8. august 2020
Simon Fujiwaras værk, Joanne, fra 2016 til 2018 er et installationsfoto, som kan ses på ARKEN Museum for Moderne Kunst. PR-Foto: David Stjernholm
Simon Fujiwaras værk, Joanne, fra 2016 til 2018 er et installationsfoto, som kan ses på ARKEN Museum for Moderne Kunst. PR-Foto: David Stjernholm
Foto: David Stjernholm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Signaturværk af ung stjernekunstner til ARKEN

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Signaturværk af ung stjernekunstner til ARKEN
Sydkysten - 05. juli 2020 kl. 14:12
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et af kunstneren Simon Fujiwaras absolutte hovedværker Joanne, udstilles netop nu på Arken: Hun er boksemester, tidligere skønhedsdronning, skuespiller, kunstner, kvinde - og med egne ord en kamæleon. Simon Fujiwaras omfattende videoinstallation Joanne fra 2016/2018 viser kunstnerens tidligere lærer Joanne Salleys mange ansigter. Værket tager beskueren på en kalejdoskopisk rejse ind i - hvad der synes at være - Joanne Salleys livsverden gennem dokumentariske klip, håndholdte mobilvideoer og glimt fra reklamefotooptagelser med Salley som model.

Den nyerhvervede videoinstallation, der netop nu kan opleves på museet, består af en 12 minutter lang video og tre reklamesøjler formgivet i en strømlinet, kommerciel storcenteræstetik. I filmen møder beskueren Joanne Salley, der i sin tid som skolelærer blev offer for en skandale i de engelske tabloidaviser, da hendes elever fra den prominente drengeskole Harrow School i London, fandt og delte private fotografier af hende topløs. Episoden ødelagde hendes image og karriere. Med afsæt i Salleys skæbne, forbrugerindustrien og mediernes manipulerende virkemidler undersøger Fujiwara muligheden for at genskabe Salleys image. Joanne Salley spiller hovedrollen som sig selv - som det menneskelige brand, der skal sælges og iscenesættes.

Joanne er et hovedværk i Simon Fujiwaras vidtrækkende praksis og en forførende og alarmerende konkret illustration af billedets magt. En problematik som er allestedsnærværende i et samfund, hvor identitet, selvbillede og selviscenesættelse i stigende grad former vores liv online. Takket være generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet kan ARKEN nu føje Simon Fujiwaras højaktuelle værk til museets store samling af dansk og international samtidskunst. Joanne kan opleves på ARKEN til og med den 1. november 2020.

Simon Fujiwara er født i 1982 i London og bor og arbejder i dag i Berlin. I sine værker undersøger han de underforståede modsætninger i imageskabelse og historiefortælling - fra sociale medier og selv-præsentation til marketing og historieskrivning - og afslører kompleksiteten og paradokset i vores samtidige higen efter iscenesættelse og autenticitet. Fujiwara arbejder på tværs af medier - fra skulptur og installation til video og maleri og med inspiration fra så forskellige verdener som reklame og arkæologi. Simon Fujiwara har talrige solo- og gruppeudstillinger bag sig og er repræsenteret i museumssamlinger på blandt andet Centre Pompidou i Paris, Museum of Modern Art (MoMA) og på Solomon R. Guggenheim Museum.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?