6. maj 2021
Jubilæumsreceptionen blev indledt med en smuk faneindmarch. Senere blev klubsangen sunget, inden der var taler.
gallery icon

Se billedserie

Jubilæumsreceptionen blev indledt med en smuk faneindmarch. Senere blev klubsangen sunget, inden der var taler.
Foto: Per Christensen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Respekten vigtigst hos idrætsjubilar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Respekten vigtigst hos idrætsjubilar

Greve: Det myldrede fredag eftermiddag og aften ind med mennesker i Tunehal 3.

Sydkysten - 24. juni 2014 kl. 10:07
Af Jørgen Hansen

Det myldrede fredag eftermiddag og aften ind med mennesker i Tunehal 3.

Anledningen var klart nok det store samlingspunkt i Tune, 90-årige Tune IF, hvor 4600 af Tunes ca. 5000 indbyggere er medlem.

Mange af de fremmødte var naturligt nok medlem af Tune IF eller havde anden berøring med foreningen, og hertil kom en lang række byrådsmedlemmer.

I sin festtale for fødselaren kom formanden siden 1987, Sven Edelmann, ind på foreningens historiske udvikling, hvor Tune IF siden stiftelsen i 1924 har været en væsentlig kulturfaktor i et mindre samfund, som strækker sig fra landsbysamfundet over opbygningsfasen til det nuværende Tune.

Fra Tune IF's historie fremhævede han den ekstraordinære generalforsamling 28. november 1933, da købet til den påtænkte idrætsplads blev godkendt. Prisen var ca. 30.000 kr!

Allerede i 1932 blev Tune IF optaget i Roskilde Amts Gymnastikforening og har altså haft et mangeårigt samarbejde med denne.

Hallerne

70'erne og 80'erne var hallernes tid.

Tunehal 1 blev indviet 1971, uden at der havde været tilskud til byggeriet fra kommunen. Betalingen var fodboldbanen og klubhuset, som i dag er pensionisthus.

Lobbyarbejde i ordets bedste betydning er en disciplin, Tune IF tidligt lærte, og foreningen har også lært at knytte lokale politikere til sig.

Sven Edelmann fremhævede Helge Hansen (V) og det mangeårige medlem af Greve Byråd for SF, Tuneborger Kai O. Svensson, der gjorde en stor indsats for Tunehal 2, der blev besluttet efter et forlig mellem Venstre og SF.

SF fik så borgerhuset i Tune, mens Tune IF fik hal 2 og var tilfreds med dette.

Formanden nævnte desuden, at Tune IF's historie er spændende læsning om blot om TIF, men også om Tune by.

- Det handler om mennesker, der kunne noget, og som gjorde det, de planlagde, sagde Sven Edelmann.

Havmågen

Efter at have opridset medlemsudviklingen, der er særdeles positiv, kom han ind på TIF i dag:

- Her kommer jeg til at tænke på en fabel af Richard Bach Jonatan Livingston, Havmåge.

- Det er en fabel om menneskers muligheder for at hæve sig over perspektivløse trummerum. Man kan blive fri og skabe en udvikling, nå mål, som man ikke troede var mulig. Men det kræver en indsats, fastslog han.

- Vi har truffet vore egne beslutninger og arbejdet mod mål, vi selv har besluttet. Begrænsninger sætter vi selv.

Sven Edelman kom desuden ind på, at Tune IF er med i samarbejde på mange måder:

- Vi glemmer aldrig vore mål. men jeg har flere gange måttet stiller spørgsmålet: Er de fleste de klogeste. Eller er de bare de fleste.

Fremtiden

Ligeledes kom formanden ind på fremtiden:

- Rigtig mange nye former for idræt er kommet, og flere vil komme. I dag kommer de fleste nye tiltag fra USA, men vi kan vente, at vi vil se flere nye idrætter komme fra Fjernøsten.

- Vi skal være åbne og være på forkant med nye aktiviteter. Men når vi fastlægger udviklingen for de næste år, skal det ikke være smarte ord og ingen handling. Hellere lave mål, så man kan se, at man bevæger sig og har succes.

Værdier

- Når alt dette er sagt, så er vi Tune IF, og vi er herre i eget hus, fastslog Sven Edelmann og tilføjede:

- Vore værdier og holdninger er ikke til salg, For mig er den vigtigste af dem respekt:

- I Tune IF bør vi altid vise respekt for det enkelte menneske og dets synspunkter.

Sven Edelmann oplyste endvidere, at foreningen har sat gang i et Image og Kommunikationsudvalg, som vil have en helt afgørende betydning for Tune IF's udvikling og samarbejdet mellem de mange medlemmer.

- Det er måske det vigtigste tiltag i Tune IF, lød det fra formanden, som bl.a. takkede alle de tidligere og nuværende ledere,

- Det er os, der sammen har skabt den forening, vi har i dag, fastslog Sven Edelmann

Inden festtale og klubsang var der en smuk faneindmarch. Deltagerne kunne også opleve børneidræt med gymnastik og karate, inden de blev budt på drikke og spisning med helstegt pattegris, pølser m.m.

Efter festtalen talte bl.a. fhv. sundhedsminister Astrid Krag, nu opstillet for Soc. i Grevekredsen, og i øvrigt sammen med byrådsmedlem og 2. viceborgmester Niclas Bekker Poulsen (S), der er Tuneborger.

Født medlem

Æresmedlem Aage Nielsen, der har boet hele sit liv i Tune og er født på en af foreningens mærkedage, nemlig ved købet af den gamle idrætsplads i 1933, sagde, at Tune IF er både speciel og atypisk i forhold til andre idrætsforeninger ved at have så stor en andel af byens indbyggere som medlemmer og ved at have så mange egne faciliteter.

Og så er han iøvrigt født medlem, da han er fra den tid, da hele familier blev medlem samtidig, så han blev automatisk medlem, da den øvrige familie blev det.

- Jeg blev medlem i 1939, da jeg begyndte i skole og var gammel nok til at gå til gymnastik.

Senere var det primært fodbold, han spillede, og han vandt SM for Tune IF.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?