22. juni 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

Foto: SNDK
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Populært TeenClub-band stoppede i 1962: Nu giver de deres allersidste koncert...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Populært TeenClub-band stoppede i 1962: Nu giver de deres allersidste koncert...
Opdateret 30. september 2020 kl. 20:07
Sydsjællands-tidende - 30. april 2017 kl. 09:03
Af Michael Thønnings

Fra 1957 til 1962 var Klarskov-brødrene Steen og Ebbe Pedersen med deres band ?Four Stones? et af landets allerhotteste orkestre. De skabte blandt andet Vordingborgs første ungdomshus og festkonceptet ?Teen club?. Den 2. maj står det originale band sammen på scenen og giver deres første - og eneste - koncert i mere end 54 år.
 
- Der manglede jo et sted for de unge. Jeg tror egentlig bare vi gik op til borgmesteren, og spurgte om vi kunne få sted - og så pegede han på lokalerne på Heibergsvej, der havde huset en loge, fortæller Steen Pedersen, om det der blev begyndelsen til slut-halvtredsernes store ?Teen Club-fester?. Et koncept som Steen og hans band ?Four Stones? både var initiativtagere til og hovedband på i hele ungdomshusets levetid.For Four Stones var noget særligt og de fire gutter i bandet fik en kometkarriere i tiden fra 1957 og godt fire år frem, hvor de både havde TV-optræden, spillede bunkevis af koncerter i forsamlingshuse og til asfaltballer, ligesom de var back-up og support for datidens stjerner - fra Otto Brandenburg, over Gitte Hænning til Four Jacks, Vivi Bak og Josephine Baker.I 1961-62 gik de dog hver til sit. De var gået fra 15-18-årige teenageidoler, til unge mænd, der skulle i militæret, have uddannelse og ?rigtige jobs?. Musikken blev valgt fra. Indtil nu.For den 2. maj står samtlige fire gutter på scenen igen. Til deres allerførste offentlige koncert i 54 år.- Det var jo egentlig bare fordi vi nede til petanque med Seniormotionen, talte lidt om tiden. Så fortalte jeg om bandet, og så lod jeg mig overtale til at spille til afslutningen på vintersæsonen, siger Steen Pedersen.- Og det bliver bare den ene gang, påpeger han.
 

Frokost

Vi møder Steen Pedersen i hans rækkehus i Masnedsund, og band-lederen, har fået sin bror, trommeslager, Ebbe Pedersen, på visit fra Karrebæksminde. De to sidste medlemmer sange, Kai Richard og Hugo Jensen bor i hver sin del af Sjælland, men kommer til koncerten.- Og vi har da også mødtes privat og spillet sammen. Vi fandt hurtigt hinanden, fortæller Steen Pedersen.- Jeg fik lyst til at mødes med de andre, så jeg opsøgte dem her for et par år siden. Siden har vi mødtes en gang om året år, for at få en snak og spille lidt, fortæller Ebbe Pedersen.- Sidste gang var vi her hos Steen. Vi mødtes om formiddagen og skulle egentlig have hentet noget frokost. Men pludselig så vi på uret og s havde vi siddet og spillet i fire timer, fortæller Ebbe Pedersen.- Vi faldt bare lige ind. Vi spillede præcis som dengang - og lavede de samme fejl, griner han.
 

Klarskov

I dag, er ingen af dem ellers ?ved musikken?. De er pensionister, med almindelige karrierer som eksempelvis vicevært og ingeniør bag sig. Men musikken fylder stadig. Især hos Steen der på sine senere år gjorde karriere som festmusiker - og klaveret og den lille harmonika står fremme i stuen. Klar til akkompagnere ?De glade grå? og andre der har haft brug for nogle toner.Klaveret stod også midt i stuen i . Der hvor det hele begyndte.- Jeg kan faktisk slet ikke huske, at vi ikke har spillet. Der stod jo et klaver i stuen, så der har jeg altid spillet, siger Steen Pedersen.- Vi har ikke lært det. Vi har bare lyttet og så har vi spillet. Det var også sådan vi senere lærte numrene, vi spillede i gruppen, fortæller Steen Pedersen, der aflyttede numre fra Radio Luxembourg.- Det var jo meget engelsksproget og det var de numre, vi tog op. Alting var jo ellers på dansk dengang, men alle vores numre var engelske, fortæller han.Det der begyndte som små koncerter ved familiefester, blev pludselig til noget mere. Hugo Jensen kom på som hovedsanger, Ebbe gav den på trommerne og bandet blev fuldendt med Kai Richard, der havde en guitar.- Vi spillede alle de steder vi kunne. Og vi bar selv klaveret med hver gang vi var ude at spille, griner Steen.Men det var måske lidt et lykketræf at karrieren fik et rigtigt skub. De tog nemlig rundt og spillede byfester på Sydsjælland blandt andet på formaning af impresarioen Richard Nielsen, og til en omgang af ?Paris i Præstø?, kom TV-monopolet forbi og skulle bruge nogen, der spillede musik i baggrunden. Den tjans fik Four Stones - eller Stones Band - som de startede med at kalde sig.- Det var jo Steens band - så det blev til Stones band. Men så var det oppe i tiden med Four Jacks og sådan nogen, og så blev vi præsenteret som Four Stones, fortæller Ebbe Pedersen. De unge gutter fik syet matchende jakker i hvid og sort - med særlig butterfly - Volmer Sørensen-style. De var et hit.
 

