20. januar 2019
Onsdag holdt kunstmuseet Arken pressemøde med Michael Kvium i forbindelse med udstillingen "Cirkus Europa," som officielt åbner på kunstmuseet den 2. september. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Onsdag holdt kunstmuseet Arken pressemøde med Michael Kvium i forbindelse med udstillingen "Cirkus Europa," som officielt åbner på kunstmuseet den 2. september. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video: Kvium lader tæppet gå til Cirkus Europa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video: Kvium lader tæppet gå til Cirkus Europa
Sydkysten - 31. august 2017 kl. 06:02
Af Anders Dall
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Cirkusstriber. En duknakket figur, der tænder en lighter. En entertainer med et stirrende blik og den ene hånd hvilende på en stav, mens den anden hånd holder hatten frem. Bag entertaineren en bombet by og en skygge med konturene af en skelethånd, som bevæger sig over på en rød baggrund.

arrow Læs også: Kvium er i gang med gavlen

Maleriet "The Duke" er et af de kunstværker, som møder beskueren i Michael Kviums udstilling "Cirkus Europa," der officielt åbner den 2. september på kunstmuseet Arken i Ishøj.

- Der bliver altid kastet en skygge, sagde Michael Kvium om maleriet "The Duke", da Arken onsdag holdt pressemøde forud for åbningen.

- Vi kaster ikke kun lys, vi kaster også skygge, men vi har meget svært ved selv at se skyggen. Det er altid den anden, der kaster skygger, uddybede billedkunstneren.

Cirkus Europa

Med sin nye udstilling "Cirkus Europa" har Michael Kvium taget afsæt i emner som krig, flygtningekriser, underholdningsindustrien, turisme, nyhedsstrømme og klimakatastrofer. Emnerne folder han ud som malerier, performance, film, skulpturer og installationer og placerer dem i en cirkus-scene. I udstillingens første værk, som er en film, møder beskueren for eksempel magikeren og standup-komikeren Rune Klan, der som cirkusartist byder velkommen til Kviums univers. Ifølge museumsinspektør på Arken, Dea Antonsen, så giver filmværket nøgler til, hvordan man kan opleve Michael Kviums fortælling om Cirkus Europa.

- Når Michael har skabt sådan en scene for de her emner, en cirkusscene, så er det fordi, Cirkus Europa skildrer en verden, der er præget af underholdning, gøgl, drama og sensation. Og det er en absurd verden, hvor selv de mest dystre nyheder bliver formidlet i form af sensationelle overskrifter og kæmper om pladsen med forførende reklamer, fortalte Dea Antonsen og uddybede:

-Det handler om os, der står her midt i Europa med alle de forandringer og alle de opbrud, der sker omkring os, og i sidste ende spørger udstillingen os, hvad det er for en rolle, som vi selv spiller i Cirkus Europa.

Stiller spørgsmål

Cirkus-scene-elementet kommer udover cirkusstriber i flere af malerierne blandt andet til udtryk i en installation, hvor Michael Kvium har lavet en form for manege med en kæntrende båd i midten, der indeholder ordbøger over alle europæiske sprog.

- Vi er europæere, og vi får lov til selv at stå i manegen i cirkus Europa, som vi jo i virkeligheden gør hele tiden. Det er heller ikke uden grund, at jeg har valgt de to farver, (blå og rød red.) som mine cirkusstriber. Det er selvfølgelig fordi, selv om jeg stiller masser af politiske spørgsmål, så er det jo ikke politiske spørgsmål om venstre eller højre, det er et politisk spørgsmål til os alle sammen som mennesker, sagde han om udstillingen, der åbner lørdag den 2. september og kører frem til og med den 14. januar 2018.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk