21. februar 2020
Borgmester Ole Bjørstorp (S) undrer sig over regionen ikke vil give ydernumre til to speciallæger, der er villige til at slå sig ned i Ishøj.
Borgmester Ole Bjørstorp (S) undrer sig over regionen ikke vil give ydernumre til to speciallæger, der er villige til at slå sig ned i Ishøj.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Speciallæger vil til Ishøj, regionen siger nej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Speciallæger vil til Ishøj, regionen siger nej

Regionen nægter at udstede nye ydernumre, som er en forudsætning for at få nye speciallæger til Ishøj.

Sydkysten - 08. oktober 2019 kl. 18:58
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ishøj: Det hele ligger ellers lige til højrebenet:

Borgerne i Ishøj har stort behov for speciallæger.

To øjenlæger vil meget gerne åbne en ny praksis i Ishøj. Og Ishøj Kommune har åbnet et nyt sundhedshus i Brohuset med plads til de nye læger. Men alligevel kan lægerne ikke få lov til at komme til Ishøj.

- Vi har alle elementerne til en god aftale med to speciallæger, men desværre føler vi, at Region Hovedstaden spænder ben for denne historiske begivenhed, siger Ishøj-borgmester Ole Bjørstorp.

- Vi står med en enestående mulighed, siger borgmesteren.

Årsagen til borgmesterens utilfredshed er, at Ishøj Kommune kun kan få speciallæger til kommunen, hvis lægerne får et såkaldt ydernummer, som Region Hovedstaden administrerer.

Men regionen ønsker ikke at udstede nye ydernummer til de speciallæger, som gerne vil til Ishøj, selvom regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen anerkender det store behov for speciallæger i Ishøj.

Borgmester Ole Bjørstorp har svært ved at forstå denne stejle tilgang fra regionens side:

- Vi har i årtier kæmpet for at få speciallæger til Ishøj, og nu står vi med en enestående mulighed for at kunne gøre en stor forskel for folkesundheden i Ishøj. Jeg ville ønske, at regionen var lidt mere tilgængelig for gode argumenter, for der er intet som taler for, at borgerne i Ishøj ikke skal have speciallæger, siger Ole Bjørstorp.

I øjeblikket har Ishøj Kommune blot én speciallæge: En ortopædkirurg.

Men behovet for speciallæger - især øjenlæger - er meget stort blandt borgerne i Ishøj. Region Hovedstadens egen opgørelse i Praksisplan for Speciallægepraksis 2019-2022 viser, at kun 10 procent af Ishøjs borgere får øjenlægehjælp mod 12-13 procent i andre kommuner, hvor borgerne har en tilsvarende sundhedsprofil.

Samtidig er Ishøj den kommune i regionen med den højeste andel af diabetikere, som typisk har et stort behov for øjenlæger, fordi der er en sammenhæng mellem diabetes og øjenproblemer. Faktisk har hele 20 procent af Ishøjs ældre borgere diabetes - og dermed behov for øjenlæge.

- Forskningen viser, at den geografiske nærhed til sundhedstilbud har stor betydning for befolkningens sundhed. Desværre er det sådan, at Ishøjs borgere skal langt uden for kommunens grænser, hvis de skal besøge en øjenlæge eller en anden speciallæge. Det er med til at fastholde borgerne i Ishøj i en dårlig sundhedstilstand, siger Ole Bjørstorp.

Der mangler fem øjenlæger
Udover de daglige udfordringer, som mangel på speciallæger kan give for borgerne i Ishøj, peger de manglende læger også i retning af et mere strukturelt problem.

I hele Region Hovedstaden arbejder i øjeblikket 49 øjenlæger, hvilket svarer til, at hver læge skal dække 37.000 borgere. Men i regionens såkaldte Planområde Syd, hvor Ishøj hører til, findes kun ni øjenlæger. Derfor skal hver øjenlæge i dette område tage sig af næsten 60.000 borgere.

Hvis øjenlægerne i Ishøjs område skulle dække det samme antal borgere som i resten af regionen, burde antallet af læger øges fra ni til 14. Der mangler altså mindst fem læger i Planområde Syd.

- Vi har i Ishøj fået en mulighed for at rette op på ikke kun Ishøjs, men regionens mangel på øjenlæger. Den chance bør vi gribe med begge hænder, siger Ole Bjørstorp.

Ulighed i sundhed
Manglen på speciallæger i Ishøj skyldes til dels, at lægerne har en tendens til at etablere praksis i områder med høj indkomst - hvor lægerne ofte selv bor. Men desværre har Ishøj en af Region Hovedstads laveste indkomster pr. borger.

Det betyder, at Ishøj - indtil nu - ikke har været attraktiv for speciallæger. Men med indvielsen af Brohuset og et nyt sundhedshus er Ishøj blevet en attraktiv mulighed for læger og andre sundhedsfaglige personer.

- Hvis regionen frygter, at de to øjenlæger vil flytte væk fra Ishøj, når de har fået deres ydernumre, så er der jo også en løsning på den udfordring. Overenskomsten for speciallæger giver mulighed for at koble et nyt ydernummer til en bestemt lokation - fx Brohuset - i op til ti år. På den måde kan ydernummeret ikke flytte fra Ishøj, siger borgmester Ole Bjørstorp.

FAKTABOKS: Hvad er et ydernummer?

Et ydernummer er et nummer, som en læge, tandlæge, fysioterapeut, psykolog eller fodterapeut bliver tildelt som yder af behandlinger for den offentlige sygesikring.

Ydernummeret er en betingelse for, at behandlerne kan afregne honorarer med sygesikringen.

Antallet af ydernumre i et område bliver bestemt af behovet for den pågældende sundhedsydelse i det pågældende område. Det betyder, at ydernummer kun bliver opslået, hvis der mangler en sundhedsperson i området.