26. juni 2019
Karen Mukupa og Jesper Helles var i sidste uge på Sydkysten Gymnasium for at fortælle mere om Urban Grrls, der skal hjælpe piger i gang med en karriere inden for hiphop. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Karen Mukupa og Jesper Helles var i sidste uge på Sydkysten Gymnasium for at fortælle mere om Urban Grrls, der skal hjælpe piger i gang med en karriere inden for hiphop. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På jagt efter de rappende piger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På jagt efter de rappende piger
Sydkysten - 27. januar 2019 kl. 15:22
Af Petter Becker-Jostes
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er onsdag, det er vinterkedeligt udenfor, det er lidt over middag. Inde i et helt almindeligt kedeligt klasselokale sidder en elev, en lærer og to mennesker, der er kommet for at fortælle om et projekt. Da de er færdige, spørger de eleven, om hun ikke har lyst til at vise lidt af, hvad hun kan.

Det havde hun ikke lige regnet med, men Ihsan tager handsken op, finder sit track på Youtube, teksten på sin telefon - og fyrer den af, så Karen Mukupa og Jesper "Livid" Helles er ved at tabe kæben. De er selv to store navne i dansk hiphop - Karen Mukupa blandt andet som medlem af No Name Requested sammen med Natasja, og Jesper Helles som medlem af gruppen Kaliber, der har rødder i Ishøj - og projektet, de er kommet for at fortælle om, hedder "Urban Grrls" og skal hjælpe flere piger i gang med at lave hiphop.

Målet er, at flere af de piger, der kommer med i projektet, efterfølgende skal finde vej til de danske hitlister. For der er nemlig alt for få kvinder, der er med helt fremme, når det kommer mainstream urbanmusik, altså hiphop, rap og andre genrer i samme stil, mener de to rappere:

- Vi mangler de der rigtige rappiger, det er det, der er kernen i det her, siger Karen Mukupa, og Jesper Helles tilføjer:

- Talentmassen er der. Det er andre ting, der står i vejen. Drengene har sat sig hårdt på det.

Begge peger også på, at piger gerne vil gøre tingene perfekt, uden at lave fejl. Som eksempel nævner Karen Mukupa, at der også er meget få kvinder, der er lydmænd - mænd er lidt mere ligeglade med, at det skratter, når de drejer på knapperne.

Skal lave EP
Karen Mukupa husker, hvordan hun i begyndelsen af sin karriere følte, at hun skulle ligne drengene, for eksempel ved at gå klædt som dem. Ofte var det også svært som ene pige at sige, at man ville til hiphop-koncert, og til en af hendes første optrædener sammen med Natasja blev der grinet af dem. Nogle år senere fik hun sig dog noget af en oprejsning, da selveste Notorious B.I.G., en af datidens allerstørste hiphop-navne, fyrede den af til en af deres koncerter.

- Vi var tre piger i Klub 47 (et legendarisk øvelokale på Amager, hvor blandt andet Jokeren har trådt sine barnesko, red.), og hvis vi ikke havde haft hinanden, var vi nok også faldet fra, siger Karen Mukupa, som synes, at det er blevet meget bedre i dag i forhold til datidens mandsdominerede kultur, hvor det handlede om at være med i et gang og have en masse pistoler.

Ligesom dengang i Klub 47 er det meningen, at Urban Grrls skal være et sted, der sætter skub i tingene. Frem til den 15. februar kan piger, der er mindst 15 år gamle og er i gang med at synge, rappe eller producere inden for urban-genren, melde sig til ved at indsende en soundbite. Bagefter vil Karen Mukupa og Jesper Helles vælge ud blandt ansøgerne og sammensætte et hold, der mødes fem onsdage i træk i februar og marts i tre timer sammen med musikere, producere og sangere. Til sidst skal der laves en EP med fire-seks numre til udgivelse på Spotify.

- Vi kommer til at sidde ved to stationer, og vi skal prøve så mange ting af som muligt. Vi skal arbejde med din stemme, din sangskrivning og lære at lave en sang med et omkvæd, der virkelig fænger, siger Jesper Helles.

- Det er musik, det er følelser, så det kan være, man føler, at man blotter sig selv, men der kommer til at være andre, som har fuldstændig samme tanker som dig, tilføjer Karen Mukupa.

  • Projektet Urban Grrls er for piger fra 15 år og opefter. Meningen er at hjælpe pigerne i gang med en karriere inden for urban-genren.
  • Man behøver ikke kunne spille på et instrument eller have stor erfaring med at stå på en scene. Måske er du den, der står på bordet til festen, måske rapper du kun på dit værelse for dig selv: For at være med handler det mest om indstillingen og viljen til at bringe det, du kan, ud til verden - hvis du altså turde.
  • I løbet af fem workshops i studierne på Ishøj Ungdomsskole kommer deltagerne til at skrive og indspille sange, som til sidst skal udgives på en EP på Spotify. Urban Grrls er et samarbejde mellem flere kultur- og musikskoler og Musikmetropolen, men man behøver ikke at være tilknyttet nogen klub for at være med.
  • Læs mere og meld dig til på kulturmetropol.dk/urbangrrls.