Mor

I hjemmet i Klarskov er man lidt skeptiske. Ebbe er 15 og Steen er 18 år. Men bookningerne begynder at rulle ind og brødrenes mor bliver nærmeste deres manager. Det er hende der tager imod, når man ringede ?78 Klarskov? og det er hende, der passer kalenderen for de fire gutter. Der er spillejobs stort set hver fredag og lørdag - og nogen gange også andre dage i ugen.- Men søndag holdt vi som regel fri, så vi kunne passe skolen og arbejde, fortæller Steen Pedersen.- Nogen gange var vi ude og spille til fester. Vi var måske hyret fra 20 til 01. Men så gav man det lidt ekstra. Og så var det nogen gange klokken 02 at en eller anden ikke var færdig med at danse og hev pungen frem og betalte for en ekstra time, fortæller Ebbe Pedersen.
 

Ungdomshus

Men det var med Teen Club, at der kom gang i festen. For trods mange koncerter og asfaltballer på hele Sjælland, så manglede der et sted i Vordingborg for de unge. Så de skabte Teen Club med en serie af ugentlige ungdomsfester, hvor de også hyrede andre bands til at komme og spille. Man kunne komme ind for en to-krone, men det var gratis hvis man havde røde seler eller mamelukker på.Første gang var et enormt Julebal den 6. december 1957 i Vordinborghallen.- Der var totalt fyldt. Folk stod i kø, fortæller Ebbe Pedersen, der påpeger at de blandt andet havde hyret duoen Nina og Frederik, der dog måtte aflyse og blev erstattet af Vivi Bak.- Vi lånte penge til det i banken. De kunne godt lide at vi viste gå-på-mod og så hjalp det at min gamle chef pressede lidt på, siger Steen Pedersen. De fik bragende succes medfesterne, der efter juleballet rykkede til Heibergsvej. Det første ungdomshus, med sodavandsdisko og helaftendans var skabt i Vordingborg.
 

Kalle

Four Stones kørte på og var med til enhver byfest og i snart sagt alle forsamlingshuse.- Når jeg kører rundt på Sjælland, og kører forbi et forsamlingshus tænker jeg altid tilbage på ?der har jeg også været?, siger Ebbe Pedersen med et smil.- Og kan du huske , siger han pludselig henvendt til sin bror.- Det var vores far der hørte om ham fra Silde-Jens. Han kendte en dreng, der bare kunne synge. Han var 10 år. Vi fik ham over forbi og så gi han bare i gang: ?Okker-gokker, Ruller-Rocker?, sang han. Det var . Han kom med ud, fortæller Steen Pedersen om knægten med den fantastiske stemme, der var en af de efterhånden mange optrædende, der kom med ud sammen med Four Stones. Til at bakke op og fylde ind med deres talenter, når orkestret holdt pause. Det betød både hula-hop-piger og rulleskøjte-show. Men lige , var noget særligt og blev selv ret kendt.- Han har vidst stadig frisørforretning her i byen, fortæller Ebbe Pedersen.
 

Sodavanden

De var selv en del af showet, når der var kendis-optrædender. Otto Brandenburg, der lige skulle have en flaske for at komme i rette stemning, og i øvrigt ikke var så begejstret for at Four Stones spillede efter gehør i stedet for efter noder. Eller Gitte Hænning, Dorte Kollo og Four Jacks...- Jeg husker især da vi spillede for Nat Russel, siger Ebbe Pedersen om den amerikanske bluesmand, der netop flyttede hertil, på den tid.Eller da de optrådte på Køge torv og Josephine Baker - hende med bananskørtet - kom og dansede til deres koncert. Eller da de endelig optrådte i Sorø samtidig med Nina og Frederik.- Da de kom ud i omklædningen var vi der, og Nina var tørstig. Så fik hun en tår af Kais sodavand. Hun var jo en flot pige, så vi havde nær aldrig fået ham til at spille igen, griner Steen Pedersen.
 

Slut

Men i februar 1962, var det helt slut. Kai røg ind som soldat - til Bornholm - hvor han var i to år, mens han blev sergent.- Han blev vild med øen, fortæller Steen Pedersen. Forældrene synes også det var på tide at han selv og Ebbe fik gjort noget ved arbejde og uddannelse, så musikken røg i baggrunden.- Det blev en anden tid. Så begyndte Beatles og meget af det elektriske at vinde frem. Vi skulle have gjort noget helt andet, hvis vi skulle fortsætte. Jeg tror det var det rigtige tidspunkt at stoppe, siger Ebbe.- Vi skulle også videre i livet. Det var sjovt, men det var også blevet mere rutinepræget, fortæller Steen Pedersen, der lagde Four Stones på hylden. I hvert fald indtil den 2. maj, hvor de spiller deres første og eneste koncert siden 1962 - 60 år efter de blev dannet. Et lukket arrangement for seniormotionisterne. Programmet er klart.- Og så slutter vi altid med sangen ?teenage goodnight?. Det gør vi nok også denne gang, siger Steen Pedersen.
 

Fakta


? Four Stones (1957-1962) spillede primært amerikanske evergreens al la Tommy Steele. De blev dannet af brødrende Pedersen i Klarskov og bestod af:? Steen Pedersen, klaver, saxofon og harmonika.? Ebbe Pedersen, trommer.? Kai Richard, guitar.? Hugo Jensen, sang og (gulv)bas.
 

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk