24. september 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

Foto: SNDK
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bag om en sag: Pengene til Fanefjord mejeri - og hvordan Daneflint blev oplagsplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bag om en sag: Pengene til Fanefjord mejeri - og hvordan Daneflint blev oplagsplads
Opdateret 06. oktober 2020 kl. 06:11
Sydsjællands-tidende - 01. april 2020 kl. 08:59
Af Michael Thønnings

Der er smidt millioner af kroner efter Fanefjord Mejeri de senere år - ikke mindst nedrivningen som kommunen støttede med en million. Men det er ikke helt slut med mejeriet, for i månedsvis har resterne ligget i det kystbeskyttede og rekreativt udpegede Daneflint-område ved Hårbølle. Avisen går bag om en sag.

Møn

Store bunker af murbrokker har siden oktober ligget på den gamle Daneflint-grund, lige ud til Grønsund, i det eftertragtede sommerhus-område omkring Hårbølle. 
Det er ellers mange år siden at stenfabrikken lukkede ned og området blev udlagt til rekreativt område til brug for sommerhuse, hotel og fritidsformål. Men mens de gamle bygninger har stået som offer for skiftende ejere,  vind, vejr og forbipasserende, har området også været brugt af entreprenørfirmaet Morsø Skov og Naturservice.
- Vi har en aftale med ejeren om at bruge området, siger indehaver Jacob Noe Bovin, der fortæller, at han har ryddet op på området, og desuden har haft nogle køer gående på det grønne areal, hvor folk også har fået lov at færdes.
- 90 procent af dem, der kommer her, er flinke nok, Men det er privatejet, så hvis det her bliver ved, så må vi jo spærre det af. Så sætter vi hegn op, siger han.
Han bruger nemlig arealet til sine maskiner. Og oplaget af murbrokker, der nu ligger i store bunker, er nogen han har lagt der - efter aftale med ejeren af den store kystgrund.
- Vi vil sådan set bare være i fred, siger han og påpeger igen, at hvis folk brokker sig over det de laver - herunder at der ligger bunker af brokker og beton, så er det slut med den velvilje de hidtil har vist, hvor folk har måttet gå tur derude.
Men Daneflint, brugen af området - og det der sker nær Hårbøllekysten, vender vi tilbage til. For murbrokkerne er i sig selv interessante...

Millioner i mejeriet


Det store oplag af gamle byggematerialer stammer nemlig fra et andet mønsk bygningsværk. 
Gennem årene er der postet millioner af kroner i dét, der nu blot er en bunke affald ved kysten nær Hårbølle.
Bunkerne stammer nemlig fra Fanefjord Mejeri, der i mange år var en vigtig fabrik og arbejdsplads i Fanefjord by, hvor den lå centralt, nær skole, plejecenter og brugs. 
En imposant funkis-bygning, på samlet over 1000 kvadratmeter.
I dag er det en - næsten - tom grund. En skorsten og et stort jordet areal, vidner om, at der lå noget stort, og noget som man har kastet en del penge efter - ikke mindst fra det offentlige.
Men det var den nyetablerede Fonden Møns Bygningsfornyelse - en aflægger af Møns Bank - der fik sat gang i sagerne i 2013-2014. 
Fonden ejer og ?iværksættter? en række bygninger og områder i det mønske - og er måske mest kendt for ejerskabet af den kontroversielle ?Ellens Cabaret? i Stege, der også blev revet ned, selvom fonden egentlig har et formål om så vidt muligt at bevare og genrejse bygninger til fordums pragt.
Men Fanefjord Mejeri, var ?den første? og tanken for de cirka seks år siden, var blandt andet at skabe et lokalt mødested i Askeby. 
Ideerne og de frivillige var mange.
- ?Kulturcenter, gøre plads til et kunstner-miljø, samle lokale producenter i et fælles butiksanlæg og indretning som et kommunalt servicecenter?, var bare nogen af ideerne, som avisen kunne berette om, efter første borgermøde. 
Bygningen skulle bevares. Den blev kalket og ordnet af en række frivillige. 
Kommunen smed mindst 100.000 efter projektet - det samme gjorde erhvervsmanden Steffen Steffensens fond - men det var donationen fra milliardforetagendet Realdania på 800.000, der skulle sætte gang i det hele.

Fremtidens andelshus


Således kunne man i marts 2016 lancere ?Fremtidens Andelshus Vestmøn?, som en del af Realdanias ?underværker?. Her skulle være markedsplads for lokale producenter og lokale fødevareaktører - et vandværk og udstillingscenter omkring drikkevandsteknologier, samt et kultur og samlingshus - ?Mælkevejen? - med musik, teater, kunst og lokale værksteder. Desuden skulle bygningerne istandsættes, der skulle indrettes lejligheder og meget andet.
Men hvad skete der så?
Der var lidt loppemarkeder på forpladsen af og til, men ellers gjorde man ikke meget væsen af sig. 
En afklaring fra fonden der ejer stedet, er ikke lige til at få og formand, Karsten Sørensen, er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser. 
Hos Realdania figurerede projektet indtil sidste år, som om det var realiseret, men nu er det fjernet fra deres hjemmeside. Som om det aldrig har eksisteret. 
Heller ikke Realdania og projektet ?underværker?, har det været muligt, at få en forklaring fra.
Måske blev pengene brugt til at lave tegninger og idéer? Måske blev noget af det renoveret og pengene gik til projektmagerne? Måske beholdt Realdania pengene, fordi der ikke skete noget? 
Spørgsmålene er mange, men det er svært at få svar. Vi ved dog at fonden officielt gav 800.000 kroner for mejeriet i 2014 - og i øvrigt er fritaget for ejendomsskat, fordi det figurerer som  ?forsamlingshus?.

