20. januar 2019
Den spansk-danske maler Wistremundo Artero Baez, som bor i Vallensbæk, fylder 90 år på fredag den 10. august. Hans motivvalg spænder kort sat over tre fænomener: Natur, dyr og mennesker. Foto: Johnny Fevre
Den spansk-danske maler Wistremundo Artero Baez, som bor i Vallensbæk, fylder 90 år på fredag den 10. august. Hans motivvalg spænder kort sat over tre fænomener: Natur, dyr og mennesker. Foto: Johnny Fevre
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spansk-dansk kunstner fylder rundt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spansk-dansk kunstner fylder rundt
Sydkysten - 11. august 2018 kl. 07:37
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fredag den 10. august fyldte den spansk-danske billed- og portrætkunstner Wistremundo Artero Baez 90 år.

Det stod ikke skrevet over lille "Mundos" barneseng i den sydspanske by Sevilla, at han skulle tilbringe mere end halvdelen af sit liv i "Det danske kongerige". Det land, som ridderen og vejrmølle-bekæmperen i romanen om "Don Quijote" tilbyder sin trofaste tjener Sancho Panza som en pensionist-gave, vel at mærke hvis alt andet skulle slå fejl. Det gjorde det heldigvis ikke, og apropos så indbød "Mundo" for nogle år siden den berømte ridder til at besøge Danmark.

"Mundo" fik en streng opdragelse som elev på den lokale klosterskole, men han afslørede uventet et talent, som kom ham til gode: Han kunne tegne og male.

Via klostrets initiativ fik "Mundo" mulighed for at komme på Kunstakademiet Santa Isabel i Sevilla. Efter fire års uddannelse var han parat til for eksempel en stilling som "hofmaler", det vil sige at få ansættelse som fast beboer og skildrer af begivenhederne hos en rig godsejer, men det måtte vente, for hans nye livsfase blev en påtvungen toårig karriere som kavalerist i den spanske hær. Han skulle lære at ride og kæmpe på ryggen af vanrøgtede og mistroiske dyr, som kvitterede for deres usle skæbne med forsøg på at sparke deres ryttere ned. I så fald skulle dyret omgående skydes, lød ordren.

Når "Mundo" ser tilbage på dette livsafsnit, har heste som motiv sat deres tydelige hovspor i hans kunst. Så snart det lod sig gøre, flyttede han til Paris og arbejdede som billedkunstner i en lille koloni af spanske kunstnere, der i lykkelige stunder også omfattede berømtheder som Picasso og Salvador Dali.

Nogle danske adelsfolk inviterede ham op for at male portrætter af deres familie, og det gjorde han gerne, om end han fandt springet fra det varme syd til det kolde nord ret ubehageligt. Der skulle mere til, før han ændrede mening, nemlig mødet med en ung dansk kvinde, som han forelskede sig i. Det var "Cisse" (Cecilie, niece til poeten og forfatteren Johannes Weltzer), og hun fik ham til at skifte både bopæl og nationalitet. De har én datter, Isabel, og to børnebørn og har fejret guldbryllup i 2014.

"Mundo"s motivvalg spænder kort sagt over tre fænomener: Natur, dyr og mennesker. I sine portrætter af de sidstnævnte, menneskene, drejer det sig ofte om kendte personer f.eks.: Dronninger, erhvervsfolk, borgmestre, politikere og sportsfolk. Som eksempler kan nævnes: Baron Wedel Neergaard og familie - Borup, Peter og Jørgen Mads Clausen og familie - Danfoss, ingeniør Willum Kann Rasmussen - Velux Fonden, Folketingets tidligere formand Svend Jakobsen, den Spanske Dronning Sofia - og andre adelige

Men ikke sjældent er de fremstillet under brug af både dyr og natur, for "Mundo" forsøger at gengive mere end folks fysiske udseende, det skal være "kompositioner", der også siger noget om de afbildedes fagområde og eller livsholdning.

Derfor kan f.eks. borgerne på Vestegnen på kommunalt ophængte billeder også fornemme, hvad der er sket af udvikling i en afgået borgmesters regeringstid. Eller se dronning Margrethes glade smil, da hun med sin prins og Vallensbæks borgmester kører rundt i åben karet og vinker til de mange fremmødte på veje og stier.

Ved flere lejligheder har dele af hans store produktion været lånt hos ejerne og udstillet samlet i både ind- og udland. Seneste store udstilling var i Varde Kunstmuseum 2015.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk