19. april 2019
Åmand Kim Frederiksen i gang med at elfiske. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Åmand Kim Frederiksen i gang med at elfiske. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Åmændene plejer kommunens åer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Åmændene plejer kommunens åer
Taastrup - 12. oktober 2018 kl. 09:30
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vandløbene i Høje-Taastrup Kommune er sunde, og vandkvaliteten er høj.

Det skyldes i høj grad kommunens fire Åmænd, hvis vigtigste opgave er at sørge for, at de 13 vandløb i Høje-Taastrup Kommune får den rette pleje, så der er de bedst mulige forhold for planter og dyr, og så vandløbene kan udføre opgaven med at føre vand væk fra byerne.

En af disse åmænd er Kim Frederiksen. De seneste 22 år har han været åmand. Men hvordan er det lige, at man bliver det?

- Der findes jo ikke en officiel uddannelse som åmand. Men man tager en uofficiel uddannelse, og de fleste, der bliver åmænd kommer med en uddannelsesbaggrund inden for naturvidenskaben, og så er de ofte naturinteresserede, fortæller Kim Frederiksen.

Fra omkring maj til oktober foregår det meste af åmændenes arbejde i og omkring åerne, hvor de blandt andet foretager grødeskæring. Grødeskæring er betegnelsen for at beskære de planter, som vokser i selve vandløbet og på brinkerne. Det skal sikre, at vandet kan løbe i vandløbene, og kommunen arbejder løbende med at tilpasse slåningen i vandløbet på den bedst mulig måde, så vandet både kan komme væk fra byen, når det regner. Men det skal ske samtidig med, at vandløbets dyr stadig har noget at gemme sig og søge føde i. Derfor tager man ikke bare en maskine og pløjer hele vandløb op.

Iført vaders og høreværn tager Kim Frederiksen fat i noget, der ligner en hækkeklipper på et skaft, som holdes som en metaldetektor. Den føres ned i vandet, og planterne i åen kan blive beskåret.

- Maskinen er egentlig ikke udviklet til det her arbejde i åen, men vi har brugt fantasien, da der ikke fandtes noget værktøj, der opfyldte behovene. Vi vil allerhelst beskære med hænderne for at undgå at ødelægge planterne og dyrelivet, siger Kim Frederiksen.

Grødeskæring er hårdt fysisk arbejde, da man skal løfte grøden op af vandløbet og kaste det op på kanten. Det kræver også indsigt og forståelse for livet i vandløbet. Derfor er Høje-Taastrup Kommunes åmænd erfarne og veluddannede, og de kender vandløbene ud og ind.

- Vi skal være så skånsomme som muligt, så vi kan se, hvilke planter der er, og så vi kan bekæmpe dem, der ikke skal være der. Det kræver, at vores faglighed hele tiden udvikles, så vi har kendskab til dyre- og plantelivet, siger Kim Frederiksen.

For Kim Frederiksen er det bedste ved jobbet som åmand naturen, mens det tværtimod ikke huer ham, når han ser, at naturen ikke har det godt.

- Jeg bliver trist, når jeg ser et dødt vandløb. Derfor kæmper vi for at forbedre de fysiske forhold i åerne inden for de rammer, vi har, siger han.

I Høje-Taastrup Kommune grødeskæres vandløbene to gange årligt, men bliver tilset jævnligt for at sikre, at der ikke opstår spærringer, som kan betyde oversvømmelser. Udover åmands-arbejdet, hvor der blandt andet indsamles fauna-prøver, tælles fisk og beskæres planter, klarer Kim Frederiksen og de øvrige åmænd også andre opgaver for driftsbyen i vinterhalvåret. I sommerhalvåret er det også deres opgaver, at bekæmpe bjørnekloen.

- Den er møgsvær at bekæmpe. Den står ofte i krat, hvor den har fået lov at vokse vildt. Og den spreder sig vildt og gør intet gavn, så den er vi ret opmærksomme på, siger Kim Frederiksen med henvisning til, at ingen dyr spiser eller lever på og ved planten, der også er giftig for mennesker.

Brændenælder er derimod gode for andre dele af naturen, selvom de færreste synes, det er rart at vade i gennem dem. For når der er brændenælder, er der blandt andet også nogle arter sommerfugle og disses larver, så vil man have dem, er man nødt til også at have brændenælder.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk