16. oktober 2021
Oscar er en australian shepherd på cirka to år, og han er certificeret som læsehund. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
gallery icon

Se billedserie

Oscar er en australian shepherd på cirka to år, og han er certificeret som læsehund. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan hjælper hunden Oscar børn med at læse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan hjælper hunden Oscar børn med at læse
Opdateret 20. november 2016 kl. 07:46
Sydkysten - 18. november 2016 kl. 07:59
Af Jane Aunsbjerg Villadsen

På overfladen ligner 2-årige Oscar en helt almindelig hund med logrende hale og tungen ud af munden. Men faktisk er der også noget ganske særligt ved Oscar. I godt et år har han nemlig været læsehund på Greve Bibliotek, hvor han hjælper børn, som har svært ved læsning, med at komme i gang med ord og bogstaver.

arrow Læs også: Flere biblioteker kan få en læsehund

Det foregår ved, at han sidder sammen med dem og lytter til dem, mens de læser op. Det forklarer hans ejer, Inge Stentzer, som også er med, når børnene læser for Oscar. Hun fortæller, at børnene bliver mere motiverede for at læse, når Oscar lytter med.

- Det er bare ikke svært at læse for ham. Han har ikke nogen forventninger, og han siger ikke: Nå, hvor læser du dårligt. Han er ikke kritisk, men bare smadder tilfreds med at få en historie, mens han ligger og lytter og kigger med. Det gør, at der bliver ro på barnet, siger hun og forklarer, at målet først og fremmest er at styrke børnenes lyst til at læse.

Utrygheden forsvandt
Inge Stentzer fik ideen til at gøre Oscar til læsehund, da hun så en artikel på Facebook fra Foreningen Læsehunde, som uddanner og certificerer læsehunde over hele landet. Hun kontaktede Greve Bibliotek, som hurtigt var med på ideen, og i samarbejde med børnebibliotekar Ida Jensen, som blandt andet står for at finde bøger til børnene, blev det nye initiativ stablet på benene.

En af de børn, som kommer hos Oscar i øjeblikket, er 7-årige Rebekka Groth Finnerup, som går i 1. klasse på Tune Skole. I dag er fjerde gang, hun besøger Oscar.

- Rebekka har haft lidt svært ved at knække koden til at læse, og hun har været lidt utryg omkring det. Men hun er super glad for dyr, og da vi foreslog hende, at hun måske skulle hilse på Oscar, var hun super motiveret for at komme i gang og blive god til at læse for hunden - ikke så meget for os andre, fortæller hendes far, Klaus Groth, med et grin.

Han kan godt mærke en forskel på sin datter, siden hun begyndte.

- Hun er mere tryg ved at læse. Det gør ikke så meget, om hun laver en fejl - nu tør hun godt. Og hun er også blevet klart bedre til at læse. Den største forandring er, at hun har lyst til at læse derhjemme også og øve sig, før hun skal herned og læse for hunden, siger han.

Kender det selv
I sofaen sidder Oscar og lytter, mens Rebekka læser højt fra bogen "Ib i en kø". Ved siden af dem sidder Inge også, men hun siger ikke noget, medmindre Rebekka selv stopper op ved et bestemt ord.

7-årige Rebekka fortæller, at hun synes, det er sjovt at læse for Oscar på biblioteket, og at hun også synes, at det har hjulpet lidt på hendes læsning. Hun har selv hunden Vita derhjemme, og hun har prøvet at læse for den.

- Men den er alt for vild, forklarer hun.

- Det er sådan en ruhåret vizsla.

Inge Stentzer er ikke i tvivl om, at Oscar, som er en australian shepherd, derimod er et oplagt valg til rollen som læsehund. Det skyldes, at han er rolig, og at han elsker børn, forklarer hun.

Selv havde hun lyst til at engagere sig i arbejdet, fordi hun kender den situation, som børnene står i. Som barn kæmpede hun selv med ordblindhed og blev taget ud af sin klasse, fordi hun skulle have specialundervisning.

- Jeg tænkte: Hvis bare jeg kan hjælpe et barn, så er jeg kommet godt på vej, og det har jeg bestemt allerede gjort, siger Inge Stentzer, som er uddannet pædagog og udfører arbejdet på biblioteket som frivillig.

Hun fortæller, at hun allerede har set mange resultater hos de børn, som læser for Oscar, så hun er ikke i tvivl om, at det virker.

- Jeg har set børn, som har været kede af det og ikke har villet læse, men som virkelig har rykket sig, siger hun og fortæller om særligt en pige, som var en af de første, der læste for Oscar.

Hun læste meget langsomt og måtte begynde med nogle af de letteste bøger, men nu - omkring et år senere - havde hendes mor fortalt, at hun læser Hodja fra Pjort.

Er man interesseret i at tilmelde sit barn et forløb med læsehunden Oscar, eller kunne man tænke sig at høre mere om det, kan man kontakte Inge Stentzer på stentzer@mail.dk.

arrow Hunden Mo giver børn læseglæde
13. februar 2017 kl. 08:03 Opdateret: kl. 08:47
arrow Hund hjælper børn med at læse
15. juni 2016 kl. 07:58 Opdateret: kl. 10:42
arrow Molly lærer Gustav at læse
11. juni 2016 kl. 12:25 Opdateret: kl. 17:57
Rejser du til udlandet i år?