12. december 2017
Gitte Grønne er lige fyldt 50 år og bor i Karlslunde, hvor hun for nylig har åbnet sin egen klinik. Hun er uddannet sygeplejerske og har en master i uddannelse og læring fra RUC. I hendes klinik kan man - udover hjælp til angsthåndtering - også få hjælp til at styrke sin motivation og arbejdsglæde. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
gallery icon

Se billedserie

Gitte Grønne er lige fyldt 50 år og bor i Karlslunde, hvor hun for nylig har åbnet sin egen klinik. Hun er uddannet sygeplejerske og har en master i uddannelse og læring fra RUC. I hendes klinik kan man - udover hjælp til angsthåndtering - også få hjælp til at styrke sin motivation og arbejdsglæde. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gitte hjælper mennesker med angst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gitte hjælper mennesker med angst
Sydkysten - 21. september 2017 kl. 14:14
Af Jane Aunsbjerg Villadsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter 20 år i psykiatrien har sygeplejerske Gitte Grønne fra Karlslunde taget hul på et nyt kapitel i sit liv. Omkring den 1. september åbnede hun sin egen klinik, hvor hun vil bruge sin erfaring til at hjælpe dem, som lider af angst i hverdagen. Angst er nemlig et udbredt problem, fortæller Gitte Grønne - også blandt dem, som på overfladen lever et helt normalt liv.

- Karlslunde er jo et dejligt sted at bo. Vi har vores fine ligusterhække, og alt er fint og nydeligt - men bagved er der rigtig mange, der faktisk føler sig fanget af noget, fortæller Gitte Grønne om baggrunden for, at hun for ni år siden begyndte at arbejde frivilligt med at holde angstkurser.

På kurserne bruger hun den viden, som hun har fra sit mangeårige arbejde med angst hos patienter på Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde. En viden som også er grundlaget for den nye klinik i Karlslunde.

Mister friheden

Gitte Grønne fortæller, at angst ofte udløses, når man har været udsat for stress over lang tid. Det kan både være arbejds- og familierelateret.

- Nogle oplever det ved pludselig at få et angstanfald, når de står i Netto. De kan ikke trække vejret, de kampsveder, ser dårligt og får tågesyn. De skal bare ud af butikken, for ellers er de sikre på, at de falder om og dør, siger Gitte Grønne og forklarer, at oplevelsen kan udvikle sig til en generel angst for at gå i Netto og handle ind.

- Man tænker: Hvis jeg går i Netto, sker det nok igen. Nu lader jeg være med at gå i Netto, og så køber jeg ind på internettet. På den måde bliver man mindre og mindre fri, siger hun.

På sine forløb, som både foregår individuelt og i gruppe, arbejder Gitte Grønne med at få deltagerne til at konfrontere angsten og udfordre den. Tilgangen hedder kognitiv adfærdsterapi.

- Man skal afsløre de irrationelle tanker, man har - det, som ikke passer i virkeligheden - og finde ud af, hvad der er mere rigtigt, siger hun.

Afsløringen kan ske ved at ændre både adfærd og tanker. Er man eksempelvis angst for at tage bussen, kan man afsløre de irrationelle tanker ved at tage bussen og konstatere, at det gik fint. Men man kan også lave et tankeeksperiment, hvor man spørger sig selv, hvor mange der egentlig tager bussen hver dag, uden at der sker noget. Endelig kan man øve sig på at påvirke de kropslige reaktioner, der opstår, når angsten melder sig. For eksempel kan man prøve at løbe det første stop, inden man hopper på bussen, fortæller Gitte Grønne.

- Når de sætter sig ind i bussen, puster de, og de sveder. De kan ikke finde ud af, hvad er angstanfald, og hvad skyldes, at de lige har løbet, siger hun.

Læs hele historien i Sydkysten og DAGBLADET tirsdag.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk