14. december 2018
Niklas og Charlotte Miland er skuffede over, at Ishøj Kommune ikke vil give flere støttetimer til deres ordblinde søn, Mathias, der går i femte klasse. Ordblindeforeningen bakker forældrene op i sagen. Foto: Anders Dall
Niklas og Charlotte Miland er skuffede over, at Ishøj Kommune ikke vil give flere støttetimer til deres ordblinde søn, Mathias, der går i femte klasse. Ordblindeforeningen bakker forældrene op i sagen. Foto: Anders Dall
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ordblindeforeningen: Det ser vi tit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ordblindeforeningen: Det ser vi tit
Sydkysten - 14. november 2017 kl. 10:42
Af Anders Dall
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er ikke et enkeltstående tilfælde, når visitationsudvalg i kommunen ikke efterkommer en anbefaling fra en skolepsykolog eller en skole, lyder det fra Ordblindeforeningen. Lisbeth Alcover Chulvi fra Ordblindeforeningen har fungeret som rådgiver og bisidder i sagen om Charlotte og Niklas Milands søn, Mathias, der er ordblind, og som i september fik afslag fra Ishøj Kommune på 12 ugentlige støttetimer. Det til trods for, at skolepsykologen, ifølge forældrene, har vurderet, at deres søn, der går i 5. klasse, skal have ekstra støtte.

arrow Læs også: Mor til ordblind: Ingen reagerede på tests

Det overrasker ikke Lisbeth Alcover Chulvi, at kommuner ikke retter sig efter en skolepsykologs anbefaling, når det drejer sig om støttetimer:

- Vi ser det desværre rigtig tit. Som bisidder oplever vi ofte, at skolerne godt kan se, at eleverne har det behov, siger hun og uddyber om den konkrete sag:

- Det kan undre, når skolen siger, at han har behov for mere end 12 timer, og så siger visitationen, at det har han ikke.

Hun problematiserer desuden den økonomiske skillelinje i forhold til, at det er skolen, der skal betale for støttetimerne, hvis en elev får tildelt under 12 ugentlige støttetimer, og kommunen, der skal betale, hvis der gives støtte til 12 eller flere ugentlige støttetimer. Ifølge Lisbeth Alcover Chulvi er det altså reelt visitationen, der beslutter, om det er skolen eller kommunen, der skal have udgiften.

- Du skal ikke bilde mig ind, at visitationen ikke ved, hvad det betyder i penge, siger hun og fortsætter:

- Børnene bliver fanget i det økonomiske spil og får ikke den støtte, de har behov for.

Ligesom forældrene i den konkrete sag finder hun det besynderligt, at kommunen har vurderet sagen på baggrund af en psykologtest af Mathias, fra da han gik i 2. klasse.

- Der, hvor jeg er overrasket, er, at man bruger en gammel skolepsykologudredning. Der er forskel på et barn, der går i 2. klasse og i 5. klasse. For mig at se har man ikke haft ambitioner om at give ham de 12 timer, for så ville man have undersøgt sagen ordentligt, siger hun og uddyber:

- Vi vil have lavet en ordblindeudredning. Det, den nationale ordblindetest viser, er, at han er ordblind, men det har forældrene vidst længe. Reelt ved man ikke, hvor man skal sætte ind med støtten, for at støtten giver mest mulig effekt. Det er problemet rigtig mange steder.

Vurdering af behov

Når det handler om indstilling og visitation til støttetimer i I Ishøj Kommune, så er det psykologerne i kommunen, der har kompetencen til at indstille en elev til støttetimer. Men det er ikke psykologen, der træffer den endelige afgørelse. Det gør de i kommunens visitationsudvalg. Det oplyser Susanne Poulsen, der er centerchef i Dagtilbud og Skoler, og René Juhl, der er centerchef for Børn og Forebyggelse, i en mail til avisen. Når det i sager om støttetimer generelt handler om, hvem der skal betale for de ekstra støttetimer, understreger de to chefer, at betalingen for støttetimer alene kommer fra kommunens kasse.

"Skolen har forskellige særlige puljer til at betale for støtte af skolens elever og kan i vid udstrækning understøtte elevernes særlige behov. Skolerne i Ishøj har i indeværende skoleår i alt ca. 6,6 mio. kr. til særlige støttetiltag. Vibeholmskolens andel er ca. 1,8 mio. kr.," skriver de i deres svar og slår fast, at støtten afhænger af en vurdering af behov og ikke af, hvilken kasse der betaler for støtten.

arrow Forældre: Mathias har brug for mere støtte
14. november 2017 kl. 10:41 Opdateret: kl. 10:37

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk