12. december 2017
Sabrina Zimmermann Pedersen (fra venstre), Sophie Øhlenschlæger og Signe Bergqvist vandt i weekenden den danske finale i kampen om at komme med til World Robot Olympiad om en lille måneds tid. Pigerne, der alle går i 3.X på Solrød Gymnasium, har sammen med deres lærer Trine Pedersen i flere måneder arbejdet på deres robotter uden for skoletiden. Foto: Petter Becker-Jostes
gallery icon

Se billedserie

Sabrina Zimmermann Pedersen (fra venstre), Sophie Øhlenschlæger og Signe Bergqvist vandt i weekenden den danske finale i kampen om at komme med til World Robot Olympiad om en lille måneds tid. Pigerne, der alle går i 3.X på Solrød Gymnasium, har sammen med deres lærer Trine Pedersen i flere måneder arbejdet på deres robotter uden for skoletiden. Foto: Petter Becker-Jostes
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Solrød-piger er bedst til robotter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Solrød-piger er bedst til robotter
Sydkysten - 13. oktober 2017 kl. 11:02
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Petter Becker-Jostes
Robotten bipper, sætter i gang, bipper igen, drejer, kører hen og tipper "frøene" ned i potten.

Undervejs er den kørt over en sensor, der giver signal til gartnerrobotten, der har ventet i brættets modsatte hjørne. Nu sætter den også i gang med et bip og kører hen til den samme potte, hvor den første robot lige er blevet færdig med at så. Den vander to gange, og så sætter den snuden hjem igen.

Robotternes opfindere sætter til gengæld snart snuden væk hjemmefra og mod Costa Rica. Sophie Øhlenschlæger, Signe Bergqvist og Sabrina Zimmermann Pedersen vandt nemlig i weekenden den danske finale i kampen om at komme med til World Robot Olympiad om en lille måneds tid. Pigerne, der alle går i 3.X på Solrød Gymnasium, har sammen med deres lærer Trine Pedersen i flere måneder arbejdet på deres robotter uden for skoletiden. De havde dog ikke sat næsen op efter en sejr mod de mange hårde konkurrenter.

- Vi havde slet ikke forventet at vinde, og det er slet ikke gået op for os endnu. Da de nævnte vinderen, klappede vi med, inden det gik op for os, at vi havde vundet. Vi troede, det var en joke, siger Sophie Øhlenschlæger.

Investeret 100 timer
Ingen af pigerne havde lavet robotter, da de blev introduceret til det i 2.G. Arbejdet med robotterne fik for alvor fart på i dette skoleår. De tre piger meldte sig til konkurrencen, hvor de blev stillet over for opgaven at lave en robot, der kan afhjælpe klimaforandringerne. De kom på ideen at lave en robot, der kan genskabe skove ved at plante træer, og undersøgte, hvor meget kuldioxid, træer optager. Senere blev ideen videreudviklet til også at omfatte en gartnerrobot til at pleje de nysåede træer.

Sammen med deres lærer har pigerne brugt i omegnen af 100 timer på at få robotterne til at fungere. Især i tiden op til konkurrencen i weekenden brugte de mange timer og blev først færdige med robotten fredag aften. Undervejs var de ved at give op flere gange, men de blev ved. Lige inden selve konkurrencen var der nerver på igen, da der var problemer med at få tidsstyringen til at fungere ordentligt. De bevarede roen og fik det til at fungere igen, så sejren kunne komme i hus. I Signe Bergqvists øjne vandt pigerne, fordi det hele var gennemført med en god ide, en god robot og en god fremlæggelse, der alt sammen spiller ind på det samlede resultat. Eksempelvis har pigerne planer om, at robotten skal styres af GPS i stedet for at følge stregerne på pladen, hvis den skal virkeliggøres. Hos konkurrenterne var der mange gode ideer, som til gengæld var knapt så udviklede på de andre områder.

Selvom arbejdet har været hårdt, har det også været hyggeligt, mener Signe Bergqvist:

- Det har ikke bare været en sur pligt. Vi har siddet og snakket sammen imens, og det har været en god måde at være sammen på, siger Signe Bergqvist.

På trods af successen er der ikke nogen af de tre piger, som har datalogi som førsteprioritet, når huen er i hus til sommer.

Helt almindelige elever
Både Signe Bergqvist og Sophie Øhlenschlæger har ikke ændret på deres drøm om at læse medicin. Og dog: Tidligere havde de begge et indtryk af, at datalogi var lidt nørdet. Det har ændret sig.

- Datalogi lyder sjovere, nu hvor jeg selv har siddet med det, siger Sophie Øhlenschlæger, mens Signe Bergqvist tilføjer:

- Det kunne være en plan B, for det er sjovt at sidde og programmere robotter.

Inden de når til studievalget, er der lige en robot-olympiade, der skal gennemføres - og ikke mindst forberedes. Planen er, at gartnerrobotten skal bruge rigtigt vand og være i stand til at måle fugtigheden i jorden. Og rent lavpraktisk skal der laves en ny plade, for den nuværende er alt for tung til at blive taget med i flyveren.

Heller ikke denne gang regner pigerne med at vinde. I udlandet er de unge sindssygt dygtige, påpeger de. Det bliver til gengæld fedt at skulle repræsentere Danmark, synes de. Og så er de også bare glade for, at de overhovedet er nået så langt, for som Sophie Øhlenschlæger, så er ingen af dem 12-tals-elever:

- Vi er helt almindelige elever med normale snit.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk