17. september 2021
Billedkunstner Kristoffer Akselbo står bag en serie af kunstfilm, som undersøger samspillet mellem kunstværket »Hjertemix« og beboerne i Gersagerparken. Filmene vises til november. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
gallery icon

Se billedserie

Billedkunstner Kristoffer Akselbo står bag en serie af kunstfilm, som undersøger samspillet mellem kunstværket »Hjertemix« og beboerne i Gersagerparken. Filmene vises til november. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedkunstner undersøger samspillet mellem kunst og mennesker i Gersagerparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedkunstner undersøger samspillet mellem kunst og mennesker i Gersagerparken
Sydkysten - 01. august 2018 kl. 16:42
Af Jane Aunsbjerg Villadsen

Det var ønsket om at skabe en tryggere tunnel, som i sin tid fik Gersagerparken i Hundige til at igangsatte et projekt, som skulle oplyse og forskønne tunnellen mellem boligområdet og indkøbscentret Waves. Resultatet blev et kunstværk, som bruger både lys, lyd og farver til at ændre stemningen i den før så mørke og - for nogle - utrygge tunnel.

Til september er det to år siden, at tunnellen åbnede i sine nye klæder - men hvad har kunstværket egentlig betydet for Gersagerparken og for de mennesker, som bor der? Det har Råderum, der kalder sig et »mobilt kontor for samtidskunst«, sat sig for at undersøge i forbindelse med kampagnen #VærkDinVerden, som finder sted til november.

Kunstværket i Gersagerparken er udvalgt sammen med seks andre, og her undersøger billedkunstner Kristoffer Akselbo i en serie af korte kunstfilm, hvordan værket lever i samspil med Gersagerparkens beboere. Derfor har han interviewet en række lokale, både unge og ældre, og observeret deres brug af kunstværket, som i sin tid fik navnet »Hjertemix«, da det siges, at Gersagerparken ligner et hjerte, når man ser det fra luften.

Den metafor bygger Kristoffer Akselbo videre på i sine film, hvor han arbejder med ideen om, at kunstværket ligesom et menneske har et hjerte og - ikke mindst - en stemme. I filmene kommer stemmen til udtryk ved hjælp af såkaldte avatars, som er baseret på hans interviewpersoner. Præmissen er, at det først er i mødet med modtageren, at kunstværket rigtigt lever.

- Tanken var at sige: Hvis et kunstværk kunne tale, hvordan ville det så tale? Hvordan ville det udtrykke sig? Man kan sige, at det kan tale gennem de øjne, der ser på det. Avataren bliver kunstværkets tilstedeværelse, og selvom personerne i korte klip også er til stede som de mennesker, de er, taler de kun som den digitale, elektroniske figur af dem selv, forklarer Kristoffer Akselbo.

Mere end hvide vægge

Blandt de kunstværker, som var udvalgt til kampagnen, valgte han det i Gersagerparken, da han var fascineret af både værket og området.

- Jeg tror, jeg havde en idé om, at Gersagerparken var et sted, hvor man forsøgte at gøre op med et ry, som man havde engang - og jeg havde en erindring om, at der tidligere var større bandekonflikter i området, siger billedkunstneren, som hurtigt fandt ud af, at der var en stor stolthed blandt beboerne over at bo i Gersagerparken.

- Jeg tror, jeg havde en anden opfattelse, inden jeg tog herud, og den ændrede jeg, lige så snart jeg begyndte at tale med folk. Det synes jeg, at jeg har fået med i værket. Der er ikke nogen skepsis.

Et af spørgsmålene, som Råderums kampagne rejser, er, hvad kunst gør ved os, når vi møder den i vores hverdag, og når vi selv får en aktie i den. I Gersagerparkens tilfælde mener Kristoffer Akselbo, at kunstværket »Hjertemix« i hvert fald har tilført området en værdi, som man ikke havde fået, hvis man blot havde malet væggene og sat flere lamper op.

- Jeg tror, at det største plus ved et projekt som dette er, at man føler, at nogen har gjort sig umage - og det betyder måske, at nogen tænker på en, fortæller Kristoffer Akselbo, som har erfaret, at beboerne i Gersagerparken har taget værket til sig.

- Det handler ikke om, hvorvidt man forstår kunstværket eller ej. Det handler om, at man føler sig set og føler, at der er nogen, som hjælper en og vil stedet.

Kristoffer Akselbos serie af kunstfilm »Greve har et hjerte« kan opleves i tunnellen, på de sociale medier og på ARoS Public, når kampagnen #VærkDinVerden skydes i gang til november. Lørdag den 10. november står han desuden for en performance i Gersagerparken, hvor alle er velkomne.

Synes du, at kommunen er der for dig?