19. juni 2021
Stefan Polke (f. 1964) er lærer på Greve Gymnasium og har netop udgivet en bog. Pressefoto
Stefan Polke (f. 1964) er lærer på Greve Gymnasium og har netop udgivet en bog. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lærer udgiver bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lærer udgiver bog
Sydkysten - 21. november 2020 kl. 11:35

Interessen for Vikingetiden fik Stefan Polke på danskstudiet, da han læste til cand. mag. på Syddansk Universitet.

I 2015/16 virkede han som docent i populærkultur og myter fra vikingetiden på Zürich Universität.

Efterfølgende forarbejdede han sin viden fra opholdet i Schweiz i artikler til dagspressen og to udgivelser i 2020: Røde Viking og Vikingernes medicin - to bøger med kulturhistoriske og sundhedshistoriske indledninger og mad- og helseopskrifter

Bogen indeholder madretter med inspiration fra Vikingetiden. Stefan Polke har forsøgt at give et bud på, hvad man kunne forestille sig de gæve nordboer indtog af madvarer. Derfor forefinder læseren indledende afsnit om Vikingetidens madkultur: råvarer, forarbejdning, jagt, fiskeri, spiseredskaber, konserveringsmetoder, rituel mad etc. Her læner Stefan Polke sig tæt op ad de forskningsmæssige resultater fra blandet Nationalmuseet etc. Indledningen er skrevet i et levende og nemt sprog, der skal tiltale et bredt publikum og som vil kaste lys over Vikingetidens madkultur.

Det skal ikke være en hemmelighed, at Stefan Polke opfatter den moderne vikingekultur som en slags "rød modkultur", der sætter naturen, fællesskabet og det kreative i centrum. Derfor rummer indledningen ligeledes et afsnit, hvor han inddrager den samfundskritiske tyske filosof Harmut Rosa, der gør op med det forhastede nutidige forbrugersamfund. Kernen i bogen er dog en stor vifte af lækre madretter, der igen skal tiltale et bredt publikum: vikinge-råkost, stegte æbler med honning og nødder, nordisk lammegryde, stuvet strandkål, dyrekølle, blåbærsauce etc. Stefan Polke har gravet gamle retter frem fra vikingernes bosættelser: byzantinsk salat, normannisk kyllingeret, islandske bøffer med skyr etc. Alle retter er afprøvede. Han har nemlig haft gang i havebålet i et par uger. Bogen koster 95 på Gucca.dk.

Stefan Polke (f. 1964) bor i Gadstrup og kommer oprindeligt fra det danske mindretal i Sydslesvig. De sidste 29 år har han været fastansat på Greve Gymnasium, hvor han arbejder som lektor i dansk og tysk. Han har undervist i folkeskolen, på aftenskoler og på danske og udenlandske universiteter. Desuden har han publiceret fagbøger, to novellesamlinger og er samfundsdebattør med bidrag i Weekend-avisen, Dagbladet Information og andre aviser og tidsskrifter.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?