24. januar 2018
John Mogensen har en gang oplevet, at en kvinde ikke kunne finde sine høreapparater, og hun var overbevist om, at musen havde taget dem. Det viste sig, at kvinden havde ret - apparaterne blev fundet sammen med nogle cherrytomater bag køleskabet. Foto: Petter Becker-Jostes
gallery icon

Se billedserie

John Mogensen har en gang oplevet, at en kvinde ikke kunne finde sine høreapparater, og hun var overbevist om, at musen havde taget dem. Det viste sig, at kvinden havde ret - apparaterne blev fundet sammen med nogle cherrytomater bag køleskabet. Foto: Petter Becker-Jostes
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: John er skadedyrenes fjende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

John er skadedyrenes fjende
Sydkysten - 12. oktober 2017 kl. 12:25
Af Petter Becker-Jostes
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hver by har sin heks, hvert sogn har sine trolde, og hver årstid har sine skadedyr. Det kan John Mogensen synge med på. Han er indehaver af AJ Skadedyrskontrol i Havdrup, og året rundt tager han ud til private og virksomheder for at hjælpe dem af med hvepse, mus, rotter, borebiller, brødbiller, flæskeklanner, møl, væggelus, muldvarpe, herkulesmyrer og meget andet kryb.

I øjeblikket er det for eksempel ved at være sæson for mus. Temperaturen falder, markerne er høstede, og vinteren nærmer sig. Musene er derfor i gang med at samle forråd og forberede vinterens opholdssted i de samme fire vægge, som vi mennesker også opholder os i. De er gode til at klatre, så for de små kryb er det ingen sag at bruge efeuen op ad huset til at klatre op på loftet. Når de først er indenfor, samler de vinterens føde som for eksempel æbler eller fuglefrø. John Mogensen har endda en gang oplevet, at en kvinde ikke kunne finde sine høreapparater, og hun var overbevist om, at musen havde taget dem.

Og det viste sig, at kvinden ikke havde rotter på loftet, men en halsbåndsmus i stuen. Bag køleskabet fandt John Mogensen de to høreapparater, det ene med en overgnavet ledning, og nogle cherrytomater. En klapfælde gjorde det af med musen, for gift virker selvfølgelig kun, hvis musen spiser den. Det dur jo ikke, at musen blot lader giften være en del af dens vinterforråd.

Arbejdsløse hvepse

Om vinteren er det gerne muldvarpe, John Mogensen bliver kaldt ud til, og til foråret begynder insektsæsonen. Hvepsedronningerne har lavet et nyt bo, som i juni og juli har vokset sig så stort, at man begynder at blive generet af dem. John Mogensen bliver kaldt ud, og med sig har han et våben til at gøre det af med de summende væsner: En lang stang, der har en kuldioxid-pistol i den ene ende og insektpudder i den anden. Han stikker stangens ende ind i hvepseboet og affyrer pistolen, så pudderet bliver skudt ind i boet.

- Hvepsene slår 100 vingeslag i sekundet, så der skal ingenting til, før det bliver spredt til alle hvepsene, siger John Mogensen.

Inden for en dag eller to kollapser boet. Fra da af vil hvepsene aldrig lave et bo samme sted, for pudderet bliver inde i boet, hvis hvepsene for eksempel har lavet boet i et hulrum i muren. Det var netop sådan et bo, lokalavisen Sydkysten forleden opdagede på husets bagside.

Det undrer ikke John Mogensen, at hele sommeren kunne gå, uden at boet bliver opdaget: Parcelhuset går man gerne en tur rundt om, fordi man alligevel er udenfor om sommeren, mens man det meste af tiden befinder sig indenfor, når man er på arbejde.

- Til gengæld har naboerne nok været generet af det, siger John Mogensen - og her på avisen skal vi da gerne beklage, hvis det har været tilfældet.

At boet endte med at blive opdaget i oktober, er der - igen - en naturlig forklaring på. I løbet af foråret og sommeren har hvepsene haft travlt med at finde føde til larverne. Om efteråret bliver hvepsene så frigivet fra deres arbejdsopgaver, og ligesom med mennesker er lediggang også her roden til alt ondt:

- De bliver arbejdsløse og frustrerede, og så er boet blevet så stort, at de bliver presset på plads, siger John Mogensen om baggrunden for, at hvepsene så finder deres vej indenfor gennem eksempelvis ventilationssystemet.

Blinde passagerer

Når danskerne vender hjem fra sommerferie, er de ikke altid alene. Nogle gange kommer de hjem med ubudne gæster i form af væggelus, som egentlig burde hedde sengelus, for det er i sengene på hoteller og vandrehjem, de begynder at gnaske på de intetanende danskere.

De blinde passagerer gemmer sig i kufferten, og hjemme igen er der kun to måder, man slipper af med dem på. For det første skal der et kraftigt insektmiddel til, fortæller John Mogensen - så kraftigt, at det ikke er noget, man kan købe. Her skal der altså professionel hjælp til, lyder det fra den erfarne skadedyrsbekæmper. Til gengæld kan man godt selv vaske sit tøj ved 60 grader og lægge kufferten og de sarte beklædningsgenstande i fryseren natten over for at gøre det af med kræene.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk