blot fremskriver det nuværende energiforbrug og indsatser. Med det scenarie vil CO2-udledningen være reduceret med 11 procent i 2030 og med 12 procent i 2050 i forhold til udledningen i 2017. Reduktionen vil primært være resultatet af den allerede besluttede udbygning med vindenergi i Danmark.

Det andet scenarie, Netto-nul scenariet, forudser, hvordan CO2-udledningen vil være, hvis de 50 indsatser i klimaplanen bliver ført ud i livet. Med dette scenarie reduceres CO2-udledningen med 50 procent i 2030 og med 97 procent i 2050.

Det er ikke helt de 100 procent, som Høje-Taastrup Kommune stiler efter, men det skyldes, at der i dag ikke er realistisk initiativer rettet mod den tunge transport til at være 100 procent fossilfri, samt at der stadigvæk forventes en begrænset udledning fra landbruget og ældre affaldsdeponier. Men ambitionen er fortsat en nul-udledning, og meget kan ske frem til år 2050.

Artiklen fortsætter efter billedet

Ved nybyggeri og større renoveringer af kommunal bygninger skal muligheden for etablering af solceller vurderes, lyder det i klimaplanen.

Er faldet meget

Og det kan lade sig gøre. I hvert fald er der siden 2012 sket et væsentlig fald i kommunens CO2-udledning på 23 procent - og det er sket samtidig med, at der er kommet cirka 10.000 nye arbejdspladser og 2.500 nye borgere til kommunen, hvilket ellers medfører et øget forbrug og dermed CO2-udledning.

Borgmester Michael Ziegler (K) understreger, at klimaplanen er den foreløbige kulmination på mange års grundigt arbejde.

- Det er første gang, vi har en samlet plan med beregning af, hvordan vi kan nå målene, siger han.

For at Høje-Taastrup skal kunne nå målene, skal der også sættes penge af til initiativerne. Det sker ikke med vedtagelsen af klimaplanen, og derfor vil politikerne vil de kommende års budgetforhandlinger skulle sætte penge af til at føre de mange initiativer ud i livet samt udvikle og vedligeholde kommunens arbejde på klimaområdet.

Borgerne skal høres

Den nye klimaplan er dog ikke endeligt vedtaget endnu, for der har manglet en vigtig del af processen.

- Det er en flot plan, men der har slet ikke været nok borgerinddragelse undervejs, ligesom for eksempel Agendarådet og Klimaudvalget ikke har været inddraget. Det er et problem, mener vi, og derfor får den lige en tur til, siger Peter Faarbæk (S), formand for plan- og miljøudvalget.

Med det mener han, at byrådet har valgt at sende Klimaplanen i høring i seks uger, ligesom der bliver afholdt et digitalt borgermøde den 7. januar klokken 19.00 - 20.00.

Der lægges op til, at klimaplanen evalueres i 2023 og 2028, hvor indsatser og stien mod netto-nul senest i 2050 vil blive opdateret og fremskrevet i forhold til ny viden og udvikling.

Klimaplan 2030 er udarbejdet i overensstemmelse med rammerne for DK2020, hvor 20 danske kommuner, herunder Høje-Taastrup Kommune, deltager. DK2020 har til formål at sætte skub i implementeringen af Parisaftalens mål i Danmark. Det er foreningen Realdania, der sammen med det internationale bynetværk C40 og den grønne tænketank CONCITO, står bag DK2020.

arrow Efter langt tilløb: Fjernvarmen er klar til udrulning
18. juni 2021 kl. 16:14 Opdateret: kl. 11:08
arrow Hvem skal bestemme hos fjernvarmen?
17. juni 2021 kl. 15:42 Opdateret: kl. 19:48
arrow På rette vej: Så lidt belaster fjernvarmen miljøet
01. juni 2021 kl. 11:37 Opdateret: kl. 14:21

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Rejser du til udlandet i år?