16. juni 2021
Sådan ser det ud, når en journalist forlader redaktionen og begiver sig ud på et SUP-board. Foto: Anders Ole Olsen
gallery icon

Se billedserie

Sådan ser det ud, når en journalist forlader redaktionen og begiver sig ud på et SUP-board. Foto: Anders Ole Olsen
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvad er der med det der stand up paddle?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad er der med det der stand up paddle?
Sydkysten - 15. september 2020 kl. 19:40
Af Søren Schaadt Larsen

Stand up paddle eller SUP er blevet sommerens helt store dille. Forhandlere af de store surfboards har tidligere på sommeren fortalt nærværende avis om udsolgte varer og ventelister.

Det store spørgsmål er derfor, hvorfor vælger folk, at stille sig op på et forvokset surfbræt og skubbe sig frem med en åre?

Og hvad går det der SUP-noget egentligt ud på?

Det spørgsmål fik vi her på redaktionen mulighed for at svare på, da Vallensbæk Kano og Kajak Club tilbød os at afprøve sommerens helt store dille.

Så vi trodsede nogle af sommerens højeste temperaturer og den risiko, der er for at ende i vandet, for at undersøge stand up paddle.

Vipper faretruende

I sommervarmen er det ikke så svært at forstå, at det er blevet populært - for man er altid kun et lille fejltrin fra en kølig dukkert. Sådan virker det i hvert fald til at begynde med. Brættet vipper faretruende, når man rejser sig op første gang. Alligevel er det ikke så svært at finde balancen og holde sig stående. Brættet fortsætter med at vippe, men efter kort tid, føler man sig alligevel sikkert nok stående til at padlen ryger i vandet, for at sætte i bevægelse.

Igen skælver benene lidt, brættet vipper, og balancenerverne kæmper en lille kamp. Men brættet er i bevægelse og kroppen finder balance og ro igen.

Bliver lettere

Som minutterne går, finder jeg balancen lidt lettere og der kommer lidt fart i brættet.

Og det er måske i virkeligheden det, som gør, at Stand Up Paddling er blevet så populært:

- Det er meget let tilgængeligt. Man kan bare gå i gang med det, så kan man padle af sted, siger John Pedersen, som er SUP-instruktør i Vallensbæk Kano og Kajak Club.

Det er ham, der viser avisens udsendte, hvordan man bruger sådan et Stand Up Paddle-bræt.

SUP-sikkerheden skal være i top
At SUP er blevet voldsomt populært, mærker man i høj grad hos Vallensbæk Kano og Kajak Club.
- Der kommer rigtigt mange, der gerne vil prøve at Stand Up Paddle, siger SUP-instruktør John Pedersen, hvilket glæder både ham og Jimmy Buchmann, der er kajak-træner i klubben.
- Mange spørger til det, fordi mange snakker om det. Og fordi det er så let at gå i gang med. Man køber jo bare et bræt og en paddel og smider det i vandet, og så er man klar, men mange glemmer sikkerheden, siger John Pedersen.
Men mange glemmer sikkerheden, og der er regler:
- Det er lovpligtigt at have redningsvest med, når man færdes på vandet, men man behøver ikke have den på - men det er en god idé. De regler gælder også SUP-boards, siger Jimmy Buchmann.
Derudover understreger de begge, at man skal tænke sig om, når man færdes på vandet.
De har begge oplevet, at folk ikke altid er lige påpasselige, når de eksempelvis bevæger sig ud på lange ture på SUP-boards uden det rette udstyr.
- Man skal huske, at man skal vide, hvad man skal gøre i de forskellige farlige situationer, der kan opstå. Hvis man for eksempel falder i vandet, mister en paddel eller man driver til havs, så er det godt at vide, hvordan man håndterer situationen, forklarer de samstemmende.
Derfor opfordrer de til, at man prøver SUP i en klub først:
- Folk kan lære det her. Sikkerheden er det bedste argument for at prøve det her først, siger Jimmy Buchmann, som forklarer, at klubben giver mulighed for gratis at prøve SUP.
Et andet argument er, at man kan prøve forskelligt udstyr, inden man stormer ud og køber alt muligt.
Hen over sommeren har klubben haft gratis kurser - igen på grund af sikkerheden, og klubben fortsætter med at give folk, som vil prøve de forskellige vandsports mulighed for tre gratis prøvetimer. Det gælder indenfor rosæsonen, som er fra 1. maj til 30. september.
- Folk kan skrive til os på forhånd, så finder vi ud af hvordan og hvorledes. Man kan kontakte os på Facebook og via hjemmesiden, forklarer Jimmy Buchmann.
Øvelse gør mester

John har ret, og inden længe padler jeg frem og tilbage ved kano- og kajakklubben, som om jeg aldrig har lavet andet.

Men øvelse gør mere mester, og John begynder nærmest at vandre rundt på brættet, mens mine fødder krampagtigt holder samme position. Fødderne stoler fortsat ikke rigtigt på SUP-boardet, og brættet gynger faretruende, hver gang man bare så meget som tænker på at flytte fødderne.

Sikkerheden kommer først

Risikerer for at falde i vandet er helt klart til stede. Ikke sagt, at en dukkert er garanteret. Men man står på et relativt smalt bræt med en åre, og man sejler rundt. Derfor begynder min lektion heller ikke med at gribe en paddel og et bræt.

- Sikkerheden kommer først. Her er en redningsvest. Kan du svømme?, lyder det fra John, som rækker mig en lille svømmevest.

- Den skal du have på. Redningsvesten er lovpligtig på alt færdsel på vandet, uddyber han og gentager igen og igen, at man skal passe på sig selv på vandet.

Jeg kan godt svømme - som en hund og ikke meget mere end et par hundrede meter. Og når jeg nu skal ud, hvor man ikke kan bunde, bogstaveligt talt, tager jeg hjertens gerne svømmevesten på.

Det viser sig selvfølgeligt også at være fornuftigt nok. For selv om jeg efterhånden fanger det med balancen og de basale teknikker, så er man jo nødt til at afprøve grænser, når man er ude at teste. Den første grænse bliver trukket, da jeg ville efterligne Johns vandring på brættet. Brættet forsvinder væk under mig. Hvorhen ved jeg ikke, da hele kroppen er sendt i bevægelse og jeg vistnok kigger mod himlen.

Plask!

Brættet er bundet fast til mit ben. Svømmevesten holder mig oppe. Det er derfor let at få styr på udstyret, og brættets stabilitet gør det let, at komme op igen, selv om man ligger lidt langt fra land.

John griner, men understreger, at det jo sker, når man padler rundt, og at sikkerheden derfor er vigtig.

Kort efter er jeg oppe på brættet igen, og forsøger med alle kræfter at padle fra John, men den erfarne SUP-træner indhenter mig hurtigt. Så selv om Stand Up Paddle eller SUP er meget let at komme i gang med, så kan man stadig udvikle sig og arbejde med balance og distance.

- Man kan for eksempel tage på længere ture på flere kilometer, hvor man får naturoplevelser. Man får frisk luft. Og fordi man står op på brættet, kan man også lettere se ned i vandet og opleve naturen der. Og så er der en helt anden ro ved at padle rundt i naturen, fordi det går mere stille og roligt, siger John, og nævner at det er blandt de grunde, han hører, når folk kommer og vil prøve SUP.

En ting er sikkert, man kommer hurtigt til at svede, når man padler sig frem, men en hurtig afkøling er aldrig langt væk - selv om man muligvis skal udfordre balancen en del, inden man falder derned.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?