18. oktober 2021
Ole Beckmann (V) fra Ishøj Byråds mener, at man mangler at finde ud af, hvad det reelt set kommer til at betyde, når Ishøj og Vallensbæk splitter op og hiver funktioner hjem, når det forpligtigende samarbejde stopper. Arkivfoto: Emil Kristensen
Ole Beckmann (V) fra Ishøj Byråds mener, at man mangler at finde ud af, hvad det reelt set kommer til at betyde, når Ishøj og Vallensbæk splitter op og hiver funktioner hjem, når det forpligtigende samarbejde stopper. Arkivfoto: Emil Kristensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: V: Vi ved ikke, hvad skilsmissen kommer til at betyde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

V: Vi ved ikke, hvad skilsmissen kommer til at betyde
Sydkysten - 17. juni 2020 kl. 19:20
Af Søren Schaadt Larsen

Hvad er der økonomiske konsekvenser? Hvad er de personalemæssige konsekvenser? Hvad er de faglige konsekvenser? Det er tre spørgsmål, som Venstre i Ishøjs Byråd mener, mangler at blive besvaret, inden man tager en beslutning om at afslutte det forpligtende samarbejde mellem Ishøj og Vallensbæk.

arrow Læs også: Borgmestre: Det bliver godt

Byrådet valgte tidligere på måneden at vedtage et høringssvar til Indenrigsministeriet, hvor et flertal i byrådet, "hilser det velkomment", at det forpligtende samarbejde bliver afskaffet. Samme flertal har en ambition om, at skilsmissen allerede fra 1. januar vil være en realitet, og derfor spekulerede flere medlemmer af byrådet allerede på, hvor det kommende Ishøj Jobcenter skal ligge.

Venstrefolk står udenfor

Men hele processen er gået for stærkt og er funderet i dårligt samarbejde, mener Ole Beckmann og Pia Skourup, to af Venstres tre medlemmer i byrådet:

- Man har ikke analyseret konsekvenserne af en sådan afskaffelse af det forpligtigende samarbejde. Hverken økonomisk, i forhold til personalet eller fagligt. Man har ikke engang analyseret, hvad det kommer til at koste. Det kan hurtigt blive et tocifret millionbeløb for begge kommuner, siger Ole Beckmann.

Lige nu samarbejder de to kommuner nu om beskæftigelse, genoptræning, det sociale område, specialundervisning og natur- og miljøområdet. Ole Beckmann peger på, at når samarbejdet ophører, skal Ishøj blandt andet oprette sit eget jobcenter og ansætte folk dertil. Og det er i en situation, hvor man lige nu har et jobcenter, som fungerer fint:

- Jobcentret gør det godt

- Man har fra byrådsflertallets side sagt, at man i Vallensbæk ikke prioriterer Ishøjs borgere. Men det er forkert. Jeg kan se, hvordan Ishøj-borgerne bliver prioriteret af Vallensbæks Jobcenter. Og det fungerer. Men hvis man skal til at begynde forfra og skabe den usikkerhed omkring, hvorvidt det fungerer - det vil være uheldigt. Og så skal vi bruge administrative kroner på det, fordi man ikke kan tale sammen på det politiske niveau. Hvis man kunne det, så havde ingen drømt om at stoppe det forpligtigende samarbejde, siger Ole Beckmann, som dermed langer ud efter de to borgmestre, som, efter hans mening, ikke har evnet at samarbejde.

- Men samarbejdet fungerer faktisk fint i praksis. Administrationerne har fået det til at fungere. Det bliver faktisk løst rigtigt tilfredsstillende, og man burde bibeholde samarbejdet. Det er galimatias at splitte det op, jeg synes man bør, som ansvarlig for disse ting, analysere, hvad der er det mest hensigtsmæssigt økonomisk, fagligt og for medarbejderne, siger Ole Beckmann, som sammen med Pia Skourup har sendt deres eget høringssvar med til indenrigsministeriet.

Mister fordele

I byrådet står de to alene med deres holdning, men blandt mange af kommunens medarbejderne er der ligeledes frygt for forhastede beslutninger, som risikerer at ødelægge mere end det gavner. Blandt andet på fagligheden:

- Fagligheden er større, hvis man kan køre det sammen. Man mister stordriftsfordelene på økonomi og på fagligheden, siger Ole Beckmann.

S: Ser advarselsflag

Merete Amdisen understregede på byrådsmødet, at det ikke må gå ud over fagligheden, og hun håber derfor på et frivilligt samarbejde i stedet:

- Der, hvor jeg ser grund til at rejse et advarselsflag, er i min egenskab af formand for handicapområdet, hvor jeg har set en massiv afspecialisering af hele handicapområdet siden kommunalreformen. Det videnstab ikke er blevet genopbygget. Nu ser det ud til, at vi splitter området op igen, og det er der en risiko ved. Vi skal sikre, at overgangen sker fagligt forsvarlig. Vi skal forsøge at få et frivilligt samarbejde op at køre. Men det behøver ikke kun være Vallensbæk, det ser vi på andre områder også. Jeg tror nok, at det skal blive godt, forklarede hun, og mange af kollegerne i byrådet var enige i, at frivillige ordninger er en god plan.

Men Ole Beckmann mener, det er naivt at satse på, at et samarbejde pludseligt skal fungere frivilligt i stedet for.

Kan det fungere frivilligt?

- Hvis man mener, at samarbejde på frivillighedsbasis kan fungere, så kan man undre sig over, at man ikke allerede nu kan få et forpligtende kommunal samarbejde til at fungere hensigtsmæssigt, siger Ole Beckmann, siger han og forklarer, at et velfungerende samarbejde bygger på kommunikation og forståelse, hvilket har manglet hidtil. Han understreger, at samarbejde med andre kommuner er godt, og at han faktisk gerne havde udvidet samarbejdet med Vallensbæk i stedet for, som nu, at afvikle de tvungne dele.

arrow Medarbejderne er usikre
18. juni 2020 kl. 06:42 Opdateret: kl. 14:32
arrow Glæde: Tvunget kommunalt samarbejde kan stoppe
12. maj 2020 kl. 18:43 Opdateret: kl. 15:02
Rejser du til udlandet i år?