6. juni 2020
I forbindelse med en temafest i Jersie Forsamlingshus malede Jens Nielsen det store New Orleans maleri på væggen i forsamlingshuset. Jens Nielsen har været meget aktiv indenfor kunst og kultur i Solrød.
gallery icon

Se billedserie

I forbindelse med en temafest i Jersie Forsamlingshus malede Jens Nielsen det store New Orleans maleri på væggen i forsamlingshuset. Jens Nielsen har været meget aktiv indenfor kunst og kultur i Solrød.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Doktor Jazz er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Doktor Jazz er død
Opdateret 14. maj 2020 kl. 19:30
Sydkysten - 14. maj 2020 kl. 12:01
Af Helle Midskov
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Læge Jens Nielsen er død. Mange kendte den dygtige læge, men endnu flere vil nok huske ham som Doktor Jazz, der brændte for kunst og musik.

Jens Nielsen flyttede til Solrød i 1960 og satte på mange måder sit præg på Solrød og i særdeleshed på kulturen, hvor han var initiativtager til Kunstforeningen Køge Bugt og et hav af musikalske arrangementer. Nu har Doktor Jazz spillet sin sidste koncert. Han døde tirsdag og blev 91 år.

- Det var det bedste for far. Han havde det som en cirkushest, han skulle ud at optræde. For nogle år siden sendte blodpropper ham i kørestol, det tog lidt af livsmodet fra ham, fortæller Morten Nielsen, der er den midterste af Jens og Grethes tre børn.

De seneste tre måneder har Jens Nielsen boet på Christians Have Plejecenter dør om dør med hustruen, Grethe. De to har kendt hinanden, siden de som 15-16-årige blev kærester på Aalborg Katedralskole og været gift i næsten 75 år. De har været så kort tid på Christians Have, at de fortsat har adresse i huset i Solrød. De er begge fra Jylland, Jens er fra Nørre Sundby og Grethe fra Aalborg. Sammen flyttede de til København, han for at læse til læge og hun til tandlæge, siden har de to fulgtes ad i privatlivet såvel som i arbejdslivet.

Læge på Grønland
Jens Nielsen har været vidt omkring som læge, og særligt de to og et halvt år på Grønland, bar han med sig gennem tiden, og de gav ham kunstnerisk meget inspiration.

- Mor har igen og igen fortalt om, da far kom hjem og sagde, at han var blevet spurgt til, om han kunne tage til Nordøstgrønland og arbejde som læge, og afrejsen var 14 dage efter. Min mor sagde i første omgang bare. Nå, nå og vågnede så om natten og råbte: "Hvad var det, du sagde". 14 dage efter var vi om bord på en norsk fiskerbåd i 10 dage, før vi kunne gå fra borde. Med var min bror på godt tre år og på armen havde min mor mig på bare 10 måneder, fortæller Morten.

Inden deres tredje barn kom til verden i 1961, flyttede familien hjem til Danmark. Jens Nielsen ville være familielæge.

- Mor og far faldt pladask for huset i Solrød, som var en gammel dyrlægebolig, og da vi kom hjem fra Grønland, skulle de have skattepenge tilbage, så de 35.000 kroner var lige, hvad huset kostede, fortæller han.

Jens Nielsen åbnede som den første læge i Solrød klinik kort efter de landede i Solrød, og lige efter fulgte hustruen, Grethe, så med tandlægeklinik i samme bygning på privatadressen. Jens arbejdede som læge i Solrød frem til 1993. Både hans lægeklinik og tandlægeklinikken blev overtaget af andre og drevet videre. For en del år siden overtog Mortens lillesøster klinikken og flyttede ind med familien. I mange år har de tre børn og forældrene boet blot et stenkast fra hinanden, og de stærke bånd har været vigtige for familien.

Kunst og kultur
Jens Nielsen bliver beskrevet af mange som en dygtig og meget lyttende læge. Hele livet var han meget aktiv og ville gerne gøre ting for andre, og kunst og musik havde en særlig plads i hjertet hos ham.

Kunstforeningen Køge Bugt, som kort tid for inden, var blevet dannet, var ved at dø ud igen. Det kunne Jens Nielsen ikke bære, og han tog opgaven på sig og var aktiv i mange år både med foreningsarbejdet, og han malede også mange værker. Han udgav blandt andet en mappe med linoleumstryk af billeder fra Grønland. Han tegnede og malede, så ofte han kunne, og havde altid skitseblokken med, når familien var på ferie.

Jens tog initiativ til at etablere en afdeling af Røde Kors i Solrød og interessen for musiklivet i Solrød begyndte egentlig med et spejder arrangement, som Morten og hans bror skulle være med i, og der var brug for noget musik. Så fandt Jens Nielsen frem til, at han kunne jo godt spille, og han kendte nogle andre læger, som også havde interesse for musikken, så det blev til Doktor Jazz, og så tog de musikalske initiativer og arrangementer fart.

To bajere pr. mand
Morten Nielsen husker tydeligt, at familien var til et privat arrangement i Jersie Forsamlingshus, og der gik det op for Jens Nielsen, at kommunen var ved at klappe kassen i for forsamlingshuset, og det ville han ændre på.

I 1974 blev han formand for Jersie Forsamlingshus. Jens Nielsen havde kontakt med mange koncertarrangører og optrådte ofte som musiker, og så havde han den fordel, at de også brugte ham som koncertlæge, og han hjalp mange af de dygtige musikere. Blandt andet har han været med Rolling Stones i Oslo.

Jens Nielsen fik fat i Knud Thorbjørnsen og Anders Stefansen, som blandt andet havde Kim Larsen og Gasolin i stald. Og Jens Nielsen vidste, at mange af musikerne ikke havde arrangementer om mandagen, så han tog initiativ til, at der en gang om måneden blev holdt koncerter i forsamlingshuset.

- Når de kendte musikere optrådte i Jersie, så kunne musikerne få to bajere pr. mand. Og det har helt sikkert også været betalingen til Kim Larsen og resten af flokken i Gasolin, da de spillede i forsamlingshuset, lige inden de skulle ud på en stor turne, siger Morten Nielsen, som fortæller, at mange tænker på Jens Nielsen og Jersie Forsamlingshus, når de hører Gasolin synge om "Svinget i Solrød.

"Stor betydning
Borgmesteren i Solrød, Niels Hörup (V), fortæller, at for ham har Jens Nielsen stået for kultur, musik og foreningsliv, udover at han var en vellidt læge.

- Jens Nielsen har betydet meget for Solrød. Han blev også udnævnt til årets Solrød-borger. Arbejdet med kunstforeningen og Jersie Forsamlingshus og de mange musikalske initiativer bl.a. promenadekoncerterne i Solrød Center vil blive husket, siger borgmesteren og fortsætter:

- Jeg har mange minder om gode samtaler. Vi hilste altid lige på hinanden, da jeg havde kontor i stueetagen på rådhuset, når han gik forbi og skulle på biblioteket og låne bøger.

- Bisættelsen finder sted for den nærmeste familie. Engang til eftersommeren vil der blive taget initiativ til et minde arrangement i Jersie Forsamlingshus med musik, øl og snaps i Jens Nielsens ånd, siger Morten Nielsen,

Jens Nielsen efterlader sig hustruen, Grethe, tre børn, tre børnebørn og et oldebarn.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?