25. marts 2019
Kirsten Andersen fik Dronningens Fortjenstmedalje efter 40 års tro tjeneste. Medaljen blev overrakt i Kløverhuset af botilbuddets leder Nina Tiegjen. Foto: Pernille Rohde
Kirsten Andersen fik Dronningens Fortjenstmedalje efter 40 års tro tjeneste. Medaljen blev overrakt i Kløverhuset af botilbuddets leder Nina Tiegjen. Foto: Pernille Rohde
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Det er fantastisk at arbejde i socialpsykiatrien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Det er fantastisk at arbejde i socialpsykiatrien
Taastrup - 19. november 2018 kl. 05:58
Af Pernille Rohde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

'Fik du set det, du ville - fik du hørt din melodi' synger Kim Larsen i en af sine mest kendte sange og netop denne strofe har Kirsten Andersen tænkt på mange gange i den seneste tid.

1. november gik hun på efterløn Efter 40 år på arbejdsmarkedet og tirsdag eftermiddag modtog hun Dronningens Fortjenstmedalje for lang og tro tjeneste.

At høre Kim Larsens sang giver Kirsten Andersen en god følelse. For hun har set det hun ville og hørt sin melodi.

- Jeg har haft et fantastisk arbejdsliv og hvis jeg skulle vælge igen, ville jeg vælge nøjagtig det samme job igen, siger Kirsten Andersen.

En stor del af hendes arbejdsliv er foregået i Høje-Taastrup. De seneste år i det socialpsykiatriske botilbud Kløverhuset på Rugvænget.

- Jeg begyndte i 1978 som sygeplejeelev på Glostrup Amtssygehus, men fandt efter et par år ud af, at jeg hellere ville være sygehjælper og det blev jeg i 1980, hvor jeg blev ansat på Mave/Tarm Medicinsk Afdeling. Der var jeg ansat i 20 år, fortæller Kirsten Andersen.

I 1998 valgte hun at blive omskolet og blev færdiguddannet som social- og sundhedsassistent året efter.

Ansat på Vestervænget

- Jeg kom i praktik på amtsplejehjemmet Vestervænget i Høje-Taastrup i 1999 og blev hurtigt glad for at arbejde i psykiatrien. Jeg var så heldig at blive ansat på Vestervænget, hvor jeg var indtil 2014, hvor plejehjemmet blev lukket, fordi bygningerne var for faldefærdige. En del af beboerne flyttede over i Kløverhuset, hvor de fik betydeligt bedre boliger og Kirsten Andersen fulgte også med. Her har hun så været i de sidste fire år og det har været en god tid, synes Kirsten.

- At begynde at arbejde i psykiatrien, har været den bedste beslutning, jeg nogensinde har truffet. Psykisk sårbare mennesker har så mange udfordringer, men alligevel giver de så meget igen, siger Kirsten Andersen.

- Man kommer meget tæt på de borgere, man er i kontakt med og lærer dem godt at kende. Det specielle i et job som mit er, at man i meget høj grad bruger sin personlighed i arbejdet. Man skal selvfølgelig have en grænse, så det ikke bliver privat, men det er utroligt givende, siger Kirsten.

Ros til kommunen
Hun har stor ros til overs for Høje-Taastrup Kommune, som har været hendes arbejdsgiver siden kommunalreformen i 2007, hvor kommunerne overtog psykiatrien fra amterne.

- Det var her den helt store udvikling indenfor socialpsykiatrien fandt sted. Der skete pludselig en hel masse og vi fik en masse efteruddannelse og kom på kurser og temadage. Som medarbejdere blev vi klædt virkelig godt på. Handicapkonventionen der kom i 2009 spillede også en rolle for den udvikling, fordi den medførte en inklusion af psykisk og fysisk handicappede. Man begyndte at tænke i recovery og rehabiliterende tilgang, fortæller hun.

Og det er netop på dette område, Kirsten Andersen roser Høje-Taastrup Kommune for at være langt fremme.

- Jeg mener, at Høje-Taastrup Kommune er førende indenfor socialpsykiatrien. Kommunen har været meget hurtig til at indføre hele recovery-tankegangen, som handler om, at man ved hjælp af socialpædagogisk støtte giver borgerne mulighed for at leve et meningsfuldt liv. Man arbejder rehabiliterende i langt højere grad, end man gjorde tidligere, siger Kirsten Andersen.

Sten på vejen

Der har dog også været sten på vejen i Kirstens arbejdsliv. De mange krav om dokumentation som hele den offentlige sektor i årevis har været underlagt, gælder også socialpsykiatrien.

- Det er svært at følge med, når man skal dokumentere alting og den del orkede jeg ikke mere. I 40 år har jeg arbejdet med at støtte og hjælpe og det har været min vigtigste opgave, siger Kirsten.

Hun vil nu bruge tiden på at være der for sin syge mand og sin mor, der er 92 år. Der bliver dog også tid til fritidssysler, håber Kirsten.

- Vi har en campingvogn, som står oppe i Hundested og den håber jeg, at vi kan bruge meget mere tid i. Jeg har også planer om at begynde at dyrke motion og om at læse flere bøger og gå til foredrag, siger Kirsten Andersen.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk