14. august 2020
Ved en højtidelig ceremoni blev mindestenen for Verner Emil Sørensen onsdag den 29. august genindviet, efter den er blevet restaureret og flyttet frem til en ny plads. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Ved en højtidelig ceremoni blev mindestenen for Verner Emil Sørensen onsdag den 29. august genindviet, efter den er blevet restaureret og flyttet frem til en ny plads. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Verner kæmpede for det, som mange tager for givet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Verner kæmpede for det, som mange tager for givet
Taastrup - 30. august 2018 kl. 14:03
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selvom det er 74 år siden, at frihedskæmperen Verner Emil Sørensen mistede livet i Høje Taastrup under en aktion mod den tyske besættelsesmagt, så er det vigtigt stadig at mindes hans gerning den dag i dag.

Sådan lød det fra borgmester Michael Ziegler (K), som onsdag var med til at genindvie en mindesten for Verner Emil Sørensen, som er blevet restaureret og har fået en ny flot plads fremme i lyset.

- Skal vi ikke bare se at komme videre, vil nogen måske sige? Det er jo bare historie. Men vi SKAL mindes. Og vi skal også få vores børn til at mindes... og vores børnebørn. For Verner kæmpede for det, som mange danskere måske tager for givet: At vi ligegyldigt hudfarve, tro, politisk holdning og seksuel observans kan leve frit sammen her i Danmark. At vi kan færdes frit på gaden. Vi har et demokrati, og løfter vi blikket og kigger ud i verden, så er dette absolut ikke en selvfølge. Vi skal blive ved med at minde hinanden på, hvilke værdier vi har, og vi skal blive ved med at huske, hvor hurtigt det kan ændre sig. Mange historikere mener, at det var tæt på, at Hitler kunne have erobret hele Europa. I så fald havde vi, der står her i dag, levet et ganske anderledes liv. Men det skete ikke. Blandt andet takket været mennesker som Verner Emil Sørensen, sagde Michael Ziegler.

For 74 år siden - den 29. august 1944 - angreb BOPA-gruppen tyske soldater på jernbanen syd for Kragehave. Det var under den aktion, at Verner Emil Sørensen mistede livet, og det er her, en mindesten for ham nu har fået en standsmæssig plads.

I bogen »Høje-Taastrup i fortid og nutid« er beskrevet, hvad der skete denne dag. Her kan man læse, at BOPA, at sabotørerne stoppede tyskernes tog for at få deres ammunition. Der var dog tre gange så mange tyske vagter med på toget, som modstandsfolkene havde forventet, så de kravlede ind under toget og kastede håndgranater op i kupeerne. Tyskerne begyndte derfor at skyde ned i gulvet.

Sabotørerne indså, at overmagten var for stor, så de dirigerede toget tilbage, men en soldat sprang ned fra toget og skød Verner Emil Sørensen med sin maskinpistol. Da tyskeren kravlede op i toget igen, blev han ramt af sabotørernes kugler og fald død ned fra den åbne vogn. To andre tyske soldater blev samtidig såret. Sabotørerne vurderede, at det ikke gik, og resten af gruppen flygtede i bil, men på grund af den heftige ildkamp kørte bilen i grøften, og de flygtede videre til fods.

- Det er en dramatisk historie, og den er fortalt af ledvogteren Martin Nielsen, som var vidne til hele aktionen. Det er også en historie, der vidner om et stort mod fra frihedskæmperne, der satte sit liv på spil. Og én i gruppen betalte med den største pris af alle: nemlig sit liv, sagde Michael Ziegler.

Med til genindvielsen var også formanden for Mindefonden, Christian Eugen-Olsen, samt frivillige fra Hjemmeværns-kompagni Rosenborg og Hjemmeværnskompagni Taastrup fra henholdsvis Hærhjemmeværnsdistrikt København, og Hærhjemmeværnsdistrikt Københavns Vestegn.

Mindestenen står ved Frøgårds Alle, hvor den møder Høje Taastrup Stien.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk