25. oktober 2021
»At Danse Mellem Glasskår« er udkommet på forlaget Tellerup og handler om 15-årige Rose, der får konstateret diabetes. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

»At Danse Mellem Glasskår« er udkommet på forlaget Tellerup og handler om 15-årige Rose, der får konstateret diabetes. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Agurker i julesokken: Sygdom ændrede familiens hverdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Agurker i julesokken: Sygdom ændrede familiens hverdag
Taastrup - 19. november 2018 kl. 15:21
Af Kasper Ellesøe

31-årige Bettina Stuhr Lindskow fra Taastrup er vokset op i en familie, hvor hendes to år yngre lillebror Thomas fik konstateret diabetes som niårig. Det ændrede med ét familiens liv, fordi der nu skulle tages hensyn til Thomas' sygdom.

- Jeg er vokset op i en familie, hvor vi var nødt til at leve lidt anderledes. Det påvirkede os selvfølgelig, fordi der opstår nogle problematikker, når man bliver kronisk syg. Temperamentet kan blive påvirket på grund af blodsukkeret, og vi skulle spise anderledes, blandt andet flere fuldkorns- og lightprodukter, fortæller Bettina Stuhr Lindskow.

Hun har nu skrevet en ungdomsroman, der handler om sygdommen og andre ungdomsproblematikker.

- Jeg fandt ud af der ikke var ret meget litteratur for unge om den sygdom. Det manglede på bogmarkedet, syntes jeg. Jeg er beæret over, at jeg nu får lov til at bidrage til litteraturen, og jeg håber, at unge med sygdommen, kan identificere sig med bogen, og at andre kan få et indblik i, hvad det er for en sygdom, fortæller Bettina Stuhr Lindskow om sin første roman, der blev udgivet den 14. november, som også er Verdens Diabetesdag.

Netop diabetes er det tema, der er omdrejningspunktet i hendes ungdomsroman med titlen »At Danse Mellem Glasskår«.

Den kroniske sygdom er udgangspunktet i bogen, hvor hovedpersonen 15-årige Rose får at vide, at hun har fået diabetes, og at hun skal leve med sygdommen resten af livet.

Undervejs i processen med bogen, som hun har arbejdet med i omkring fire år, har især et spørgsmål fyldt meget hos Bettina Stuhr Lindskow.

- Er jeg berettiget til at skrive sådan en bog? Jeg kom frem til, at hvis alternativet var, at der ikke var sådan en bog, så er det bedre, at jeg skriver den. Og jeg kan jo også trække på søskende-følelser og egne erfaringer fra at være vokset op med en bror med diabetes, siger hun.

Agurker i julesokken

Bettina Stuhr Lindskow bor i Taastrup og er opvokset i Albertslund med forældrene og hendes to yngre brødre, Thomas og Martin, der er tvillinger. Hun husker tilbage til den december, da Thomas fik at vide, at han havde type 1-diabetes, der opstår, når bugspytkirtlen stopper med at producere insulin.

- Det var dårlig timing. Min far skulle med sit arbejde til Indien i et par måneder, så min mor var alene med tre børn og skulle sætte sig ind i alt det nye, siger forfatteren og fortæller om den periode, hvor selve beskeden om sygdommen landede.

- Jeg kan huske på hospitalet, at Thomas fik en bamse. Det var jo december, og han havde netop tømt en hel chokoladekalender, mens jeg spiste et stykke hver dag. Min mor og jeg blev enige om, at det måske var meget godt, at han nåede det. For pludselig kom der agurker i hans julesok i stedet for slik.

Familien har på grund af sygdommen levet på en anden måde, men i dag lever Thomas helt almindeligt trods sin sygdom.

Tættere forhold

At skrive bogen har betydet meget for Bettina Stuhr Lindskow.

- Det har været spændende at dykke ned i emnet. Og så har det givet et tættere forhold til Thomas. Vi har blandt andet været hos Diabetesforeningen og give et interview, så vi har været sammen på en anden måde. Samtidig har det givet mig en endnu større forståelse for problematikkerne ved sygdommen, fortæller Bettina Stuhr Lindskow.

Ungdom med et twist

Hendes nye bog kalder hun for en typisk bog for unge med emner som kærlighed, familie og venner, men med det tvist, at den også handler om diabetes.

Den 31-årige forfatter arbejder til daglig i Amnesty International i et deltidsjob, så der også er tid til at skrive.

- Det er et perfekt scenarie og giver mig meget at være i NGO-miljøet, hvor jeg kan hjælpe dem, der ikke har de samme ressourcer som andre. Jeg føler mig meget heldig og privilegeret, at jeg kan arbejde og skrive samtidig, og nu giver jeg forfatterskabet et skud, siger Bettina Stuhr Lindskow, der har flere bogideer i fremtiden.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?