21. april 2019
Med Socialdemokratiets 11 mandater og opbakning fra Dansk Folkeparti og Venstre med henholdsvis 2 og 3 mandater står 16 af byrådets 19 medlemmer bag budgettet for 2019 og overslagsårene 2020-2022. SF og Enhedslisten med henholdsvis 2 og 1 mandat er ikke med i budgetforliget. Foto: Anders Dall
Med Socialdemokratiets 11 mandater og opbakning fra Dansk Folkeparti og Venstre med henholdsvis 2 og 3 mandater står 16 af byrådets 19 medlemmer bag budgettet for 2019 og overslagsårene 2020-2022. SF og Enhedslisten med henholdsvis 2 og 1 mandat er ikke med i budgetforliget. Foto: Anders Dall
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tre partier indgår budgetforlig i Ishøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre partier indgår budgetforlig i Ishøj
Sydkysten - 03. oktober 2018 kl. 14:56
Af Anders Dall
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tirsdag aften faldt budgetaftalen på plads i Ishøj Byråd. Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre er blevet enige om kommunens økonomi for 2019 og overslagsårene 2020-2022 og har indgået budgetforlig. SF og Enhedslisten gik ikke med i forliget, og det betyder, at 16 ud af 19 byrådsmedlemmer står bag aftalen.

arrow Læs også: Budgetforhandlinger: SF og Enhedslisten afviser flertallets forslag

I 2019 indeholder budgettet besparelser for 13,8 millioner kroner og et anlægsbudget på 74 millioner kroner.

På børne- og undervisningsområdet skal der i alt spares 1,5 millioner kroner i 2019. I den forbindelse nedlægger kommunen en tosprogskonsulent-funktion samt tilbuddene Sprogspirerne og Sprogkorpset. Sprogspirerne er en særlig indsats til de sprogligt svageste tosprogede skolestartere, og ansvaret for det skoleforberedende arbejde med målgruppen overtages i stedet af daginstitutionerne. Lukningen af Sprogkorpset betyder, at de pædagoger, der i dag er tilknyttet Sprogkorpset med ansvar for sprogvurdering og sprogstimulering af tosprogede børn i daginstitutionerne, i stedet vil blive ansat i daginstitutionerne. Nedlæggelsen af konsulent-funktionen og lukningen af tilbuddene betyder besparelser for 643.000 kroner i 2019. Til gengæld har forligspartierne besluttet at afsætte en pulje på 240.000 kroner, der skal følge op på daginstitutionernes arbejde med at overtage opgaven.

Familieklasserne, der er et frivilligt tilbud til forældre og elever, hvor eleven ikke trives i skolen, bliver også nedlagt. Frokostordningen til børnehavebørn, som tidligere i budgetforhandlingerne var i farezonen for at blive nedlagt, fortsætter.

Sparer på rengøring

På social- og sundhedsområdet skal der i 2019 spares 4,8 millioner kroner, og det rammer blandt andet hjemmeplejen. I dag tilbyder Ishøj Kommune automatisk fem timers hovedrengøring til borgere, der er visiteret til at modtage varig hjælp til rengøring. Men fra 2019 skal rengøringshjælpen alene tildeles til borgere ud fra en konkret vurdering og altså ikke automatisk. Derudover sløjfes ordningen med hovedrengøring i ældreboligerne på plejehjemmet Kærbo for visiterede borgere, der med den nuværende ordning får seks timers rengøring om året. Her bliver rengøringen i Daghjemmet på Kærbo, hvor der i øjeblikket er afsat penge til at få gjort rent 10 timer om ugen, også fjernet som kommunal udgift. På Torsbo Plejehjem kommer den nuværende ordning med at tilbyde hovedrengøring til borgerne fra 2019 kun til at ske efter en konkret vurdering.

På socialområdet kommer der desuden til at ske en reduktion af serviceniveauet for aflastning for voksne borgere. Aflastning gives til borgere, der bor hos forældre eller pårørende, efter en individuel vurdering, og fra 2019 sænkes antallet af aflastningsdage om året fra 90 til 70.

Penge til kunststi

På anlægssiden for 2019 er der i forbindelse med budgetaftalen frigivet 5,4 millioner kroner, der skal bidrage til etableringen af den 2,2 kilometer lange sti fra Ishøj Station til Arken. Den skal nemlig forsynes med et nyt landskabsarkitektonisk udtryk og kunst. Der er også frigivet i alt 6 millioner kroner til at renovere byrådssalen og indgangspartiet i 2019 og 2020.

I budgetforliget er der afsat midler til, at svømning skal være gratis for pensionister og førtidspensionister frem til klokken 10.00 om formiddagen. Og så fortsætter kommunen sit økonomiske bidrag til Movias flextur-ordning i 2019 og overslagsårene 2020-2022.

Forud for 2. behandlingen af budgetforsalget havde Poul Jørgensen fra Dansk Folkeparti meldt ud, at partiet godt kunne tilslutte sig budgetforliget. SF's Sami Deniz og Enhedslistens Ole Wedel-Brandt havde modsat givet udtryk for, at de ikke ville bakke op om budgetforslaget på grund af for store besparelser på børneområdet og socialområdet.

Venstre havde på forhånd ikke endeligt meldt ud, om de ville gå med i budgetforliget, men den tilslutning gav Lennart Hartmann Nielsen tirsdag aften. Han var på forhånd betænkelig omkring besparelsen på tosprogs-funktionen, Sprogspirerne og Sprogkorpset, men gav tirsdag aften udtryk for, at partiet er tilfreds med, at der er blevet afsat en pulje på 240.000 kroner til området.

På byrådsmødet forklarede borgmester Ole Bjørstorp (S), at økonomien i kommunen er presset, og at det har været nødvendigt med besparelser på 13,8 millioner kroner i 2019 for at få budgettet til at hænge sammen.

- Vi er helt bevidste om, at ingen besparelser er gratis, og de vil altid gå ud over nogen og noget, sagde han og uddybede specifikt omkring tosprogsområdet og lukningen af familieklasserne:

- Der udarbejdes et notat om, hvad der skal gøres særligt for tosprogede børn, og hvad der skal ske, når familieklasserne afskaffes fra folkeskolerne.

I forbindelse med budgettet forbliver kommuneskatten på 25 procent.

arrow Frokostordning går fri af besparelser
27. september 2018 kl. 15:46 Opdateret: kl. 15:01