19. juni 2021
Farshad Farzankias Blomster fra 2021. Courtesy kunstneren. PR-Foto: Malle Madsen
Farshad Farzankias Blomster fra 2021. Courtesy kunstneren. PR-Foto: Malle Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kunst på Arken: Farshad Farzankia - Hvis jeg står

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunst på Arken: Farshad Farzankia - Hvis jeg står
Sydkysten - 08. juni 2021 kl. 12:29

ISHØJ: Farshad Farzankia har på kort tid opnået stor anerkendelse i Danmark og internationalt med talrige solo- og gruppeudstillinger bag sig. Denne sommer bliver Farzankias kunstneriske praksis for første gang udfoldet i en museumsudstilling, når Farshad Farzankia - Hvis jeg står åbner på ARKEN. Soloudstillingen præsenterer mere end 30 malerier, tegninger og silketryk, hvoraf flere er skabt specielt til udstillingen.

Farshad Farzankia er født i den iranske hovedstad Teheran i 1980, men flygtede som ni-årig med sin familie til Danmark i kølvandet på Den Iranske Revolution. Han uddannede sig til grafisk designer og arbejdede i en årrække inden for faget, indtil han i 2016 valgte at dedikere al sin tid til maleriet. Siden er det gået stærkt.

Fra poesi til pop-kunst
Poetisk kraft og livsenergi stråler ud af Farzankias malerier. Værkerne er fulde af motiver, figurer og tegn, der sætter både store og små fortællinger i spil - om identitet og selvfortælling, frihed og bevægelse, om fake news og filosofi. Farzankia henter inspiration i nutidens hvirvlende, digitale billedstrømme, i poesi og filmkunst, i populærkulturen og hos vidt forskellige kunstnere - fra Asger Jorn til Andy Warhol. Alligevel er Farzankias kunst helt hans egen.

Ind i maleriet
Farzankias værker rejser højaktuelle spørgsmål om, hvad det vil sige at leve i en globaliseret verden, hvor personlige erfaringer og konstante billedstrømme gør tilværelsen dynamisk og foranderlig. I hans maleri optræder forskellige kulturer, tider og steder side og side med personlige erindringsspor og symboler. Hvert maleri er som en åben scene eller en løsrevet filmsekvens, som inviterer publikum ind i nye, dragende verdener fulde af billeder, sprog og kultur. Farshad Farzankia - Hvis jeg står kan opleves på ARKEN fra den 19. juni 2021 til den 27. februar 2022.

Til udstillingen udgives et rigt illustreret katalog på dansk og engelsk med bidrag af blandt andre seniorkurator og samlingschef Dorthe Juul Rugaard, digter Peter Laugesen, forfatter Shëkufe Tadayoni Heiberg samt forfatter og kunstkritiker Kristian Vistrup Madsen.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?