27. maj 2019
Helligtrekongerslyset i Greve Museums juleudstilling. Foto: Greve Museum
gallery icon

Se billedserie

Helligtrekongerslyset i Greve Museums juleudstilling. Foto: Greve Museum
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rund julen af med helligtrekonger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rund julen af med helligtrekonger
Sydkysten - 30. december 2018 kl. 15:13
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Søndag den 6. januar klokken 14 kan du tage med på rundvisning på Greve Museum, hvor du kan komme ind i det gamle stuehus fra 1826 og opleve udstillingen "Den gamle jul på landet". Det er sidste chance, før udstillingen tages ned dagen efter. Denne eftermiddag kan gæsterne høre om de særlige traditioner i dagene efter jul og frem til helligtrekonger.

"Bang!" Sådan lød det, når vægerne i et særligt tredelt helligtrekongerslys mødtes og antændte en smule indstøbt krudt. Det lille knald slukkede flammen og markerede, at nu var julen forbi. Den gamle tradition med at tænde et tre-armet lys for at markere julens afslutning var blot et af elementerne i den folkelige fest, der indtil midten af 1800-tallet blev fejret over hele landet som helligtrekonger. Fakkeloptog, krybbespil, udklædninger, stjernemesser, omvandrende stjernesangere og mystik, varsler og overtro var andre indslag i forbindelse med helligtrekonger, der i dag nok må siges at være en næsten glemt fest.

Når vi når frem til nytår, kan det ofte ikke gå hurtigt nok med at få det tørre juletræ ud af huset og få julepynten gemt væk, men sådan har det ikke altid været. Frem til 1770 var helligtrekongersdag en officiel dansk helligdag, der markerede slutningen på julen, og man lod juletræ og julepynt stå helt frem til denne dag. Dagene mellem jul og helligtrekonger blev ligesom i dag brugt til at mødes med venner og familie, og der blev festet både på gårdene og i gaden. Denne søndag kan man blandt andet høre om de populære fakkeloptog, hvor grupper af unge brugte juledagene til at tigge penge ved at gå udklædte og syngende i optog fra hus til hus.

På rundvisningen kan man også lære mere om, hvordan man på helligtrekongersaften og -nat tog varsler om fremtiden. På denne aften kunne bonden tage varsler om det kommende års høst og de unge ugifte piger kunne ved at fremsige en særlig bøn foran et spejl være heldige at se deres kommende brudgom i spejlet.

Praktiske oplysninger
Rundvisningen koster 40 kroner for voksne og er gratis for børn under 18 år. Hvis du har købt entrébillet til 40 kroner til museets udstillinger samme dag, er dagens offentlige rundvisning inkluderet i entrébilletten.

Arrangementet finder sted søndag den 6. januar klokken 14 på Greve Museum, Bækgårdsvej 9, 2670 Greve.

Museet fortæller, at helligtrekongerrundvisningen plejer at være et velbesøgt arrangement, og derfor anbefales det, at man reserverer sin billet på forhånd på 43 40 40 36 eller booking-museum@greve.dk. Resterende billetter sælges på museet på dagen. Ved mange fremmødte, arrangeres endnu en rundvisning klokken 15.

Museet har denne søndag åbent fra klokken 11 til 16.

Entré i 2019
Fra 1. januar 2019 indføres entré på Greve Museum. Priserne bliver følgende:

Voksne: 40 kroner, børn under 18 år: Fri entré, borgere bosat i Greve Kommune: Fri entré til udstillingerne, men ikke til rundvisninger og arrangementer, medlemmer af Greve Museums Venner: Fri entré til udstillingerne og op til 40 kroner i rabat på arrangementer.