5. december 2020
I en visualisering fra Haslev og Kjærsgaard kan man se parklandskabet.
I en visualisering fra Haslev og Kjærsgaard kan man se parklandskabet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny støjvold bliver stor lang park

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny støjvold bliver stor lang park
Sydkysten - 20. november 2019 kl. 09:46
Af Søren Schaadt Larsensoeren.larsen@sn.dk

Ishøj: Cirka 100 meter af støjvolden, som skal skærme Ishøj fra støjen fra Køgebugtmotorvejen står nu færdig. Den aflange jordbunke er 12 meter høj, og vognlæs efter vognlæs med jord bliver fortsat læsset af på det - og vil gøre det i lang tid endnu, til det der skal blive en 2,7 kilometer lang støjskærmende vold.

Den skal afhjælpe støjgener i boligområderne Ørnekærs Vænge, Vibeholms Vænge, Pilegårds Vænge, Landlyst Vænge, Bredekærs Vænge, Vildtbaneparken og Tranebakken, og den vil derfor strække sig fra Store Vejleå ved kommunegrænsen til Vallensbæk mod nordøst til Ørnekæret langs Ørnekærstien mod sydvest.

Men samtidig skal volden fungere som en park for folk, der bor i området.

- Støj er ikke det bedste at færdes i, men mange går jo tur med hund ved motorvejen alligevel, og vi vil gerne give folk flere muligheder for at bruge området, siger vejingeniør i Ishøj Kommune, Tommy Søndergaard.

Spiselige planter
For at få det bedst mulige resultat har kommunen hyret landsskabs- og arkitektfirmaet Haslev & Kjærsgaard, som skal stå for "indretningen" af støjvolden:

- Tanken bag den landskabelige behandling af Ishøj Støjvold er, at det skal være et levende og sanseligt landskab, der danner grundlag for gode naturoplevelser og biodiversitet, skriver arkitekterne i en mail.

- Beplantningen er overvejende hjemmehørende og er udvalgt med fokus på blandt andet spiselighed med for eksempel nødder og bær, samt om de er værtsplante og/eller fødekilde for dyr og insekter, herunder især bier og sommerfugle, skriver arkitektfirmaet.

Planterne med bær og frugt kommer til stå ind mod boligområderne - og altså ikke ud mod motorvejen, hvor frugterne måske ikke ville være så lækre at spise efterfølgende.

Arkitektfirmaet skriver videre, at der bliver plads til legepladser, opholdspladser, og andre rekreative funktioner.

I alt kommer beplantningen til bestå af 51 forskellige træer, buske og klatreplanter, og hvis planen bliver gennemført i sin helhed bliver det en i alt 2,7 kilometer lang park, hvor trampestier går op over og rundt om voldene, og det giver blandt andet mulighed for at nyde udsigten over Ishøj.

Kun første etape clearet
Indtil videre er det kun første etape - eller cirka halvdelen af volden - byrådet har givet grønt lys til at bygge.

- Den går fra Ishøj Stationsvej til Vejleå - cirka halvdelen af strækket. De to etaper er lige store, forklarer Tommy Søndergaard.

Han forklarer, at de nærmeste naboer, som får den største effekt af støjvolden, vil opnå en kønnere udsigt den vej ud og en støjdæmpning på op til syv decibel - tre decibel svarer til en halvering af lydtrykket.

Gratis projekt
Han oplyser videre, at støjvolden er udgiftsneutral for Ishøj Kommune.

- Vi får en sum penge for at opbevare jorden. Jorden kommer fra store byggeprojekter rundt omkring, og den bruger vi til støjvolden her. De penge vi får ind, finansierer projektet, og så må vi se, hvor langt pengene rækker i forhold til faciliteter, som legepladser og fitnessmaskiner langs volden, forklarer Tommy Søndergaard.

Kommunen har afholdt borgermøder om projektet, og Tommy Søndergaard forklarer, at mange af ideer til jordvoldens faciliteter kommer derfra.

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?