20. april 2019
Ifølge Bjørg Dapper-Skaaning (til venstre) og Mitra Doroudian (til højre) kunne man også kalde de demensvenlige tiltag for »menneskevenlige«, da de vil komme alle, som bruger Centerbroen, til gode. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
gallery icon

Se billedserie

Ifølge Bjørg Dapper-Skaaning (til venstre) og Mitra Doroudian (til højre) kunne man også kalde de demensvenlige tiltag for »menneskevenlige«, da de vil komme alle, som bruger Centerbroen, til gode. Foto: Jane Aunsbjerg Villadsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Demensvenlig bro bliver snart til virkelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Demensvenlig bro bliver snart til virkelighed
Sydkysten - 07. august 2018 kl. 05:49
Af Jane Aunsbjerg Villadsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var under et rutineeftersyn forrige år, at Greve Kommune gjorde et ubehageligt fund på Centerbroen, som forbinder Nældebjerg Plejecenter og Greve Midtby Center. Broen var utæt, og det betød, at vand og salt var trængt ind og havde forårsaget rust. Derfor måtte broen renoveres, så den ikke blev så svækket, at en totaludskiftning var nødvendig.

arrow Læs også: Se billederne: Demensvenlig bro blev indviet

Renoveringen, som begyndte i maj, faldt tilfældigvis sammen med et andet projekt, som under titlen "Demensvenligt Samfund" har til formål at forbedre vilkårene for mennesker med demens i Greve Kommune. Projektet har blandt andet haft Centerbroen i kikkerten, fordi den er en vigtig færdselsåre mellem butikscentret og Nældebjerg Plejecenter, der netop er udnævnt som kommunens kompetencecenter for demens.

Det blev starten på et samarbejde, som skal gøre den nyrenoverede bro mere demensvenlig - eller bare mere "menneskevenlig" - som folkene bag projektet udtrykker det.

- Førhen var det meget svært at se, hvilken side man skulle gå på, fordi gangstien er placeret, hvor cykelstien plejer at være, siger vejingeniør Mitra Doroudian, som er ansvarlig for den tekniske del af projektet, og tilføjer, at de slidte symboler på stierne kun bidrog til forvirringen.

Det gjorde det særligt svært for mennesker med demens at færdes på broen.

- Noget af det første, der bliver vanskeligt, når man bliver ramt af demens, er at orientere sig, siger Bjørg Dapper-Skaaning, som er projektleder for "Demensvenligt Samfund", og forklarer, at det derfor gælder om at indrette broen så simpelt som muligt med en tydelig markering af, hvor man som gående kan færdes.

Farver og symboler

Derfor kommer den nyrenoverede centerbro til at bruge farver til at fremhæve gangstien, som vil fortsætte hele vejen ned til indgangen til Nældebjerg Plejecenter. Gangstien bliver lavet i en lys, grå farve, mens cykelstien får en mørk farve. Derudover bliver fugerne, som før var sorte, lavet i grå for ikke at bryde gangstiens forløb rent visuelt.

- Mennesker med demens kan miste begreberne og få sværere ved at forstå, hvad ting er. Når de møder en sort fuge, kan de ikke altid gennemskue, at det er en fuge. Måske ser de den som et hul, man kan falde ned i, forklarer Bjørg Dapper-Skaaning.

Samtidig skal der være flere symboler, som viser, at stien er beregnet til gående.

- Tanken er, at når man står på et symbol, skal man kunne se det næste symbol. Der skal ikke være noget sted på broen, hvor man kan være i tvivl, siger projektlederen.

Som et andet demensvenligt tiltag bliver der også lavet et nyt rækværk omkring indgangen til Greve Midtby Center, som skal forhindre cyklister i at parkere deres cykler her og i stedet lede dem ned ad rampen til cykelparkeringen under broen. Det skal gøre indgangsområdet mere overskueligt og trygt, forklarer Mitra Doroudian og Bjørg Dapper-Skaaning.

- Vi kan ikke forhindre, at cyklisterne kører udenom eller står af cyklen og stiller den ved indgangen alligevel, men vi håber det. Vi har tidligere set, at mange placerer deres cykler langs rækværket, når de skal ind i centret, og når det blæser, ligger cyklerne over hele stien, så det bliver vældig besværligt at færdes - også for mig, siger Bjørg Dapper-Skaaning.

Indføres andre steder

Der er afsat 2,6 millioner kroner til de tekniske dele af brorenoveringen, og derudover er der afsat 250.000 kroner til demensvenlige tiltag. De 250.000 kroner, som kommer fra en pulje udbudt af Sundheds- og Ældreministeriet, er blandt andet gået til at udskifte belægningen på den del af gangstien, som fører fra broen og ned til plejecentrets indgang.

Mitra Doroudian fortæller, at mange af de demensvenlige tiltag på selve broen, som alligevel skulle renoveres, har kostet ganske lidt at indføre. Derfor er hun og kollegerne begyndt at tænke de samme principper ind i andre renoveringsprojekter.

- Det her projekt har gjort, at vi i min afdeling er begyndt at tænke mere ud af boksen nu. Hvis det er muligt, og hvis prisforskellen er lille - så er vi faktisk begyndt at tænke meget i "menneskevenlige" tiltag, siger hun.

Også ifølge Bjørg Dapper-Skaaning er der god mening i at udbrede tiltagene så bredt som muligt i det offentlige rum. Det vil gavne alle borgere - og ikke mindst de, som lider af demens, der vil få lettere ved at blive længere i deres eget hjem og selv klare egen dagligdag, mener hun.

- Jo mere hverdagsliv man kan bevare, jo mere menneske kan man også bevare, siger projektlederen.

Renoveringen af Centerbroen ventes at være færdig i slutningen af august eller i starten af september.

arrow Greve får 4,7 millioner kroner til demenspleje
19. december 2017 kl. 12:00 Opdateret: kl. 09:16
arrow Demente får bedre muligheder for indkøb
21. september 2017 kl. 18:10 Opdateret: kl. 12:17