Endnu en million


Men ud af det blå, blev der pludselig ansøgt om, at rive mejeriet ned. Uantastet at man havde sendt langt over en million efter at skabe et projekt og sted, gav kommunen i februar 2019 nu en million til den mønske private fond - denne gang til nedrivning. 
De penge blev afleveret til Jacob Noe Bovin og Morsø Skov og Naturservice, der fik opgaven med nedrivingen.
- Der var jo alt muligt maling på, så vi spulede det og ordnede det, inden vi kørte det af sted, siger Jacob Bovin, der understreger, at alt blev renset og ordnet, inden det blev kørt til Stenminevej i Hårbølle: Til Daneflint-ejendommen.

Mange bruger Daneflint 


Her ligger resterne i bunker.
- Ja, det er rigtigt, der er blevet lagt noget. Det er en jeg kender, der spurgte, så det fik han lov til, fortæller Jimmy Petersen.
Han bor i det Nord-københavnske og ejer Daneflintejendommen som privatperson. Officielt købte han den som privat for 4,5 millioner kroner i 2015, men han har også været tilknyttet firmaet, der købte den nogle år før.
- Som sådan, er der ikke nogen planer. Det kræver en ret stor likviditet at starte noget, siger han om den store grund med flere bygninger, som i mange år bare har stået, selvom der gennem flere år har været lagt an til, at man kunne bygge hotel, sommerhuse eller andet ferieegnet i området, der i forvejen har en del sommerhuse.
For Daneflint har ikke fungeret som fabrik i mange år, men i sin tid var stenminen en stor industri. Der blev gravet flint, sten og grus, og også udvundet ud for kysten. De ældste bygninger er tilbage fra før 1900, men som meget andet af den type, blev der lukket ned. Tilladelserne til indvinding blev solgt videre for flere år siden og en del af området blev erklæret som særligt kulturmiljø og rekreativt område.
- Der er jo rigtig mange der benytter det. Der står tit folk og fisker og vi ville egentlig gerne gøre det lidt mere i orden, siger Jacob Bovin fra Morsø Skov og Naturservice, der påpeger, at han har gået og ryddet en del op - samtidig med han bruger det til sin entreprenørvirksomhed og altså oplag for resterne af Fanefjord Mejeri.
- Jeg ville jo gøre noget ved det og meningen er, at det skal knuses til grus og ral, som skal sælges og bruges til lokale projekter, siger han og påpeger, at han havde håbet at nå det før påske. Det bliver det dog ikke til.
- Men snart, siger han og fortæller, at han måske får det fjernet indenfor en måneds tid.
- Men det er jo en gammel fabrik, og privat grund, så jeg må godt have det der, siger han.

Ikke uden tilladelse


Men sådan er det nu ikke helt.
- Området er udlagt til rekreative formål og der må man ikke bare bruge det til noget andet, uden en særlig tilladelse, siger planchef Anja Valhøj fra Vordingborg kommune. 
Selvom det tidligere har været fabrik, så er det lang tid siden og planerne - og dermed reglerne - for området, er nogen andre.
Det gælder i særdeleshed også for de murbrokker, der ligger derude.
- Vi har godt konstateret, at der ligger noget oplag og  vi havde også en medarbejder derude - tilbage i september oktober - hvor de er blevet bedt om at fjerne det. Han fik så nogle måneder til at bringe det i orden, siger planchefen.
Således er kommunen i gang med at følge op - og forventer  at sende en medarbejder ud i næste uge, så Daneflint-området kan blive bragt i orden.
Planchefen påpeger samtidig, at der ikke umiddelbart er blevet søgt om tilladelse til at drive virksomhed eller have oplag af byggematerialer - og så går det ikke. Heller ikke selvom grunden er privatejet.
Og om man må spærre det hele af og holde folk ude - det er også spørgsmålet. Normalt skal man nemlig kunne færdes langs den danske kyst. Her er der dog undtagelser for havne og militære anlæg, der er anlagt før 1916 - og der er faktisk en lille havn ved Daneflint, der formentlig kan dateres til før den tid. 
Området har dog været brugt og tilgængeligt for offentligheden i en længere årrække, så folk vil formentlig - uanset hvad - have lov til at bruge det til det, som det er planlagt til: Rekreative formål.

Fremtiden for Daneflint


Så entreprenørpark og stenoplag, fortsætter det nok ikke med og ejeren - og Jacob Bovin - påpeger da også begge, at der skal ske noget. I første omgang i forhold til oprydning. 
Håbet er da også, at der skal bygges derude - på sigt.
- Men det skal passe ind. Det skal være det helt rigtige projekt. Det skal ikke være et nyt Marielyst, men noget der hænger sammen med området. Jeg vil ikke gøre det halvt, siger Jimmy Petersen.
Ejeren er dog åben for idéer og  henstiller til at man passer på området - og bygningerne.
- Bygningerne var jo sikret, da jeg købte det, men der er nogen, der ikke lige kan lade det være, siger Jimmy Petersen, der erkender, at det ikke er så kønt for tiden. 
- Meningen er, at der skal ryddes op hen mod sommer i forhold til det bygningsmæssige, siger han og påpeger, at han faktisk var dernede for nylig.
- Jeg har kendt og været interesseret i at købe området gennem mange år. Jeg syntes det var et fantastisk sted, så det skal også være ordentligt, det vi laver, siger han. 
Han ved dog ikke hvad der skal være og hvornår der sker mere.
Midt på Fanefjordgade er der nu en tom og uskøn grund - der måske bliver lavet til en plads. 
På Stenminevej ligger bunker at sten og byggebrokker, med en af områdets flotteste udsigter. 
Hvad der videre sker, det må tiden vise...

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk