20. april 2019
Gunnar Anker ved døren til det lille museum, som ligger i hans kælder. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
gallery icon

Se billedserie

Gunnar Anker ved døren til det lille museum, som ligger i hans kælder. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gunnar har et museum i kælderen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gunnar har et museum i kælderen
Sydkysten - 05. august 2018 kl. 13:55
Af Jane Aunsbjerg Villadsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Piber i alle størrelser, en reol med gammeldags strygejern og en stor samling køkkentøj i serien Madam Blå. Det er blot nogle af de ting, som Gunnar Anker har i sin kælder til skue for alle, som er interesserede i at få et lille tilbageblik på en svunden tid.

Stedet kalder han Greve Strand Museum, tidligere Greve Lille Museum, og selvom der på visitkortet står, at man her kan finde køkkenting, piber og værktøj, så spænder samlingen en del bredere end det.

- Som barn samlede jeg lidt her og lidt der af de ting, som jeg fandt interessante. Jeg har altid haft det i mig, siger Gunnar Anker, der i sit hjem tilmed har mappe efter mappe med frimærker og - ikke mindst - pengesedler, som er en af hans store interesser.

Han mener, at det særligt er hans nysgerrighed, der driver ham, når han er på jagt efter nye skatte.

- Hvis jeg kommer på et loppemarked og finder noget, jeg ikke ved, hvad er, så køber jeg det, lyder det med et grin fra den 78-årige sønderjyde, der flyttede til Greve i 1986, hvor han købte sit hus på Greve Strandvej.

Her stod størsteparten af hans samlinger i mange år opmagasineret i kasser i en krybekælder, men for 15 år siden gav en veninde ham en idé, som skulle blive starten på Greve Strand Museum.

Et museum blev til

Da havemøblerne flyttede ud af kælderen og ind i et nybygget skur, spurgte han hende, hvad der nu skulle ske med kælderen. Hun foreslog, at han udstillede sine samlinger, så de ikke skulle ligge gemt væk i kasser. Med tiden blev udstillingen mere og mere omfattende, og en dag foreslog en ven, at Gunnar Anker skulle kalde sin kælder for Greve Lille Museum - og sådan blev det.

I dag rummer museet ca. 1500 genstande, og det er med i en kreds af private museer, fortæller Gunnar Anker, som også har været nede at lægge sine visitkort på turistkontoret.

Oftest finder gæsterne ham dog via mund-til-mund-metoden, og Gunnar Anker fortæller da også, at det årlige besøgstal ligger under de 100 personer.

- Når jeg tager folk med ned for at se udstillingen, kan jeg se, at nogle er der i tre minutter, mens andre bruger lang tid dernede og gerne vil komme igen, fortæller Gunnar Anker, som oplever, at folk kan være meget forskellige, hvad angår deres syn på gamle ting.

Ting vækker minder

Han tror, at de, som fascineres ved samlingerne, typisk er nysgerrige mennesker som ham selv og mennesker med hang til nostalgi. En nostalgi, som han også oplever, når han er ude at holde foredrag om sin barndom som købmandssøn i den sønderjyske by Fjelstrup.

- Jeg holdt et foredrag, hvor der sad en kvinde på min alder, og tårerne løb ned ad kinderne på hende. Hun sagde, at hun kom fra en bondegård i nærheden af Viborg, og det mindede hende om hendes barndom, da jeg fortalte om min, siger Gunnar Anker, der også selv har et nostalgisk forhold til sin barndom.

På spørgsmålet om, hvor hans egen fascination ved gamle ting kommer fra, svarer han, at den måske netop har noget med nostalgien ved hans barndom at gøre.

Dengang drømte han om at overtage købmandsgården fra sin far, men det lå dog i kortene, at hans storebror fik den opgave. Derfor måtte Gunnar se sig om efter andre fremtidsplaner, og det bragte ham til Sjælland, hvor han først var soldat og derefter arbejdede som chauffør og senere portør, inden han blev ansat i Nationalbanken som bankbetjent og senere postmester.

Hans egen glæde

Når de besøger museet, har gæsterne ofte spurgt ham, hvad der skal blive af alle hans samlinger, når han en dag ikke er her mere. Hans svar er, at hans tre børn og de andre private museer må få, hvad de kan bruge, og resten må ryge på genbrugspladsen.

- Det er mig, der har glæde af det, og jeg har mere glæde af det end nogen andre, siger han. Man kan besøge Greve Strand Museum på Greve Strandvej 22 efter aftale, og Gunnar Anker træffes på telefon 43 60 00 27.