26. oktober 2021
Greve Kommune vil som Solrød have et strandlaug, der kan hjælpe i kampen mod fedtemøg. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
Greve Kommune vil som Solrød have et strandlaug, der kan hjælpe i kampen mod fedtemøg. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En status på fedtemøg i Greve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En status på fedtemøg i Greve
Sydkysten - 06. juli 2016 kl. 09:53

Intet slår vestenvinden. Den kan fjerne fedtemøg langs hele Greves kyst på en enkelt nat. Vestenvinden er i det hele taget nødvendig, hvis stranden skal være hvid, og vandet klart. Det er den foreløbige konklusion på en række eksperimenter med strandrensning, oplyser kommunen i en pressemeddelelse om status på fedtemøget.

Det største og mest omtalte eksperiment er, at en gummiged skubber fedtemøg fra stranden og vandkanten tilbage i Køge Bugt, hvor det bliver ført væk eller opløst.

Gummigeden kører, når understrømmen er rigtig, og allerhelst mens der er en solid vestenvind. På de dage bliver fem sjettedele af fedtemøget opløst og ført væk ude i bugten, vurderer fagfolk i Greve Kommune.

Siden uge 15 har gummigeden været på arbejde. Det har blandt andet betydet, at foråret ikke har budt på de voldsomme lugtgener, der plagede Greve-borgerne sidste år og forrige år.

Dengang havde folk nærmest åndenød omkring fortet, og hele det budget, Greve Kommune har valgt at bruge på strandrensning, var brugt midt på sommeren. Dengang foregik strandrensningen på den traditionelle og meget dyre måde, hvor fedtemøget skal samles op og køres væk på lastbiler.

I maj sidste år skrev en frustreret borger for eksempel på Facebook:

" ... i 2014 da det var værst, kunne stanken lugtes længere væk end Greve Landsby, men budgettet var opbrugt".

I år er der stadig penge til strandrensning resten af sommeren, og de fleste dage er lugten minimal. En stor del af Greves otte kilometer lange strande er rimeligt rene, men det har vist sig, at hverken maskiner eller nye idéer kan holde fedtemøget helt væk fra det lave vand fra nord for Mosede Havn og til syd for Mosede Fort. Her hjælper kun vestenvinden, lyder det i pressemeddelelsen.

Fedtemøget er en brunalge, som bliver dannet i Køge Bugt på grund af store mængder næringssalte i vandet. Algerne lægger sig som et massivt tæppe på havets bund, og dele af det tæppe skyller konstant op på strandene - blandt andet i Greve.

En traditionel strandrensning, hvor fedtemøget bliver kørt væk, fjerner over 6000 tons fedtemøg fra stranden i løbet af en sommer, men der skyller mange flere tons fedtemøg op. I år har Greve Kommune også afprøvet en såkaldt beachcleaner, men det var uden succes. Fedtemøget viste sig at være for tungt for maskinen.

I Solrød Kommune er der etableret et strandlaug, som tager sig af stranden, og det har Greve Kommune ladet sig inspirere af. Derfor vil kommunen senere på sommeren invitere borgerne i Greve til et møde om et muligt strandlaug.

I år har gummigeden skubbet fedtemøg ud otte gange, hvilket i alt har kostet 200.000 kroner.

Sidste år havde kommunen lavet én traditionel strand- rensning på nuværende tidspunkt til i alt 400.000 kroner.

I alt har Greve Kommune valgt at bruge 1,65 millioner kroner om året på at hjælpe vestenvinden med at holde stranden ren.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?