11. juli 2020
Lars og Oliver Skadhauge fra Taastrup. En sommernat sidste år reddede Oliver sin far, som fik hjertestop, mens han sov. Nu er Olivers redning af faren indstillet til Årets Hjerteredder 2019. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Lars og Oliver Skadhauge fra Taastrup. En sommernat sidste år reddede Oliver sin far, som fik hjertestop, mens han sov. Nu er Olivers redning af faren indstillet til Årets Hjerteredder 2019. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 15-årig dreng reddede sin far ved hjertestop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

15-årig dreng reddede sin far ved hjertestop
Taastrup - 08. februar 2019 kl. 07:32
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En sommernat sidste år reagerede den da 15-årige Oliver Skadhauge fra Taastrup hurtigt og gav førstehjælp, da hans far havde hjertestop midt om natten.

arrow Læs også: Reddede sin 40-årige mands liv med brækket hånd: Lene er årets hjerteredder

Oliver Skadhauge er til daglig svømmetræner og har i den forbindelse taget et førstehjælpskursus inklusiv brug af hjertestarter. Han har også taget en bassinlivredderprøve og et førstehjælpskursus i 9. klasse.

For sin indsats med at redde sin far, er Oliver Skadhauge indstillet til årets hjerteredder 2019.

Ingen vejrtrækning

Det er moren Nina Skadhauges råb midt om natten den 16. juni 2018, der vækker Oliver Skadhauge og hans 13-årige lillebror. Deres mor er vågnet ved, at faren Lars Skadhauge er uden bevidsthed. Hun råber højt og prøver at få kontakt med sin mand.

De to sønner kommer hen til forældrenes soveværelse. de kan hverken finde puls eller vejrtrækning, og Oliver Skadhauge går derfor straks i gang med at give sin far hjertemassage, mens faren stadig ligger i sengen.

Imens ringer moren 112. Den yngste søn går ud på gaden og venter på ambulancen sammen med en nabo, der har hørt morens råb. En genbo er i soveværelset sammen med de andre og forsøger at finde ud af, hvor den nærmeste hjertestarter er. Den er dog for langt væk til, at de kan nå at hente den, inden ambulancen kommer.

Efter omkring otte minutter kommer ambulancen med tre reddere. En akut lægebil kommer også med to mænd. De får flyttet Lars Skadhauge ud af sengen og overtager redningen. Efter to stød og 14 minutters hjertestop kommer der puls igen. Lars Skadhauge bliver indlagt på Rigshospitalet.

Handlingsorienteret

- Den nat tænkte jeg ikke så meget. Mine første tanker i situationen var praktiske; at tjekke puls og vejrtrækning, hvordan gør jeg? Får jeg trykket rigtigt? Adrenalinen går ind, husker Oliver Skadhauge.

- Det er først efter et par timer, da vi er på hospitalet og lægen kommer ind, at det rigtigt går op for mig, hvad der er sket, og at min far faktisk har været væk. Det er ret overvældende, og selvfølgelig bliver man ked af det, men jeg er nok mest i chok på det tidspunkt, siger Oliver Skadhauge.

Han er bare glad for, at han havde lært førstehjælp, så han kunne reagere, da det var nødvendigt.

- Jeg kan kun opfordre til, at andre - både børn og voksne - lærer førstehjælp, og øver det, så de kan hjælpe andre, når det gælder. Jeg var i al fald glad for at kunne gøre noget og ikke bare stå og se på, siger Oliver Skadhauge.

Har det godt igen

I dag har Lars Skadhauge det godt, er tilbage på arbejde og kan cykle frem og tilbage derfra.

- Jeg kan ikke huske noget fra den nat. Jeg vågner først på hospitalet. Da jeg får det forklaret, tænker jeg: Ej, det kan vidst ikke være rigtigt. Men jeg kan se, at jeg er på hospitalet, siger Lars Skadhauge.

Faktisk får han hjertestop igen på hospitalet, og i den sammenhæng ses det, at den ene kranspulsåre er 95 procent tilstoppet under dette hjertestop.

Hele oplevelsen har bragt familien tættere sammen.

- Det har skabt et bånd i familien, især ved farvel-situationer eller om aftenen, når man går i seng. Det er ikke nødvendigvis sprogligt, men signaleringer til hinanden, fortæller Lars Skadhauge.

Om at blive reddet af sin søn, siger han:

- Det er fandeme stort. Men samtidig kan jeg ikke lade være med at tænke: Det skal han jo ikke. Førstehjælp er jo noget, man umiddelbart tænker skal bruges på andre mennesker, og ikke noget der rammer eller er nødvendigt i familien, siger han.

Han og hans hustru retter også en særlig varm tak til de reddere, der tog over for sønnen og hjalp Lars Skadhauge tilbage til livet samme nat. Både for deres hjælp og for god behandling.

arrow Lene kan blive Årets Hjerteredder
05. marts 2019 kl. 11:01 Opdateret: kl. 11:55
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk